Omiljena tradicionalna peciva na Kipru

Datum objave:

Peciva predstavljaju važan deo kiparske gastronomije.

O pekarama na Kipru sam mnogo pisao, a sada je vreme da vam na jednom mestu serviram najbolja tradicionalna kiparska peciva koja su u ponudi u gotovo svakoj pekari, a možete ih napraviti i sami.

Pa da počnemo…

Pita sa halumijem

Pita sa halumijem (Halumopita – Halloumi pie)
U pitanju je tradicionalna kiparska pita koja se pravi od čuvenog halumi sira. Postoji u različitim oblicima i veličinama, a Kiprani često vole da dodaju i začine (menta) radi punijeg ukusa.

Flaune (Flaounes)
Ovo je tradicionalno kiparsko uskršnje pecivo koje se pravi od kozjeg sira (ili mešavine raznih sireva), jaja, začina i lekovitog bilja. Najčešće se dodaju suvo grožđe/nana ili posip od susama. Velika količina sira u ovom pecivu glavni je razlog visoke cene.

Tiropita

Pita sa sirom (Tiropita – Cheese pie)
Kiprani jednostavno obožavaju sireve. Otuda još jedna tradicionalna pita sa sirom (tiropita) koja je višeslojna, hrskava i pravi se od feta sira. Baš iz tog razloga smatra se da je bliža Grčkoj.

Pita sa spanaćem (Spanakopita – Spinach pie)
Spanakopita je još jedno slano pecivo sa punjenjem od seckanog spanaća, feta sira, luka ili mladog luka, jaja i začina. Veoma je popularna na ostrvu, posebno među vegetarijancima.

Pita sa maslinama

Pita sa maslinama (Eliopita – Olive pie)
S obzirom da su Kiprani poznati uzgajivači i konzumenti maslina (uspeva preko 600 vrsta), sasvim je logično da lokalci vole da ih koriste i u pitama. Pita sa maslinama ima sličan oblik kao halumopita, a punjenje čine najkvalitetnije masline, menta i sitno seckani luk.

Rolnice sa viršlom (Lukanopita – Sausage rolls)
Tradicionalno lisnato pecivo sa viršlom. Neke pekare dodaju sir i posipaju susamom, iako tradicionalni recept zahteva jednostavniji ukus.

Pita sa tahinijem (Tahinopita – Sweet Tahini pie)
Tahini je dosta zastupljen u mediteranskoj kuhinji. Pošto ima mnogo kalcijuma i proteina omiljen je kada je u pitanju veganska i vegetarijanska ishrana. Ova pasta ili namaz se dobija mlevenjem semenki susama. Pita sa tahinijem je slatka, a za zaslađivanje se koriste med ili šećer. Radi egzotičnijeg ukusa dodaje se cimet. Konzumira se najčešće u vreme uskršnjeg posta.

Pita sa bundevom (Kolokotes – Pumpkin pie)
Ovo tradicionalno kiparsko pecivo ima punjenje od bundeve, bulgur pšenice, suvog grožđa i začina. Popularno je među veganima.

Purekia Kipar

Purekia
Ovo je prženo slatko pecivo punjeno anari sirom, cimetom i šećerom. Postoji i slana varijanta sa halumijem, pečurkama ili mlevenim mesom.

Dahtila Kipar

Dahtila (Ladies Fingers)
Slatko pecivo u obliku prstiju punjeno mešavinom oraha, cimeta i natopljeno šećernim sirupom sa dodatkom limunovog soka ili vode iz cveta citrusa.

Šamiši
Tradicionalna kiparska poslastica koja se služi obično tokom imendana. Ovo slatko prženo pecivo se puni pastom od griza, a dodatno se aromatizuje cimetom ili vodom od pomorandžinog cveta. Posip je od šećera u prahu. Služi se vruće.

Pita tis satzis

Pita sa medom (Pita tis satzis)
Ovo testo pravi se od domaćeg brašna, maslinovog ulja, soli, vode, cimeta i meda. Valja se u tanke slojeve a zatim se presavije u kvadrate ili krugove. Potom se peče u šerpi na visokoj temperaturi sa vrlo malo maslinovog ulja.

Pekara Zorbas Kipar

Na poslednjoj slici je jedan od izloga pekare Zorbas.

Fotografije: Shutterstock, privatna arhiva

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *