• Promenada setaliste Molos Limasol Kipar
    Promenada Molos (Fotografija: Shutterstock)

Limasol je drugi po veličini grad na Kipru (posle Nikozije) i najpoznatije letovalište Afroditinog ostrva posle Aja Nape.

Ima oko 101.000 stanovnika i nalazi se na 70 km od Larnake, u zalivu Akrotiri, u južnom delu ostrva. Sa glavnim gradom, Nikozijom, i Larnakom povezan je auto-putem vrhunskog kvaliteta.

Limasol je nastao na ruševinama dva antička kraljevstva Amatusa i Kuriona, te obiluje istorijskim atrakcijama: Amfiteatar Kurion (između Limasola i Pafosa), srednjovekovni zamak Kolosi, arheološki muzej, srednjovekovni muzej i druge znamenitosti.

Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada (Molos), pored samog mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Ovde ste u prilici da uživate u dugim plažama sa pregršt fenomenalnih hotela i u starom delu grada gde lokalci igraju tavli i ispijaju kafu po ceo dan. Grad nudi veliki izbor prodavnica sa raznovrsnom robom koje će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Ako postoji grad koji razume pravo značenje reči promena, onda je to sigurno Limasol. Kosmopolitski grad koji se stalno širi, poznat je po kulturnoj sceni i dinamičnom savremenom životu.

Najveća je i glavna luka Kipra i centar vinarstva koji nudi spoj peščanih plaža i poslovno-trgovačkog centra sa zabavnim noćnim životom. Poznat je kao sedište velikog broja ofšor kompanija, po karnevalu i septembarskom vinskom festivalu koji traje 10 dana.

Na sajtu TripAdvisor je rangiran kao treća najperspektivnija destinacija na svetu, a prema Merserovoj anketi kvaliteta života nalazi se na 89. mestu (2017. godina).

Udaljenost Limasola od drugih većih mesta na Kipru:
Trodos – 51 km
Pafos aerodrom – 67 km
Larnaka – 70 km
Pafos – 72 km
Larnaka aerodrom – 77 km
Nikozija – 80 km
Aja Napa – 107 km
Polis – 108 km
Protaras – 110 km


Linkovi

Zvanični vodič grada Limasola

Amfiteatar Kurion u Limasolu (Fotografija: Shutterstock)