Regije Kipra

Kipar je podeljen na šest administrativnih regija čiji su glavni gradovi identični nazivu same regije.

Najveća regija je Nikozija (2.710km2), slede je Famagusta (1.985,3 km2), Limasol (1,393.3 km2), Pafos (1,389.8 km2), Larnaka (1,120.1 km2) i Kirenija (643.9 km2).

Najveći broj stanovnika koncentrisan je u regijama Nikozija (centralni deo ostrva), Limasol i Larnaka.

Gotovo sve regije pored glavnih i manjih gradova sadrže i mnoštvo prelepih živopisnih ruralnih područja i odmarališta za beg iz gradske vreve.

Pretraživanjem Interneta ili tokom boravka na Kipru primetićete da se nazivi regija na grčkom razlikuju od onih koji se koriste na engleskom i koje smo mi usvojili. Tako je Nikozija na grčkom Lefkozija, Famagusta je Amohostos, Limasol je Lemesos, a Kirenija je Kerinija.

Iako je nezavisnost od Velike Britanije stekao 16. avgusta 1960. godine, na Kipru danas postoje dve britanske vojne baze. Jedna je Dekelija, smeštena na jugoistoku između regija Larnaka i Famagusta, dok je druga Akrotiri, koja se nalazi na jugu Limasol regije.

Nakon turske okupacije Kipra 1974. godine uspostavljena je linija razgraničenja koja je ostrvo podelila na slobodni (južni) i okupirani (severni) deo. Nazvana je “zelena linija” razgraničenja zbog boje flomastera kojom su je mirovni pregovarači Ujedinjenih Nacija ucrtali na mapu. Ova “tampon” zona je pod kontrolom UN a prolazi kroz glavni grad Nikoziju (jedini podeljeni grad u Evropi) i različite je širine u pojedinim delovima. Zauzima sličnu površinu kao Delekija i Akrotiri, dakle oko 1.8%.