Državljanima Republike Srbije od 19. jula 2013. godine nije potrebna viza za ulazak na Kipar. Uslov je da poseduju putnu ispravu (pasoš) koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU.

Nosiocima biometrijskih pasoša Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Ukoliko planirate da boravite na Kipru duže od tri meseca potrebno je da podnesete zahtev za boravišnu dozvolu (boravišnu vizu).

Za one kojima je cilj trajniji boravak na Kipru, prvenstveno je važno da obezbede određeni izvor prihoda. To je moguće pokretanjem sopstvenog biznisa ili traženjem posla u nekoj od kompanija.

Radna dozvola

Ko želi da radi, na Kipru može naći posao u bilo kojoj oblasti. Međutim, za to je potrebno imati odgovarajući papir – radnu dozvolu (radnu vizu), koje vam obezbeđuje poslodavac (ukoliko želi da ima legalne radnike). Za sezonske poslove gotovo da je nemoguće dobiti radnu dozvolu ako niste iz neke od zemalja EU (previše papirologije i oduzimanja vremena poslodavcu), dok je kod stalnih poslova situacija drugačija.

Državljani EU mogu ući u zemlju sa EU pasošem i tražiti posao u periodu od 90 dana. Kada pronađu posao potrebno je da se prijave za radnu dozvolu i privremenu boravišnu dozvolu, koje će dobiti šest meseci nakon podnošenja prijave. Potvrda ovog procesa će važiti kao legalni dokument tokom tih šest meseci.

Šta mi je potrebno za radnu dozvolu?

Prilikom prijave za radnu dozvolu biće vam potrebna sledeća dokumenta:

– Prijavni formulari M.58 i M.64 (zvanični državni formulari koje treba da preda podnosilac prijave)
– Fotokopija pasoša
– Potvrda da onaj ko aplicira nije krivično gonjen
– Medicinske potvrde
– Garantno pismo banke za 100-300 EUR, u zavisnosti od države iz koje aplikant potiče, kojim će se pokriti mogući troškovi repatrijacije, a koje važi šest meseci nakon isteka ugovora o radu
– Ugovor o radu sa pečatom Odeljenja za rad Ministarstva rada i socijalnog osiguranja
– Aplikaciona taksa u iznosu od 34,17 EUR.

Po dobijanju radne dozvole stičete mogućnost za državljanstvo Kipra naturalizacijom:

– Nakon što ste sedam godina bili stalni legalni rezident
– Nakon što ste bili privremeni rezident pet godina i stalni rezident dve godine.

Ukoliko ste EU državljanin, onda za vas važe pojednostavljeni uslovi za sticanje prava na privremeni boravak.

Kako do posla na Kipru?

Do posla na Kipru je najlakše doći ako imate kontakte na ostrvu ili radite u kompaniji koja ima kancelarije/predstavništvo na Kipru, tako da se možete samo preseliti i nastaviti svoj posao. S obzirom da ovakvi preduslovi nisu baš tako česti, preostaje vam pretraživanje sajtova za traženje posla.

Korisni sajtovi za traženje posla na Kipru:
Ergodotisi.com
Bazaraki.com
AdvanceCareer.com.cy
AnergosJobs.com
JobsCyprus.com
CyprusJobs.com
CyprusRecruiter.com
Global Recruitment Solutions

Facebook grupe:
Jobs in Cyprus
Vacancies Jobs in Cyprus

Facebook stranice:
Jobs in Cyprus – aggeliesergasias.com
Find Job in Cyprus

S obzirom da su neke od stranica/grupa na grčkom, a vi možda ne govorite ili ne razumete jezik, preporučujemo upotrebu Google prevodioca. Kad stupite u kontakt sa poslodavcem komunicirate na engleskom jeziku. Kao bivša engleska kolonija gde je engleski bio službeni jezik, na Kipru svi odlično govore jezik, od deteta do starijih ljudi. Preporučujem da pregledate svaki od ovih sajtova/stranica/grupa, s obzirom na to da neki poslodavci ne objavljuju oglase na svim sajtovima.

Da biste radili na Kipru, imperativ je poznavanje engleskog jezika, a ako govorite još grčki, ruski ili nemački, to vam je samo još jedan plus. Iako mnogi Kiprani odlično pričaju engleski jezik, moglo bi biti korisno da naučite nekoliko osnovnih fraza na grčkom. Tako ćete odati poštovanje i pokazati da ste spremni da nastavite da učite njihov jezik.

Dobra vest je da su ljudima iz naše zemlje kiparski Grci naklonjeniji nego Grci iz Grčke. Veoma su ljubazan narod, a naše ljude izuzetno vole.

Ako ste u potrazi isključivo za sezonskim poslom, korisno je da znate da zvanična sezona na Kipru traje od 1. aprila do 31. oktobra.

Plate na Kipru

Kao i u ostalim zemljama EU, poslovi i plate na Kipru se razlikuju u odnosu na nivo veštine i iskustva koje zaposleni poseduje, kao i na veličinu kompanije u kojoj radi.

Prosečne plate su na Kipru nešto niže nego u drugim EU zemljama, ali pošto su porezi izuzetno niski, plate se mogu porediti sa EU nivoom.

Prosečna plata na Kipru u prvoj polovini 2020. godine je iznosila 1157 EUR.

Pokretanje spostvenog biznisa na Kipru

Zbog izuzetnih poslovnih uslova, stabilne ekonomije, atraktivnog poreskog sistema, niskih stopa kriminala i fantastične lokacije, mnoge kompanije odlučile su da im sedište bude baš na Kipru.

Ako imate želju da pokrenete sopstveni posao, dopašće Vam se da znate da ne samo da je lako osnovati kompaniju na Kipru, vać i da će Vam Kipar pružiti neke vrlo povoljne pogodnosti.

Važno je da znate da Kipar ima odlične mogućnosti za posao i život. Ova ostrvska država se izuzetno brzo razvija, a to može biti samo dobra vest za doseljenike.

  (Fotografija: Shutterstock)

13 komentara

 • Ja sam iz Srbije tražim posao na Kipru sobarica ili u kuhinji pranje posudja, najduže posao negovateljica starijih pokretnih i nepokretnih lica. Govorim Engleski nemački Turski jezik. Posao na duži vremenski period.

  Tasić Zora,
 • Zdravo. Tražim posao na Kipru, u nekom od primorskih gradova, ukoliko je moguće. Limasol mi se najviše dopada. Ekomomista sam po struci (imam zvaršene onsovne i master studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

  Pozdrav,
  Marija

  Marija Manasijević,
 • Trazim posao.na obalama Kipra kao sobarica,ispomoc za održavanje apartmama ili kao prodavacica u pekarama,pomoćnik u caffepekarama imam iskustva ,vredna, i poštena žena,rodom dalmatinka.

  Biljana,
 • Pekar i burek majstor trazi posao na kipru u obzir dolaze samo poslodavci koji bi me prijavili u radni odnos

  Miroslav,
  • Pekar i burek majstor trazi posao na kipru u obzir dolaze samo poslodavci koji bi me prijavili u radni odnos.kontak meil miki3ognjanovic@gmail.com

   Miroslav,
 • Trszim posao,govorim pored srpskog,ruski,bugarski ,grcki,engieski.
  Do skoro sam imo svoj biznis na Kipru u sveri auto aksesoara.
  Goran
  Email
  agextraline@gmail.com

  Goran M.,
 • Specijalista medicine rada iz Beograda, nepune 2g u penziji. Oktobra punim 64g. Radila bih kao General Practicioner u Larnaki. Govorim i pisem na engleskom jeziku.

  Biserka Petkovic,
 • Trazim stalni posao na kipru vredan i znam vise vrsta poslova i imam srpski biometrijski pasos

  Predrag Injac,
  • TREBA MI AGENCIJA ZA RAD ANA KIORU,IVANA JOVANOVIC.BEOGRAD.

   IVANA JOVANOVIV,
 • Zovem se Ljubica,imam 39 godina.
  Udata,majka 3 dece.Ne pusac.
  Srpski pasos.Komunikativna i vredna.
  Trazim sezonski posao.

  Ljubica,
 • Pozdrav! Kako doci do posla cuvanja dece u porodicama na Kipru, osim na site-ovima, gde imaju starosno ogranicenje?
  Veliko iskustvo sa decom, profesionalni hranitelj..

  Gordana,
 • Jako mi se dopada Kipar. Imam višegodišnje iskustvo u radu da decom i sa decom sa posebnim potrebama. Radila bih kao babysiterka ili neki drugi posao sa decom. Moj email
  branka.nikolic@yahoo.com

  Branka,
 • JA sam iz SRBIJE, BORAVIM NA KIPRU U LIMASOLU, DOKTOR HEMIJE, VISE TEHNOLOGIJA IMMA URADJENIH U OBLAST HEMIJE MOZE DA NEKO OTVORI PROIZVODNJU DA PROIZVODI HEMIJSKKA SREDSTVA ZA DOMACINSTVU ILI INDUSTRUJU.

  Radio bi nesto dounski, u bblasti hemije, da malo poboljsam dommaci budzet za zivot,
  Neznam kako da to ostvarim, potreban mi je pomoc, kao i saradnja.
  Vladisav MMilovanovic,s,r, Mail.VLADISAVVUK@GMAIL.COM

  VLADISAV mmILOVANOVIC,,
 • Your email address will not be published. Required fields are marked *