Najbolji sladoled na Kipru

Datum objave:

S obzirom na mediteransku klimu koja krasi Kipar, sezona omiljene letnje poslastice na Afroditinom ostrvu traje svih 12 meseci. Iako najviše prija kada se temperature popnu iznad tridesetog podeoka, siguran sam da mu nećete odoleti kad god odlučite da posetite na Kipar.

Iako ćete se sa prodavnicama sladoleda i poslastičarnicama susretati na gotovo svakom koraku, napravio sam za vas izbor onih za koje lokalci i turisti smatraju da nude najkvalitetniji i najukusniji sladoled.

Obeležite ovu stranicu da je imate sačuvanu kada dođete na Kipar.

Gelatiamo – Gelateria Naturale
Onasagorou 51, Nikozija

Žitelji prestonice Kipra su jednoglasni kada je u pitanju “Gelatiamo”. Tvrde da se ovde pravi najbolji sladoled u Nikoziji. U pitanju je mali porodični biznis smešten u samom centru Nikozije, nedaleko od najpoznatije ulice Ledras. Ovo mesto izazvalo je pravu pometnju otkako je pre nekoliko godina otvorilo svoja vrata za posetioce. Sladoledi koje prave su od potpuno prirodnih sastojaka po uzoru na najbolje italijanske, a izbor ukusa zavisi od doba godine.

Gelatofabio
Spyrou Araouzou 25, Limasol

Ono što je “Gelatiamo” u Nikoziji, to je “Gelatofabio” u Limasolu. Da ne bude zabune, nemaju veze jedan sa drugim, ali slove za majstore najukusnijih sladoleda u ovim gradovima. “Gelatofabio” nudi pravi italijanski sladoled od prirodnih sastojaka iz Italije, a glavni poslastičar je upravo iz ove zemlje. “Gelatofabio” sa ponosom ističe da su njihovi sladoledi svrstani među deset najboljih u Evropi. Nalazi se u neposrednoj blizini šetališta Molos i stare luke.

Gelato Mio
Spyrou Araouzou 21, Limasol

Ako ste se kojim slučajem suočili sa gužvom u prethodnoj poslastičarnici, odmah pored se nalazi još jedna vrhunska. “Gelato Mio” nudi preko 50 originalnih ukusa ručno pravljenog sladoleda. Došli ste gladni? Nema problema. “Gelato Mio” u svom meniju ima i burgere, sendviče, tortilje, salate i obroke za vegetarijance.

É Cosi Gelateria
Apostolou Pavlou Avenue, Marina Court 12-13, Pafos

Nalazi se u srcu Kato Pafosa, odmah pored autobuske stanice. U ovoj modernoj italijanskoj gelateriji svakodnevno ručno prave sladoled, sa misijom koja je usmerena na zadovoljstvo kupaca i kvalitet koji se postiže upotrebom najfinijih sastojaka.

Gelamo Gelato Cafe
Luka, Pafos

Još jedna “Meka” za ljubitelje sladoleda u Pafosu. “Gelamo” se nalazi na šetalištu kod luke i meni je lično favorit u ovom gradu. Pored izuzetno zanimljivog enterijera, u Gelamu nude širok izbor ukusa kremastih sladoleda i sorbeta, a za one koji žele nešto više od samog sladoleda, tu su i fenomenalni vafli. Nemojte se iznenaditi ako, dok jedete sladoled, pored vas prošeta pelikan. 🙂

Za razliku od prethodno navedenih “radionica” vrhunskog sladoleda, u nastavku ću vam predstaviti gelaterije sa kojima ćete se susretati u svim gradovima na Kipru, na većem broju lokacija u svakom od njih.

Pahit Ice

Sladoled koji postoji tačno 40 godina na Kipru. Mladi Kris Pahitas je iz Italije na Kipar doneo tajne italijanskog zanata i recept zahvaljujući kojem je ostrvljanima omogućio da uživaju punom ukusu i kvalitetu sladoleda koji se proizvodi od najsvežijih sastojaka.

Pagotomania

Papaphilippou

Papaphilippou se nalazi u rangu prethodna dva, a iz kompanije tvrde da je njihov sladoled najukusniji na Kipru. Nude više od 80 ukusa sladoleda dostupnih na celom ostrvu, a jedan deo proizvodnje orijentisan je na izvoz. Za proizvodnju sladoleda koriste sveže mleko, svežu kremu, sveža jaja i sveže ubrano zrelo voće. Tajna je pored navedenog, kažu, u tradicionalnom načinu proizvodnje.

Ljubav prema sladoledu u kompaniji “La Patisserie Panayiotis” datira još od 1973. godine, zbog čega uživaju status najstarijih proizvođača sladoleda na Kipru.

1 komentar

  • Zivio sam na Cipru nbekoliko godina i uzivao sladoled cijele godine. Svi su ukusni i jedva sam cekao da se priblizim nekoj od slasticarnica. Cipar obozavam. Ne samo sbog prirodne ljepote nego i zbog gostoprimstva njegova naroda. Volio bih zivjeti na tom otoku.

    Nikola Lovosevic,
  • Your email address will not be published. Required fields are marked *