• Ledra Nikozija Kipar
  Ulica Ledra (Fotografija: Shutterstock)

Nikozija (Lefkozija) je najveći a ujedno i glavni grad Republike Kipar.

Ime Nikozija u prevodu sa grčkog znači “Beli grad”.

Grad je smešten u središnjem delu ostrva na obalama reke Pedijeos.

Nikozija je grad sa dugom istorijom, o čemu svedoče brojni kulturno istorijski spomenici na teritoriji grada i u njegovoj okolini. U vreme stare Grčke na teritoriji današnje Nikozije se nalazio grad – država pod imenom Ledra. Nikozija je postala glavni grad nezavisnog Kipra 1960. godine. Invazija koju su izvršili Turci 1974. godine podelila je grad na dva dela, grčki i turski.

Južni deo grada je sofisticiran, sa prelepim bulevarima i predstavlja svojevrstan miks modernih i starih građevina. Severna Nikozija je zadržala svoj stari šarm i malo se promenila od kako je grad podeljen 1974. godine.

Nikozija je i danas podeljeni grad i jedina podeljena prestonica u svetu. Podeljena je takozvanom “zelenom linijom”, kao i ostatak ostrva. Jedan od punktova koji se nalazi u Nikoziji otvoren je za nesmetano prelaženje iz jednog dela grada u drugi. Prelazak je mahom predviđen za turiste, dok se Grci i Turci koji žive na ostrvu retko mešaju. Do 2003. godine samo su stranci mogli i da prelaze “zelenu liniju” i to samo na jednom mestu, od 8 do 17 časova. Danas se, prema procenama Ujedinjenih nacija, iz grada u grad pređe 125.000 puta preko sedam prelaza, od kojih su neki otvoreni i za automobile.

Pored svega, Nikozija je veoma atraktivna destinacija na Kipru, sa brojnim turistima iz celog sveta. Centar Nikozije, poznatiji kao Ledra (najduža ulica u gradu), je najpoznatiji i najposećeniji deo grada, koji je na jugu šoping zona.

Turska strana Ledra ulice ili kako je oni zovu Lokmaci odaje utisak sveopšteg kiča. U ovom delu grada je vidljivo primetan niži standard i loše stanje infrastrukture, ali ga ne smete zaobići zbog nekoliko izuzetno važnih znamenitosti.

U centru Nikozije oseća se duh modernog, sa svim odlikama kosmopolitskog grada. Ipak, omiljena turistička oblast je stari grad. Nedavno je renoviran, ali je i dalje zadržao živopisnu mešavinu zidina iz 16. veka, korzoa, kafića na kaldrmi i lepih trgova.

Srce grada čini veliki stari deo Laiki Gitonja (što u prevodu znači dobro susedstvo). Ovde se mogu naći radnje, taverne, ateljei umetnika i radionice starih zanata, a sve to prolazeći kroz male, uglavnom uske, kamene ulice u kojima saobraćaj često nije moguć. Većina starih kuća je restaurirana, a u okviru starog grada nalaze se i Etnografski muzej, Katedrala Svetog Jovana i velika palata arhiepiskopa Makariosa III, prvog i doživotnog predsednika Republike.

Pored ulice Ledra i Laiki Gitonja, najznačajnije turističke atrakcije u Nikoziji su:

 • Ledra Museum Observatory – nalazi se na poslednjem, 11. spratu Shacolas tvrđave
 • Buyuk Han (severni deo grada) – najveći karavansaraj i jedna od najlepših građevina na ostrvu, jedno od najznačajnijih arhitektonskih zdanja otomanskog perioda, izgrađeno kao mjesto za odmor putnika koji su stizali iz Anadolije
 • Selimija džamija (bivša rimokatolička katedrala Aja Sofija) – jedna od najlepših primeraka gotičke arhitekture na ostrvu
 • Kiparski muzej – najveći i najbolji na ostrvu
 • Venecijanske zidine
 • Kapija Famagusta
 • Kultlurni centar Arhiepiskop Makarios
 • Hram Svetog Jovana
 • Omar džamija
 • Kuća Hatzigeorgakisa Kornesiosa

Od 30. oktobra 2016. godine Nikozija je postala jedini glavni grad na svetu sa dve vremenske zone s obzirom da je parlament nepriznate Republike Severni Kipar odlučio da ukine letnje računanje vremena, odnosno pomeranje časovnika za jedan sat unapred.

U Nikoziji se nalazi treći po veličini aerodrom na Kipru, “Erčan”, koji je lociran u mestu Timbu (severni, okupirani deo ostrva) sa direktnim letovima isključivo do Turske.

Klima u Nikoziji je izmenjeno sredozemna, čije su odlike duga, vrela i sušna leta, i blage zime, gotovo bez snega, sa laganim mrazom ponekad. Najviša temperatura ikad izmerena na Kipru je 57°C i to baš u Nikoziji (5. avgust 2015.).

Udaljenost Nikozije od drugih većih mesta na Kipru:
Larnaka – 47 km
Larnaka aerodrom – 53 km
Limasol – 80 km
Trodos – 80 km
Aja Napa – 81 km
Protaras – 84 km
Pafos aerodrom – 147 km
Pafos – 152 km
Polis – 188 km


Linkovi

  Web sajt opštine grada – Nikozija

Ulica Ledra u Nikoziji (Fotografija: Shutterstock)