Poslednje ažuriranje: 15. novembar 2021.

Državljani Srbije i ostalih zemalja iz regiona od četvrtka, 1. aprila 2021. mogu da uđu na Kipar.

Mesec dana nakon što je na snagu stupila nova kategorizacija zemalja, ista je 1. aprila počela da se primenjuje za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Na ovoj stranici ču objavljivati sve važne informacije koje se tiču četiri navedene zemlje (i Hrvatske).

Važi od četvrtka, 18. novembra 2021.

CRVENA grupa: Srbija, Hrvatska
SIVA grupa: Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora

Nova kategorizacija zemalja obuhvata četiri grupe: ZELENU, NARANDŽASTU, CRVENU i SIVU. Svaka od grupa obuhvata određene uslove za ulazak na Kipar, a oni su sledeći:

ZELENA grupa – Ulazak na Kipar bez ograničenja.

NARANDŽASTA grupa – Za ulazak na Kipar potreban je negativan PCR test (urađen pre putovanja), ne stariji od 72 sata. Za decu do 12 godina nije potreban PCR test.

CRVENA grupa – Za ulazak na Kipar potreban je negativan PCR test (urađen pre putovanja), ne stariji od 72 sata, kao i PCR test koji se radi po sletanju na Kipar (po ceni od 15 EUR). Karantin ne postoji, osim što se mora biti u samoizolaciji dok ne stignu rezultati testa sa aerodroma, po pravilu istog dana. Naravno, rezultati oba testa moraju biti negativni. Za decu do 12 godina nije potreban PCR test.

SIVA grupa – Za ulazak na Kipar potreban je negativan PCR test (urađen pre putovanja), ne stariji od 72 sata, kao i obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

Postoji mogućnost da po sletanju na Kipar svi putnici random izabranog aviona budu podvrgnuti testiranju, bez obzira odakle lete. U tim slučajevima troškove testiranja pokriva kiparska Vlada.

Covid 19 Kipar

Liste zemalja biće ažurirane na nedeljnoj osnovi, a Ministarstvo će objavljivati listu zemalja isključivo za prve tri grupe, a u skladu sa epidemiološkom situacijom u određenoj zemlji. Sve ostale zemlje koje nisu svrstane među prve tri pripadaće SIVOJ grupi.

Pored gore navedenog, za ulazak na Kipar neophodno je, kao i do sada, popuniti Cyprus Flight Pass bez obzira na kategoriju u kojoj se zemlja nalazi. Flight Pass se može popuniti unapred i sačuvati, a onda se u okviru 48 sati pred let može dopuniti preostalim podacima.

Revakcinisani putnici iz Srbije i Hrvatske su oslobođeni PCR testova

Na Kipar počev od 10. maja 2021. bez PCR test(ov)a i karantina mogu da uđu svi revakcinisani putnici. Potvrda o revakcinaciji se ne priznaje samo putnicima iz zemalja koje pripadaju sivoj grupi, te je u tom slučaju neophodna specijalna dozvola.
Vakcine koje se priznaju su: Sputnik V, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm; dok je isključivo za vakcinisane Janssen vakcinom potrebno da prođe 14 dana od revakcinacije da bi mogli da uđu na Kipar.

Potvrda o vakcinaciji mora biti na engleskom jeziku i kao takva unosi se prilikom popunjavanja FlightPass-a, koji je obavezan za sve putnike, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Trenutno su prihvaćene potvrde o revakcinaciji državljanima Srbije i Hrvatske, ali ne i BiH, Severne Makedonije i Crne Gore.

Povratak u Srbiju sa Kipra

Prilikom povratka u Srbiju nevakcinisani putnici moraju da imaju PCR test ne stariji od 48 sati, a mogu da odaberu i da idu u karantin u trajanju od 10 dana (ako ne žele da rade PCR test). Revakcinisanim putnicima prilikom povratka u Srbiju nije potreban PCR test.

Boravak na Kipru

Nošenje maske na Kipru je obavezno kako u zatvorenim prostorima (izuzev tokom konzumiranja hrane i pića), tako i na otvorenom (izuzetak su plaže).

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije na Kipru i porast broja zaraženih na oko 900 dnevno, od petka, 9. jula 2021. je obavezno posedovanje i pokazivanje SafePass-a u gotovo svim ugostiteljskim objektima i mestima okupljanja, a sve to u cilju suzbijanja širenja koronavirusa na Kipru.

Tokom prvih 7 dana boravka na Kipru, FlightPass služi kao SafePass. Nakon toga, svi koji nemaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu da su preležali koronu u poslednjih šest meseci, dužni su da rade PCR ili Rapid test na svaka 3 dana.

Pod SafePass-om se podrazumeva:

– FlightPass – traje 7 dana od dana dolaska na Kipar
– potvrda da ste primili barem jednu dozu vakcine (a da je od tada prošlo minimum tri nedelje)
– potvrda da ste preležali koronu u poslednjih šest meseci
– brzi/rapid test (od 1. avgusta 2021. nije više besplatan) koji se radi na većem broju lokacija u svim gradovima na Kipru, i koji ne sme biti stariji od 72 sata

Napomena: Imajte u vidu da se ovo odnosi na ugostiteljske objekte i da nema veze sa ulaskom na Kipar.

Ukoliko turista bude pozitivan prilikom testiranja na koronu tokom svog odmora na Kipru, troškove smeštaja, hrane, pića i lekova snosiće Vlada Kipra, dok će putnik morati da pokrije troškove transfera na aerodrom i avio kartu za povratak u svoju zemlju. Karantin za one čiji rezultat testa bude pozitivan, traje 10 dana, kada se radi ponovno testiranje.

Za sve informacije i protokole na raspolaganju su e-mail adresa travel2020@visitcyprus.com, Facebook stranica www.facebook.com/VisitCyprus.cy, kao i “Cyprus Flight Pass” call centar (radno vreme 08h – 20h po kiparskom vremenu):
Pozivi unutar Kipra: 1474
Pozivi iz inostranstva: +357 22 285 757
Upiti: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us

Knjiga “Moj Kipar – Sve o Kipru iz ugla zaljubljenika” >>>

Podelite stranicu: