Berengaria – Večna misterija “hotela kraljeva”

Datum objave:
Hotel Berengaria Kipar

Hotel Berengaria (Veregaria) možda je jedna od najvećih misterija 20. veka na Kipru.

Smešten u selu Prodromos u oblasti Nikozije, svoja vrata je otvorio 1931. godine. Zatvoren je 1984. godine zbog bankrota. Danas je opustošen, zapušten, a njegovi zidovi ruše se iz dana u dan.

Svojevremeno je ovaj hotel imao nadimak “Hotel kraljeva”, a kako i ne bi kada su u njemu odsedali kralj Egipta, predsednik Izraela i mnogi veliki biznismeni iz tog vremena. U svom sastavu je imao kockarnicu, noćni klub, barove…, sve u vrhunskom nameštaju i dekoru, zbog čega je bio jedinstven na Kipru.

Hotel Berengaria Prodromos Kipar

Hotel je dobio ime po kraljici Berengariji, supruzi engleskog kralja Ričarda Lavlje Srce.

Zatvaranje Berengarije okarakterisano je kao posledica lošeg poslovanja. Naime, nakon smrti gospodina Kokalosa, stanovnika Prodromosa koji je sagradio hotel 1931. godine, njegova tri sina su bili naslednici koji su svojom pohlepom, sujetom i ljubomorom doveli hotel do propasti.

Hotel Berengaria Kipar

Ono što Berengariju čini posebno privlačnom jesu burne i jezive priče.

Po jednima, sva trojica braće su umrla usled tajanstvenih i sumnjivih okolnosti. Zbog toga se hotel smatra ukletim mestom, a ljudi su prijavljivali da čuju vriske i povike, kao i da vide senke koje lete iza razbijenog stakla.

Jedna od priča je i da se menadžer hotela ubio i da sada luta hodnicima tražeći nove žrtve.

Pored toga, priča se i da hotelom kruže duhovi dve žene – supruge trgovca koja je pronađena mrtva u bazenu i sada traži osvetu za svoju smrt i lepe devojke sa crnom kosom, obučene u belo platneno odelo, a koja se pojavljuje samo u sumrak naslonjena na jedan od prozora.

Sve ovo je učinilo hotel popularnim za avanturiste i “adrenalinske narkomane”.

U prilog ove zastrašujuće priče ide i činjenica da su nameštaj, kreveti, odeća i posuđe bili svuda oko hotela sa starim razglednicama oko ulaza. Nakon što je kupljen u svrhu renoviranja, sve ovo je uklonjeno, a ostala je samo struktura hotela.

Hotel Berengaria Kipar

Hotel Berengaria Kipar

Novi vlasnik koji je rođak prethonog vlasnika, postavio je ispred hotela znak za zabranjen ulaz posetiocima. Najviše zbog činjenice što je sama zgrada nestabilna i opasna, posebno noću. Ipak, posetioci i dalje ulaze uprkos svim naporima da se ulazak zabrani.

Hotel Berengaria zauvek će ostati misterija za javnost, a tajne koje njime kruže verovatno nikada neće biti razoktrivene.

Danas (2019) je hotel Berengaria samo atrakcija sa neizvesnom budućnošću.

Ulaz u hotel (Fotografija: @cyprusbutterfly)
Unutrašnjost hotela (Fotografija: Sarah Louise Strong)
Zidovi hotela ruše se iz dana u dan (Fotografija: Maria Anokhina)
Podelite stranicu:
  • 77
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    77
    Shares
Autor: Moj Kipar Ostalo 0 komentara

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *