[ Rezervišite smeštaj u Pafosu ]

Pafos se nalazi na jugozapadu ostrva i po mitologiji je mesto rođenja Afrodite, boginja ljubavi, lepote i plodnosti. Za vreme antičke Grčke i Rima, Pafos je bio glavni grad Kipra. Danas je kulturna prestonica Kipra, a o njegovom arheloškom značaju dovoljno govori činjenica da se ceo grad nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ovaj grad je 2017. godine bio Evropska prestonica kulture. Ovo su naše preporuke da kvalitetno provedete vreme u Pafosu i okolini.

Petra tou Romiou

Petra tou Romiou Pafos Kipar

Afroditine stene (Aphodite’s Rock – Petra tou Romiou) su po mitologiji rodno mesto Afrodite, grčke boginje ljubavi, lepote i plodnosti. Nalaze se na otrpilike pola puta između Limasola i Pafosa (ako idete iz pravca Limasola na vašoj levoj strani, u moru ćete ugledati stene koje “izviru” iz vode).

Ovo je jedna zanimljiva geološka formacija koja se sastoji od ogromnih stena duž jedne od najlepših obala na ostrvu (jugozapadna obala Pafosa).

Prema legendi, Afrodita (rimska Venera) je rođena iz morske pene 1200. godine p.n.e. baš na ovom mestu, nakon čega je ustala iz talasa i na školjci došla do ove posebne plaže. Na ovom istom mestu je prvi put i zaplakala, a njene su se suze pretvorile u stene.

Smatra se da kupanje na ovom mestu podmlađuje najmanje deset godina, što je svakako atrakcija za turiste i obavezna stanica na turističkim ekskurzijama. Upravo je ova istrajna moć Afroditinog imena obezbedila Pafosu titulu evropske prestonice kulture 2017. godine i stavila ga na Listu svetske baštine.

Plaža Petra tou Romiou jedna je od najpoznatijih na Kipru, iako nije lako pristupačna. Mešavina je peska i sitnog šljunka, a more je kristalno čisto. Na ovom mestu nalaze se restoran i prodavnica suvenira. Zalazak sunca sa ovog mesta je neverovatan i ako tome prisustvujete, taj prizor nikada nećete zaboraviti.

Afroditine stene udaljene su oko 25 km od centra Pafosa, a ako se odlučite za autobuski prevoz, linija 631 saobraća sa stanice u Kato Pafosu.


Kato Pafos

Kato Pafos Kipar

Kato Pafos je južni deo grada smešten na obali mora. Ovaj deo Pafosa je raj za turiste, od kojih su većina britanski, nemački i skandinavski. Pravi je turistički centar sa mnoštvom hotela, kafića, restorana i prodavnica. Lokalna vlast decenijama unazad ulaže značajna sredstva isključivo u Kato Pafos, pokušavajući da izvuče što više novca od turizma.

Duž šetališta nalaze se gradska plaža, luka, autobuska stanica i tvrđava iz 16. veka.


Tvrđava

Tvrđava Pafos Kipar

Tvrđava u Pafosu nalazi se pored luke u Donjem Pafosu (Kato Pafos). Sagradili su je 1586. godine Turci. Kroz istoriju je bila pod upravom nekoliko zemalja. Prvenstveno je bila vizantijska tvrđava za zaštitu luke, a poslednji su je koristili Britanci.

To je pravougaona građevina koja je pre nekoliko stotina godina služila kao zatvor i skladište soli, a sada je značajno kulturno obeležje grada.

Tvrđava trenutno služi za održavanje godišnjeg kulturnog festivala na otvorenom u Pafosu. Pored toga, ispred nje se organizuju i koncerti.

Tvrđava u Pafosu je otvorena za posetioce:
16. april – 15. septembar: 08:30 – 19:30
16. septembar – 15. april: 08:30 – 17:00

Zatvorena je za posetioce za vreme državnih praznika.

Cena ulaznice je 2,50 EUR, a za grupne posete (više do 10 osoba) odobrava se popust od 20%.


Arheološki park

Arheoloski park Pafos Kipar

Arheološki park u Kato Pafosu jedno je od najvažnijih i najvećih arheoloških nalazišta na Kipru, koje se od 1980. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Nalazi se u blizini luke Pafos i srednjovekovne tvrđave.

Sastoji se iz četiri ogromne rimske vile (kuće Dionisija, Tezusa, Eona i Orfeja), amfiteatra, agore (Forum), teatra, Odeona, svetionika, katakombi, kupatila, bazilike, crkve… Podovi vila pokriveni su spektakularnim mozaicima, od kojih neki prikazuju kako se bogovi i smrtnici napijaju do besvesti, što govori da je Kipar bio ekstremno bogato ostrvo i da je hedonizam bio sveprisutan.

Nikokles, poslednji kralj Paleopafosa (Starog Pafosa), premestio je grad sa prethodne lokacije na trenutnu u blizini luke krajem 4. veka p.n.e. Od tada pa do 2. veka nove ere, Pafos je bio prestonica Kipra.

Arheološki park je otvoren za posetioce:
16. april – 15. septembar: 08:30 – 19:30
16. septembar – 15. april: 08:30 – 17:00

Zatvoren je tokom državnih praznika.

Cena ulaznice je 4,50 EUR (dodatnih 2,50 EUR za Grobnice kraljeva – Tombs of the Kings), a za grupne posete (više od 10 osoba) odobrava se popust od 20%.

Odeljenje za antikvitete izdaje i posebne ulaznice za svoje muzeje i antičke spomenike. Tako dnevna karta iznosi 8,50 EUR, trodnevna 17 EUR i sedmodnevna 25 EUR.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/arhpark


Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings)

Grobnice kraljeva Tombs of the Kings Pafos Kipar

Čuvene “Grobnice kraljeva” (Tombs of the Kings) sastavni su deo Arheološkog parka u Kato Pafosu, iako su udaljeni nešto više od dva kilometra.

Monumentalne podzemne grobnice isklesane su od čvrstog kamena i datiraju iz helenističkog i romanskog perioda.

Ovde možete istražiti sedam grobnica, ali ako ste kratki sa vremenom, posvetite se grobnici broj tri, koja sadrži najzanimljivije arhitektonske elemente sa bogatim stupcima oko atrijuma.

Tombs of the Kings nemaju nikakve veze sa kraljevima, iako im ime tako sugeriše. Jedino što je poznato za ovaj čudni lokalitet, sa polu-podzemnim hramovima sa stubovima i katakombama, je da je nastao između 3. veka p.n.e. i 3. veka naše ere, a u to vreme ni jedan kralj nije vladao ovim prostorima. Za naučnike je još uvek ostala totalna nepoznanica koji narod ih je i u koje svrhe izgradio.

U okviru lokaliteta postoje i ostaci nekoliko antičkih rimskih vila, koje na podovima imaju savršeno očuvane mozaike sa raznim figurativnim motivima, (kao što je npr. “Tezej ubija Minotaura”), ili geometrijskim (znak ”svastike” u svim mogućim kombinacijama).

Grobnice su slične onima u Aleksandriji i pokazuju bliske odnose između dva grada tokom helenističkog perioda.

Tombs of the Kings je otvoren za posetioce:
16. april – 15. septembar: 08:30 – 19:30
16. septembar – 15. april: 08:30 – 17:00

Zatvoren je tokom državnih praznika.

Cena ulaznice je 2,50 EUR, a za grupne posete (više od 10 osoba) odobrava se popust od 20%.

Odeljenje za antikvitete izdaje i posebne ulaznice za svoje muzeje i antičke spomenike. Tako dnevna karta iznosi 8,50 EUR, trodnevna 17 EUR i sedmodnevna 25 EUR.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/tombs


Coral Bay (Koralski zaliv)

Coral Bay Pafos Kipar

Coral Bay je popularno turističko naselje u opštini Peja, 6 km severno od grada Pafosa. Karakterišu ga stenoviti predeli i morske pećine koji su dom domaćih životinja, flore i faune.

Istoimena plaža je najpopularnija i najbolje ocenjena na zapadu Kipra. Duga je 500 m i predstavlja mali zaliv sa zlatnim peskom i kristalno čistom i mirnom plitkom vodom. U blizini plaže nalaze se gnezda kornjača.

Plaža Coral Bay nosi sertifikat EU o plavoj zastavi, što znači da se pridržava svih standarda, pravila i propisa koje zahteva relevantni odbor Evropske unije.

Do ove plaže saobraća autobus 615, čija je početna stanica u Kato Pafosu.


Avakas Gorge

Avakas Gorge Pafos Kipar

Remek delo prirode, Avakas Gorge, nalazi se na oko 22 km severno od grada Pafosa, u blizini grada Peja i zoološkog vrta.

Ovaj raj nudi spektakularne poglede i izvrstan uvod u floru i faunu, uključujući i ugroženu centauria akamantis – endemsku biljku pronađenu samo u ovoj klisuri (ljubičasti cvetovi koji cvetaju samo u proleće).

Izgrađena od krečnjačkih stena koje se uzdižu i do 30 metara visine i drastično sužavaju u jednom delu, klisura je teško prohodna, u nekim delovima klizava i sa kamenjem koje se sudara. Zbog toga se preporučuje udobna i čvrsta obuća, kao i odgovarajuća odeća.

Trasa koja vodi kroz klisuru je duga oko 2,5 km sa stenama na obe strane, visinom do 260 stopa i najširom tačkom od 10 stopa. Najimpresivniji je južni deo.

Duboko u klisuri ćete naći retke biljke i cveće, reptile, ogromne litice, čak i divlje planinske koze.


Adonisova kupatila (vodopad)

Adonisova kupatila Pafos Kipar

Adonisova kupatila (Adonis Baths) su jedna od najlepših lokacija u oblasti Pafosa. Ovo prirodno egzotično okruženje pruža posetiocima mogućnost da se kupaju u vodopadima na dva nivoa – tradicionalna kuća Adonisa, tradicionalna vodenica i galerija fotografija.

Prema grčkoj mitologiji, ovo mesto je nekada bilo ljubavno gnezdo Afrodite i Adonisa, na kojem su imali mnogo dece. Međutim, boginja lova Artemisa je bila ljubomorna na ovu ljubav i pokušavala je da nađe način da ubije Adonisa. Bacila je zlatni badem u kupatila kako bi mu skrenula pažnju. Bog mora Posejdon je video šta će se dogoditi i pokrio zlatni badem kako bi sprečio da se Adonis utopi. Artemisa je imala plan B, zamolila je boga rata Marsa da gurne planinu na Adonisa u kupatilima. Posejdon je uspeo da zaustavi kamenje i Adonis je ponovo spašen. Ipak, nije imao sreće dok je jednog dana bio u lovu. Ranio ga je čovek sličan divljem vepru. Vratio se u kupatila, ali je umro u Afroditinim rukama. Afrodita nije mogla da podnese gubitak svog voljenog Adonisa i molila ga je da se vrati na zemlju svakih šest meseci.

U blizini kupatila nalaze se statue dva para – Adonisa i Afrodite, Priaposa i Atine.

Adonisova kupatila nalaze se nedaleko od sela Kili (Koili) i Koralskog zaliva (Coral bay), na 12 km udaljenosti od grada Pafosa.

Za posetioce sa biciklom ili motociklom porporučuje se da idu Tala putem.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/adonisbaths


Olupina broda Edro III

Olupina broda Edro III Pafos Pegia Kipar

Teretni brod Edro III, dužine 83 metra, težine 2517 tona, nasukao se tokom snažnog olujnog vremena 8. decembra 2011. godine na 200 metara udaljenosti od Morskih pećina u blizini Peje u oblasti Pafosa. Brod je prethodno udarao oko 4-5 sati o stene na 15 metara od obale. To ga je onesposobilo za dalju plovidbu zbog čega je ostao na ovom mestu kao turistička atrakcija.

Helikopter britanske vojske stacioniran u Limasolu uspeo je da izvuče sedam od devet članova posade (sedam Albanaca, dva Egipćana), nakon čega im je ukazana preventivna lakarska pomoć na obali. Kapetan i glavni inženjer su ostali na brodu, ali su i oni kasnije spašeni.

Edro III je 1966. godine sagradio Kaldnes Mekaniske Verksted u Tonsbergu u Norveškoj.

Nije poznato kako će brod biti uklonjen sa stena, ali dok se to ne dogodi ne treba propustiti šansu da se ova olupina vidi iz blizine i fotografiše.


Akamas poluostrvo

Poluostrvo Akamas Pafos Kipar

Severozapadno poluostrvo Kipra, poznato kao Akamas, je nenaseljeni i netaknuti region, spomenik prirode i istorije sa spektakularnim pejzažima i plažama, zbog čeka ima status Nacionalnog parka.

Poluostrvo Akamas je možda najlepše na ovom čudesnom mediteranskom ostrvu i jedno od poslednjih koje je UNESCO uvrstio u svoju listu. Udaljeno je oko 44 kilometara severno od Pafosa.

Akamas je jedinstvena oblast biodiverziteta, staništa i ekosistema. Ovde su skoro sve geološke formacije Kipra, od uskih dubokih dolina do pećina i klisura. Na površini od 230 kvadratnih metara možete se upoznati sa najinteresantnijim vrstama biljaka, divljim životinjama i retkim vrstama ptica.

Postoji preko 500 različitih vrsta biljaka i prirodnih staza koje presecaju poluostrvo. Ova oblast je idealna za planinarenje, vožnju biciklom, ronjenje i plivanje u kristalno čistim vodama.

Ljudi dolaze na ovaj kraj Kipra da uživaju u prekrasnoj prirodnoj harmoniji inspirisani širokom i neverovatnom panoramom.

Naša preporuka za poluostrvo Akamas je da posetite Afroditina kupatila i botaničku baštu, Afroditinu i Adonisovu stazu, Plavu lagunu (najpopularnije mesto na Akamasu), zaliv Manolis, Fontanu Amoroza, Cape Arnaoutis, predeo ostrvceta Geronisos i plažu Lara. Na plaži Lara se nalazi gnezdo zelenih kornjača a pored kornjača jedini stanovnici su divlje koze i ptice. Do plaže možete stići isključivo četvorotočkašem.


Plava laguna (Blue Lagoon)

Plava laguna Blue Lagoon Pafos Akamas Kipar

Plava laguna je najpopularnije mesto na poluostrvu Akamas, na severozapadu Kipra. Tokom sezone brodom je posećuje ogroman broj turista.

Kristalno plava voda u ovom malom zalivu je nestvarno čista i prozirna da svuda jasno možete videti morsko dno. Teško je odoleti da ne “uskočite” u more da plivate ili ronite, naročito u vrelim letnjim mesecima.

Do Plave lagune najlakše je doći organizovanim ekskurzijama brodom ili iznajmljivanjem privatnog broda.


Afroditina kupatila

Afroditina kupatila Pafos Akamas Kipar

Afroditina kupatila (Baths of Aphrodite) i botanička bašta nalaze se na 48 km severno od Pafosa, na poluostrvu Akamas, između Polisa (i sela Lači) i Cape Arnaoutis. Sa ovog mesta pružaju se spektakularni pejzaži i veličanstveni pogledi na zaliv Polis.

Veruje se da je na ovom romantičnom mestu na zapadu Kipra Afrodita koristila prirodna kupatila koja su oblikovale pećine, sa izvorom i bazenom u steni, kao i malim vodopadom ispod kojeg prodavci lubenica sa obližnjeg parkinga, ponekad obilato rashlađuju svoj bostan.

Takođe, Afrodita je ovde upoznala svog ljubavnika Adonisa koji se zaustavio da pije vodu dok je lovio, kako bi ugasio žeđ.

U Afroditinim kupatilima je zabranjeno kupanje.

Da biste autobusom došli do Afroditinih kupatila, neophodno je da na glavnoj stanici u Polisu “uhvatite” autobus broj 622. Pre nego što krenete ka ovom delu ostrva, proverite red vožnje na web sajtu. Kada stignete (poslednja stanica), videćete kapiju koja je ulaz u botaničku baštu, nakon koje slede kupatila.


Polis i Lači

Lači Latchi Pafos Kipar

Gradić Polis (Polis Hrisohus – Grad zlata, zbog obližnjih rudnika bakra i zlata) je možda i najslabije naseljeni deo Kipra. Nalazi se na zapadu ostrva, u centru Hrisohus zaliva, nedaleko od poluostrva Akamas. Sa svojih 2000 stanovnika, glavno je mesto ove oblasti, a u letnjim mesecima u njemu su popularni kamperski vid turizma i ribolov.

Centar ovog tradicionalnog grada sa svojom interesantnom pešačkom zonom, arhitekturom, kafićima, restoranima i suvenirnicama je idealan za druženje u letnjim večernjim časovima. Blizu gradskog trga nalazi se crkva Svetog Andronikosa sa freskama iz 16. veka. Otvorena je samo nedeljom od 09:00 do 16:00. U srcu grada postoji i Arheološki muzej koji je otvoren od 08:00 do 16:00 (ponedeljak – petak) i od 09:00 do 15:00 (subota). Ulaz je 2,50 EUR.

Na 3 km zapadno od Polisa nalazi se prelepo ribarsko selo Lači (Latsi, Latchi). Lači je mala luka na Kipru, gde ribari donose svež ulov ujutru i snabdevaju one koji su poranili. Paralelno sa lukom nalazi se niz restorana, taverni, kafića i suvenirnica.

Plaža Lači nalazi se u blizini luke. Šljunkovita je, voda kristalno čista, a u njenoj pozadini se ističe prelepa planina sa kojom prizor postaje nestvarniji.

U poslednjih nekoliko godina, zbog sve više sadržaja, Lači je postao omiljeno mesto za zaustavljanje nakon grčkih ostrva i Turske.


Agios Neofitos manastir i park mačaka

Manastir Agios Neophytos Agios neofitos Pafos Tala Kipar

Manastir Agios Neofitos (Agios Neophytos) nalazi se na 10 km udaljenosti od Pafosa, u blizini sela Tala.

Osnovao ga je monah i pisac Neofitos 1159. godine koji je živeo u njemu i umro 1219. godine. Glavna crkva manastira izgrađena je 200 godina nakon njegove smrti i posvećena je Bogorodici.

Većina freski delo su poznatog slikara Teodorosa Apsevdisa, a takođe možete videti i vizantijske ikone izuzetnog umetničkog kvaliteta. U sklopu manastira postoji i muzej sa predmetima iz antičkog i vizantijskog perioda.

Zanimljivo mesto za posetioce je Enklistra, pećina isklesana u planini, koja sadrži neke od najfinijih vizantijskih freski iz perioda između 12. i 15. veka.

Smešten na svega 20 minuta od centra grada Pafosa, manastir organizuje dvodnevni verski sajam u januaru svake godine, a na njemu se prodaju kiparska umetnička dela i zanatnine.

Manastir je otvoren za posetioce (muzej i Enklistra):
April – oktobar: 09:00 – 13:00 / 14:00 – 18:00
Novembar – mart: 09:00 – 16:00

Zatvoren je tokom državnih praznika i 15. septembra.

Cena ulaznice u muzej i Enklistru je 2 EUR.

Na svega 600 m od manastira, u selu Tala, nalazi se Agios Neophytos park mačaka. Ovo je idealno mesto za sve ljubitelje mačaka i one koji žele da dodaju još jednu dimenziju svom boravku na Kipru.

U pitanju je utočište za mačke koje vodi grupa volontera (većina od njih su Britanci). Oni brinu o oko 800 divljih mačaka, koje su zlostavljane ili napuštene.

Osnovni izvor finansiranja parka su donacije ljudi.

U park možete doći svakim danom između 10:00 i 14:00. Od trenutka kada uđete bićete okruženi mačkama koje traže vašu naklonost i pažnju.

Web sajt manastira: http://rs.mojkipar.com/aneophytos
Web sajt parka mačaka: http://rs.mojkipar.com/catpark


Pivara “Aphrodite’s Rock”

Pivara Aphrodite's Rock Pafos Kipar

“Aphrodite’s Rock Brewing Company” je mala pivara koja se nalazi među brdima malog sela Cada (Tsada) na 10 km udaljenosti od Pafosa.

U pitanju je porodični posao koji zapošljava visoko kvalifikovane i iskusne specijaliste u proizvodnji piva iz Velike Britanije. U kompaniji su zaposleni i lokalci koji dele viziju kreiranja širokog asortimana osvežavajućih i ukusnih ručno proizvedenih “Island Beers” i “Artisan Ales”, a na zadovoljstvo domaćeg stanovništa i turista.

“Aphrodite’s Rock Brewing Company” je potpuno operativna i ponosna što predstavlja prvu visokokvalitetnu maloprodajnu pivaru licenciranu na Kipru.

Pivara je otvorena za ture svakim danom posle 14 časova.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/arpivara


Crkva Agia Kyriaki Hrysopolitissa

Crkva Agia Kyriaki Hrysopolitissa sagrađena je u 13. veku na ruševinama najveće rano-vizantijske bazilike na ostrvu (Panagia Hrysopolitissa), koja je uništena 59. godine u zemljotresu. U sklopu zdanja se nalazi i Stub Svetog Pavla (St. Paul’s Pillar) zbog čega se crkva često naziva i crkvom Stuba Svetog Pavla, s obzirom da se nalazi u njenom dvorištu.

Oko 100 godina nakon izgradnje i turske invazije 1570. godine, postala je vizantijska katedrala Donjeg Pafosa pod nazivom Agia Kyriaki Hrysopolitissa.

Sveti Pavle i Sveta Barnaba posetili su Kipar 45. godine nove ere i preobratili rimskog prokonzula Sergiusa Paulusa koji je tako postao prvi hrišćanski vladar, a Kipar prva hrišćanska zemlja.

Predanje govori da je Sveti Pavle bačen nedaleko od stuba u Pafosu, u blizini ove crkve.

Pod bazilike pokriven je šarenim mozaicima od kojih su neki i danas očuvani.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/agiakyriaki


Selo Panagia

Selo Panagia Pafos Kipar

Selo Panagia (često ga zovu i Pano Panagia) nalazi se na krajnjem istoku regije Pafos, oko 33 km severoistočno od grada Pafosa.

Ovo slikovito planinsko selo je idealno za agroturizam zbog svog prirodnog okruženja koje su najvećim delom Šume Pafosa (Paphos Forest) na nadmorskoj visini od 850 m.

Selo je dobilo naziv po Bogorodici, kojoj je posvećeno i mnoštvo drugih crkvi, kapela i manastira iz okruženja (crkva Panagia Eleousa, kapela Bogorodice od Sarkasa, kapela Bogorodice od Kariona, manastir Panagia Hrysopolitissa, vizantijski manastir Bogorodice od Kikosa).

Svakog 15. avgusta ovde se održava verski festival “Ta Rogiatika”, sa programom muzike i plesa.

Selo Panagia poznato je kao rodno mesto prvog predsednika Republike Kipar, arhiepiskopa Makariosa III. Njegova skromna kuća pretvorena je u muzej.

Među značajne znamenitosti sela ubrajaju se manastir Svete Moni (Agia Moni) i prirodna staza “Vouni Panagias”, koja počinje na seoskom trgu. Naziv “Vouni Panagias” nosi i jedna od najboljih vinskih ruta na ostrvu.

Selo Panagia je danas poznato po svom jedinstvenom životinjskom svetu, gde se posebno ističe Muflon, zaštitna životinja Kipra i međunardonim zakonima zaštićena životinja jer je ugrožena vrsta.

Glavne useve sela čine vinova loza, razne vrste voća, drveća badema i masline.

Selo ima svega 580 stanovnika.


Eleouthkia park

Eleouthkia Park Pafos Kipar

Eleouthkia park je tradicionalni botanički i zabavni park, prvi na Kipru ove vrste. Nalazi se u selu Anarita (put Limasol – Pafos), na izlazu sa puta za aerodrom.

Naziv “Eleouthkia” na kiparskom grčkom jeziku označava male masline, izabran je zbog činjenice da je oblast sela Anarita godinama bila bogata maslinama.

Park se prostire na 20.000 kvadratnih metara, a u svojih 10 tematskih vrtova nalazi se gotovo 55.000 vrsta biljaka i cveća iz celog sveta, kao i nekoliko endemskih vrsta biljaka sa Kipra.

U okviru parka postoji muzej na otvorenom sa tradicionalnim kiparskim predmetima starim preko 200 godina: farma, presa za grožđe, ekstraktor čuvene rakije Zivanie, glinena pećnica, vetrenjača, tradicionalna fontana, mlin za masline, kolica…

Tradicionalni i botanički park Eleouthkia obuhvata kulturne i istorijske aspekte Kipra kroz prelepe bašte.

U parku Eleouthkia možete upoznati i doživeti:
– folklorni tradicionalni muzej
– neverovatnu farmu
– autentičnu, tradicionalnu kiparsku hranu
– originalna kiparska pića
– tradicionalne profesije i zanimanja
– neuobičajene alate kiparske kulture

Eleouthkia park je opremljen sa dva dečija igrališta, dečijim bazenom, raznim igricama za decu svih uzrasta, stonim fudbalom, skejtbordovima, rolerima, biciklima i još mnogim sadržajima za decu.

Okružen veličanstvenim baštama, park ima tri mesta za obeležavanje posebnih događaja: glavni zatvoreni prostor, prostor na otvorenom i krovni vrt. Svaki od njih je jedinstven i poseduje sve sadržaje za nezaboravnu noć i fenomenalno iskustvo puno ukusa i zabave. Od svog otvaranja, u martu 2009. godine, Eleouthkia Park je bio domaćin više od 500 venčanja, veridbi, krštenja i rođendana.

U okviru parka nalazi se i prodavnica suvenira sa domaćim slatkišima i džemovima, biljnim čajevima, medom, sirupima, lokalnim pićima, tradicionalnim poslasticama, proizvodima od maslinovog ulja itd.

Kako stići do parka lokalnim autobusima?

Karavella Bus Station: Autobus 630, stanica 507
Paphos Central (Luka): Autobus 631, stanica 507

Radno vreme:
Utorak – nedelja 10:00 – 19:00
Ponedeljkom je zatvoren.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/eleouthkia


Aphrodite Waterpark

Aphrodite Waterpark Pafos Kipar

Nalazi se u istočnom delu Kato Pafosa (u blizini glavne obale šetališta) i prostire se na 35.000 m2 prirodnog zelenila. Nudi širok izbor sadržaja uključujući komforne svlačionice. Opremljen je i za osobe sa posebnim potrebama. Aphrodite Waterpark godišnje poseti preko 100.000 posetilaca.

Radno vreme:
April – jun: 10:30 – 17:30
Jul – avgust: 10:00 – 18:00
Septembar – oktobar: 10:00 – 17:00

Cene:
Ulaznica za odrasle (starije od 12 godina): 30 EUR
Ulaznica za decu (3-12 godina): 17 EUR
Ulaznica za bebe (0-2 godina): besplatno

Adresa: Poseidonos Avenue, Kato Paphos, Cyprus
(Kako doći autobusom?)

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/aphrwp


Zoološki vrt

Zoološki vrt Pafos Kipar

Ovo je prvi zoološki vrt na Kipru, ujedno i najveći. Nalazi se na svega par minuta od Pafosa, u mestu Peja. Nudi odličan izbor divljih životinja: žirafe, majmuni, kenguri, krokodili, mufloni, beli lavovi, tigrovi…

Autobus koji vodi do Peje je 616, a kreće iz zaliva Coral Bay (cena karte u jednom pravcu je 1,5 EUR).

Radno vreme:
Novembar – mart: 09:00 – 17:00
April – jul, septembar – oktobar: 09:00 – 18:00
Avgust: 09:00 – 19:00

Cene:
Ulaznica za odrasle: 16,50 EUR
Ulaznica za decu: 8,50 EUR

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/pafoszoo

Petra tou Romiou, rodno mesto Afrodite po mitologiji (Fotografija: Shutterstock)
Kato Pafos (Fotografija: Shutterstock)
Tvrđava u Pafosu (Fotografija: Shutterstock)
Arheološki park (Fotografija: Shutterstock)
Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings) (Fotografija: Shutterstock)
Coral Bay (Fotografija: Shutterstock)
Avakas Gorge, čudo prirode (Fotografija: Shutterstock)
Adonisova kupatila (Fotografija: Shutterstock)
Olupina broda Edro III (Fotografija: Shutterstock)
Poluostrvo Akamas (Fotografija: Shutterstock)
Plava laguna na poluostrvu Akamas (Fotografija: Shutterstock)
Afroditina kupatila (Fotografija: mojkipar.com)
Lači, mestašce sa lukom na severu regije Pafos (Fotografija: Shutterstock)
Manastir Agios Neophytos u blizini mesta Tala (Fotografija: Shutterstock)
Crkva Agia Kyriaki Hrysopolitissa (Fotografija: Shutterstock)
Selo Panagia (Fotografija: OurOyster)
Eleouthkia Park u Pafosu (Fotografija: eleouthkia.com.cy)
Zoološki vrt u Pafosu (Fotografija: explorecyprus.com)