Državljani Srbije i ostalih zemalja iz regiona će od četvrtka, 1. aprila 2021. moći da uđu na Kipar.

Mesec dana nakon što je na snagu stupila nova kategorizacija zemalja, ista će 1. aprila početi da se primenjuje za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Na ovoj stranici ču objavljivati sve važne informacije koje se tiču četiri navedene zemlje (i Hrvatske).

Važi od 1. aprila 2021.

CRVENA grupa: Srbija, Hrvatska
SIVA grupa: Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora

Izvor: https://bit.ly/3cvUn9i

Nova kategorizacija zemalja obuhvata četiri grupe: ZELENU, NARANDŽASTU, CRVENU i SIVU. Svaka od grupa obuhvata određene uslove za ulazak na Kipar, a oni su sledeći:

ZELENA grupa – Ulazak na Kipar bez ograničenja.

NARANDŽASTA grupa – Za ulazak na Kipar potreban je negativan PCR test (urađen pre putovanja), ne stariji od 72 sata. Za decu do 12 godina nije potreban PCR test.

CRVENA grupa – Za ulazak na Kipar potreban je negativan PCR test (urađen pre putovanja), ne stariji od 72 sata, kao i PCR test koji se radi po sletanju na Kipar (po ceni od 30 EUR). Karantin ne postoji, osim što se mora biti u samoizolaciji dok ne stignu rezultati testa sa aerodroma, po pravilu istog dana. Naravno, rezultati oba testa moraju biti negativni. Za decu do 12 godina nije potreban PCR test.

SIVA grupa – Za ulazak na Kipar potreban je negativan PCR test (urađen pre putovanja), ne stariji od 72 sata, kao i obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

Postoji mogućnost da po sletanju na Kipar svi putnici random izabranog aviona budu podvrgnuti testiranju, bez obzira odakle lete. U tim slučajevima troškove testiranja pokriva kiparska Vlada.

Covid 19 Kipar

Liste zemalja biće ažurirane na nedeljnoj osnovi, a Ministarstvo će objavljivati listu zemalja isključivo za prve tri grupe, a u skladu sa epidemiološkom situacijom u određenoj zemlji. Sve ostale zemlje koje nisu svrstane među prve tri pripadaće SIVOJ grupi.

Pored gore navedenog, za ulazak na Kipar neophodno je, kao i do sada, popuniti Cyprus Flight Pass bez obzira na kategoriju u kojoj se zemlja nalazi. Flight Pass se može popuniti unapred i sačuvati, a onda se u okviru 24 sata pred let može dopuniti preostalim podacima.

Putnici/turisti koji su primili vakcinu nisu oslobođeni gore navedenih uslova s obzirom da Republika Kipar u ovom trenutku ima sporazum samo sa Velikom Britanijom i Izraelom, a kojim je predviđeno da na ostrvo bez ograničenja (PCR testova) mogu ući vakcinisani državljani pomenute dve zemlje.

Nošenje maske na Kipru je obavezno kako u zatvorenim prostorima (izuzev tokom konzumiranja hrane i pića), tako i na otvorenom.

Ukoliko turista bude pozitivan prilikom testiranja na koronu tokom svog odmora na Kipru, troškove smeštaja, hrane, pića i lekova snosiće Vlada Kipra, dok će putnik morati da pokrije troškove transfera na aerodrom i avio kartu za povratak u svoju zemlju. Karantin za one čiji rezultat testa bude pozitivan, traje 10 dana, kada se radi ponovno testiranje.

Za sve informacije i protokole na raspolaganju su e-mail adresa travel2020@visitcyprus.com, Facebook stranica www.facebook.com/VisitCyprus.cy, kao i “Cyprus Flight Pass” call centar (radno vreme 08h – 20h po kiparskom vremenu):
Pozivi unutar Kipra: 1474
Pozivi iz inostranstva: +357 22 285 757
Upiti: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us

Knjiga “Moj Kipar – Sve o Kipru iz ugla zaljubljenika” >>>

Podelite stranicu:
  • 464
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    464
    Shares