Sezonsko voće na Kipru – svih 365 dana u godini

Datum objave:

Ljubitelj ste voća i planirate da otputujete ili se preselite na Kipar? Imamo sjajnu vest za vas. Bez obzira kada ste planirali da posetite Afroditino ostrvo, znajte da ćete uvek naći sveže domaće voće. I to je jedan od razloga zašto lokalno stanovništvo ne preferira da kupuje uvozno voće s obzirom da ga plodna zemlja Kipra daruje tokom cele godine.

Lubenice

Leto na Kipru počinje sa lubenicama, koje na ostrvu nazivaju i “kraljicama leta”. Sazrevaju od kraja maja do kraja avgusta. Što se tiče veličina, nemojte se iznenaditi ako krajem maja vidite “čudovište” lubenicu od oko 15 kilograma. Tokom prvih nedelja cena dostiže i 2 EUR po kilogramu, da bi potom brzo opala i do 0.15 – 0.20 EUR po kilogramu. Lubenice su se na Kipru najpre pojavile u Paralimniju i Pafosu, da bi se potom proširile na celo ostrvo.

Dinje

Poput lubenica, i dinje sazrevaju počev od maja. Prodajna sezona traje do kraja leta, a za jedan kilogram potrebno je da izdvojite oko 0.50 EUR.

Kajsije

Prve lokalne kajsije pojavljuju se početkom juna i prodaju se tokom juna i jula. Najukusnija vrsta kajsije na Kipru je “kajšija” (kaishia), svetlo žute boje sa ružičastim nijansama. Obiluju beta-karotenom i vlaknima. Neke se zadržavaju duže u ponudi, dok je određene moguće kupiti tokom svega par nedelja. Za razliku od sorte “kajšija”, “Michael Carrick” ima veće i vizuelno lepše plodove, ali su manje sočne. Cena kiparskih kajsija je oko 2-3 EUR po kilogramu.

Nektarine i breskve

Nektarine i breskve na Kipru se prodaju od početka juna. Iako prvi plodovi ne izgledaju impresivno kao njihove grčke i španske “kolege” iz supermarketa, ne dajte se prevariti. Mnogo su ukusnije i sočnije. Cena lokalnih breskvi i nekratina na Kipru se kreće od 2-3 EUR po kilogramu.

Trešnje

Sezona trešnji na Kipru počinje sredinom maja. Traje kratko, uglavnom do kraja juna. Uzgajaju se dve sorte – ružičasto-crna “petrokeraza” i ružičasto-bela “francuska”. Uspevaju na visokim planinama (npr. u mestima Platres i Agros, gde postoje čitave plantaže). Cene nisu nimalo naivne. Kada se pojave kilogram dostiže i 11 EUR, a kasnije se spuštaju na 5 do 7 EUR.

Smokve

Kiparske smokve sazrevaju u periodu između kraja jula i kraja oktobra. Najpre se pojavljuju zelene, a zatim preovladava vrsta plavo-crne boje. Na Kipru se smokve najčešće povezuju sa krajem leta kada su plodovi na vrhuncu, okupani beskrajnim suncem. Zrele imaju boga ukus i tope se u ustima.

Kaktus (voće)

Sezona jestivog ploda kaktusa-kruške na Kipru počinje u avgustu. Ukusni plodovi podsećaju na kombinaciju jagoda i kivija. Do jestivog dela nije jednostavno doći zbog sićušnih iglica, pa budite oprezni da se ne povredite. Lokalci su stručnjaci za razdvajanje jestivog od nejestivog dela, pa ako vam je neko u blizini, slobodno ga zamolite da to učini za vas. Veoma su ljubazni i biće im zadovoljstvo. Jedno je sigurno – morate probati ovo voće, ukus je jednostavno nezaboravan.

Grožđe

Čuveno kiparsko grožđe smatra se letnjim voćem na ostrvu. Na Kipru se uzgaja nekoliko domaćih sorti koje se mogu naći samo ovde i nigde više na svetu (Ksinisteri, Spurtico Maratheftiko, Ophthalmo); kao i svetski poznate sorte (Carignan noir Sultan, Cabernet Sauvignon, Malaga, Mataro, Cabernet Franc, Syrah, Chardonnay and Merlot). Prvo grožđe na Kipru se pojavljuje sredinom jula i košta 2-3 EUR po kilogramu, zavisno od vrste. Kako dolazi jesen, količina u ponudi se povećava i cena opada.

Papaja i mango

Ovo voće na Kipru sazreva krajem leta i početkom jeseni. Naročito ga ima u oblasti Pafosa, u seoskim područjima.

Jagode

Jagode rastu tokom cele godine na Kipru, obično u zatvorenim plastenicima. U zimskom periodu plodovi su zaštićeni od hladnoće u njima, a leti ih mogu spasiti od vrućine. Glavne plantaže jagoda nalaze se u oblasti Famagusta i Limasol. 1 kg jagoda u sezoni iznosi oko 2 EUR, dok na plaži i u marketima njihova cena ide i do 5 EUR.

Nar

Sezona nara na Kipru počinje u oktobru. Prvi plodovi imaju bledu boju koja nije nalik onoj koju očekujemo da vidimo kod ovog voća. Kiparski nar je iznenađujuće sladak, sa sitnim mekanim semenkama. Može se jesti ili piti u vidu sveže ceđenog soka, koji je veoma popularan na ostrvu. Takođe, sastavni je deo salata i dezerata. Cena nara na Kipru se kreće od 1.5 do 4 EUR po kilogramu.

Guava

Ova “vitaminska bomba” na Kipru zri i prodaje se u prvoj polovini septembra. Guava sadrži pet puta više vitamina C od pomorandže, a pored toga bogata je vitaminom A i mineralima.

Banane i citrusi

Ako neko misli da se sezona voća na Kipru završava na jesen, ozbiljno greši. U decembru se na tržištu pojavljuju banane (uzgajaju se samo u Pafosu) i razne vrste agruma koje ćete videti na svakom koraku. Sezona banana traje do kraja zime, znatno su manje od onih koje nam stižu iz udaljenih krajeva. Cena kilograma banana je oko 1 EUR. S druge strane, raznolikost kiparskih agruma je fascinantna: pomorandže, limun, limeta, nekoliko varijanti mandarina, pomelo…Uzgajaju se gotovo svuda, od gradskih vrtova do seoskih plantaža. Meštani često i ne beru plodove koji rastu pored puta jer smatraju da nisu dovoljno čisti. Kiparski citrusi imaju bogat ukus i jedinstvenu aromu.

Zmajevo voće (pitaja)

Zmajevo voće ili pitaja je biljka iz porodice kaktusa. Poreklom je iz Srednje Amerike. Ima veoma upadljiv i zanimljiv izgled; kora je ružičaste boje (nije jestiva) a meso je bele boje sa crnim semenkama. Bela pitaja ukusom i izgledom podseća na papaju i kivi, mada bez one kiselosti koje kivi poseduje; blagog je ukusa, veoma je slatka i osvežavajuća. Plod se prereže na pola i unutrašnjost se pojede sa kašičicom, ili se nareže na kriške kao lubenica. Može se iscediti kao sok. Zmajevo voće (Dragon fruit) preporučuje se zbog svoje bogate nutritivne vrednosti.

Uzgajanje jagoda u plastenicima (Fotografija: Shutterstock)
Plantaža banana u Pafosu (Fotografija: Shutterstock)
Podelite stranicu:

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *