Halumi – Nacionalni sir Kipra

Datum objave:
Halumi Kipar Kiparska kuhinja

HALUMI (grčki: χαλούμι) je nacionalni sir Kipra. Oduvek je bio vodeći specijalitet autentične kiparske kuhinje. U pitanju je polutvrdi beli sir koji se proizvodi od svežeg ovčijeg ili kozjeg mleka (ili mešavine oba), sa ili bez dodatka kravljeg mleka. Ponekad je začinjen sa nanom. Najukusniji je kad se griluje i prelije sa par kapi limunovog soka, dok ga Kiprani tokom letnjih meseci konzumiraju u kombinaciji sa lubenicom. Možete ga naručiti u svakom restoranu na Kipru, a služi se kao predjelo.

Godišnja potrošnja halumija na Kipru je 8 kilograma po stanovniku i po tome prevazilazi sve ostale sireve. Halumi nije samo proizvod Kipra, već je deo njegovog kulturnog nasleđa i tradicionalnog ruralnog života.

Početkom 2017. godine Srbija je počela da uvozi halumi, tako da ga kod nas možete kupiti u nekom od većih lanaca supermarketa. Kao takav, spreman je za grilovanje.

Za grilovani halumi potrebno je:

Pakovanje halumi sira, isečenog na tanke kriške
Pola kašičice maslinovog ulja

Za nadev:

Sveže mleveni crni biber
Origano ili listići mente
4-5 šeri paradajza isečenog na polovine
Balzamiko

Priprema:

Zagrejati tiganj na visokoj temperaturi.

Premazati obe strane halumija sa maslinovim uljem (najbolje četkicom).

Potom sir peći u tiganju, minut sa jedne strane i 1-2 minuta sa druge strane, dok se ne formira zlatna korica. Otvoriti prozore jer će se dimiti. Sir pečenjem treba da omeška, ali ne i da pusti tečnost ili da se istopi.

Prženi halumi staviti na ploču i pospite biberom, biljem, paradajzom i balzamikom.

Na Kipru se služi grilovan uz krišku limuna koju iscedite na sir po završetku grilovanja.

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *