• Setaliste Kato Pafos Kipar
    Šetalište u Kato Pafosu (Fotografija: Shutterstock)

Pafos se nalazi na jugozapadu ostrva i po mitologiji je mesto rođenja Afrodite, boginje ljubavi, lepote i plodnosti.

Za vreme antičke grčke i Rima, Pafos je bio glavni grad Kipra. Danas je kulturna prestonica Kipra, a o njegovom arheološkom značaju dovoljno govori činjenica da se ceo grad nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ovaj grad je 2017. godine bio Evropska prestonica kulture.

Pafos je peti po veličini grad na Kipru, a podeljen je na dva dela: Kato Pafos (Donji Pafos) i Pano Pafos (Gornji Pafos).

Kato Pafos je južni deo grada smešten na obali mora. Ovaj deo Pafosa je raj za turiste, od kojih su većina britanski, nemački i skandinavski. Pravi je turistički centar sa mnoštvom hotela, kafića, restorana i prodavnica. Lokalna vlast decenijama unazad ulaže značajna sredstva isključivo u Kato Pafos, pokušavajući da izvuče što više novca od turizma.

Sa druge strane, Pano Pafos (Ktima) se nalazi severnije i ovo je mirniji deo grada i njegov pravi centar, gde uglavnom žive lokalci. Gornji Pafos je uspeo da odoli turističkom razvoju, dok je s druge strane sačuvao šarm mediteranskog grada. Ima nekoliko sjajnih muzeja, impresivnu kolonijalnu arhitekturu, ali i odlične taverne.

Pafos je bez dileme najslikovitije mesto na obali Kipra, a najlepši je krajem zime i početkom proleća, kada livade prekrije raznovrsno poljsko cveće. Najviše turista dolazi u julu i avgustu, i tada je najživlje. Dani su gotovo uvek sunčani, temperatura svakog dana prelazi 30˚C, more je toplo, a vlaga često velika. Iako leto čini špic sezone, hladniji zimski meseci su idealni za pešačenje i vožnju bicikla.

Regija Pafos je pravi raj za uživanje na suncu tokom cele godine. Ovu oblast krasi preko 50 kilometara obale sa ukupno 27 plaža od kojih većina ima “Plavu zastavu”, zbog čega je idealna za plivanje i ronjenje. Najpopularnije su centralna plaža, Faros, Alykes, Coral Bay (10 km od grada), Baths of Aphrodite (sever oblasti Pafos) i Lara (poluostrvo Akamas na severu regije Pafos). U isto vreme, dok je ostrvski planinski venac Trodos (samo 110 km severnije) prepun snega, ovde ćete se najbolje osećati u farmerkama i kratkim rukavima.

Najveće bogatstvo grada pored plaža i nestvarnih prirodnih kontrasta čine turističke atrakcije: Arheološki park (Archaeological Park), Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings), Petra Tou Romiou (stena na obali mora gde je rođena Afrodita, izronivši iz morske pene), tvrđava (Paphos Fort), svetionik, Paphos Aphrodite Water Park (najveći aqua park na Kipru), zoološki vrt.

U Pafosu se nalazi drugi najveći međunarodni aerodrom na Kipru, udaljen je 15 km od grada, a najviše služi za sletanje i poletanje čarter letova, uglavnom tokom turističke sezone. Udaljen je od Limasola 68 km i sa njim je povezan odličnim autoputem.

Udaljenost Pafosa od drugih većih mesta na Kipru:
Pafos aerodrom – 14 km
Polis – 37 km
Limasol – 72 km
Trodos – 123 km
Larnaka – 142 km
Larnaka aerodrom – 148 km
Nikozija – 152 km
Aja Napa – 184 km
Protaras – 187 km


Linkovi

  Web sajt opštine grada – Pafos

Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings) u Pafosu (Fotografija: Shutterstock)