Unošenje kućnih ljubimaca na Kipar

Ukoliko planirate odmor i želite da povedete svog kućnog ljubimca sa sobom na Kipar, dobro je da se na vreme informišete o neophodnoj papirologiji za vašeg psa ili mačku kako bi bez problema stigli u inostranstvo.

Unošenje kućnih ljubimaca na Kipar je regulisano evropskim zakonodavstvom, te je neophodno imati sledeća dokumenta:

  • Pasoš za psa ili mačku – dobija se od veterinara
  • Potvrda da je vaš ljubimac vakcinisan protiv besnila i zaraznih bolesti, najmanje 15 dana pre puta; ukoliko pas ili mačka nisu obeleženi na neki od propisanih načina, to ćete uraditi prilkom vakcinacije
  • Potvrda o zdravstvenom stanju – izdaje je licencirani veterinar, ne starija od 48 sati
  • Sertifikat za izlazak iz zemlje – izdaje ga Republička veterinarska inspekcija, a važi 4 meseca od dana vađenja ili do isteka vakcinacije

Osim svih gore navedenih, za odlazak u EU biće vam potrebno da posedujete i Potvrdu o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom, koju izdaje laboratorija ovlašćena od strane Evropske unije, a to je Pasterov zavod u Novom Sadu. Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se vašem ljubimcu izvadi krv. Ovlašćena laboratorija vam daje sertifikat o visini titra antitela. Tek nakon tri meseca od datuma dobijanja rezultata, i to samo ako su zadovoljavajući, možete da izvadite sertifikat za izlazak iz zemlje. Dokument o visini titra važi doživotno ukoliko se životinja redovno vakciniše protiv besnila.

Ako planirate da sa psom ili mačkom odsednete u hotelu, prethodno se raspitajte koji od hotela na željenoj destinaciji prima ljubimce i da li se to posebno plaća. Nažalost, većina hotela na Kipru ne primaju ljubimce, ali vam uvek ostaje privatni smeštaj i dogovor sa vlasnikom.

Putovanje avionom sa kućnim ljubimcem

Što se tiče aviokompanija na čarter linijama najčešće nema nikakvih doplata za ljubimce, dok su na redovnim linijama pravila drugačija i zavise od politike same avio-kompanije. Neke kompanije ljubimce tretiraju kao višak prtljaga – ako je dozvoljeno 30 kilograma po putniku, a ljubimac teži dvadesetak kilograma, kompanija naplaćuje razliku kao dodatni prtljag, pa vlasnik plaća od 50 do 100 eura na licu mesta. Načelno je pravilo da psi težine do deset kilograma idu u kabinu sa putnicima, a teži psi idu u boksove sa prtljagom u odeljke za ljubimce.

Kada je u pitanju niskotarifna avio kompanija Wizz Air, prevoz kućnih ljubimaca nije dozvoljen, osim u slučaju pasa vodiča. Ne zaboravite da ponesete potrebne putne dokumente za psa vodiča: te isprave će morati da budu u skladu sa propisima zemalja koje posećujete. AirSerbia dozvoljava unošenje kućnih ljubimaca u svoje avione a ovde su pravila.

Putovanje avionom propisuje svaka aviokompanija pojedinačno, a na vama je da se raspitate o pravilima koja važe u vašoj aviokompaniji.

Ovo su neka osnovna pravila:

  • Obavezan je transporter. Raspitajte se o veličini transportera za vašeg ljubimca koju zahteva aviokompanija kojom putujete.
  • Pas ili mačka težine do 5 (ili 7) kilograma (ili do 30cm visine) može da putuje sa vama u kabini aviona i tretira se kao ručni prtljag. Od vas će biti traženo da ljubimca smestite u prostor ispod sedišta i za vreme leta vam neće biti dozvoljeno da ga uzimate.
  • Teži pas putuje u prostoru za prtljag. U tom slučaju je bitno na let doći i pre nego dva propisana sata, kako bi obezbedili da vašeg ljubimca ukrcaju pre kofera ostalih putnika.
  • Ne bi bilo loše da se posavetujete sa vašim veterinarom oko tableta za smirenje, koje mogu pomoći vašem mezimcu da lakše prebrodi put, naročito ako putuje u delu za prtljage.
  • Kada stignete na željenu destinaciju, budite oprezniji nego inače. Ljubimac može pobeći, povrediti se ili nešto drugo o čemu inače ne brinete kod kuće. Budite dobar gost i neka vaš ljubimac bude za primer, takođe.
  • Ukoliko se dobro pripremite, odmor sa vašim psom ili mačkom biće prava uživancija.

Srećan put!

Pet-friendly mesta na Kipru

Pet-friendly HOTELI:

AJA NAPA: Mon Repos Hotel, Florea Hotel Apartments, Napian Suites, Kaos Hotel Apartments
PROTARAS: Malama Seaview Villa 2, Mike & Lenos Tsoukkas Seafront Villas, Artisan Resort
LARNAKA: Onisillos Hotel, Nondas Hill Apts, Pasianna Hotel Apartments, Oceania Bay Village, Saint Elena Boutique Hotel
LIMASOL: Episkopiana Hotel & Sport Resort, Chrysanthos Boutique Apartments, The Palms Hotel Apartments, Sylva Hotel, Greenfields Country Club, Geotanya Hotel Apartments, Pefkos Hotel, The Palms Hotel Apartments, Park Beach Hotel, Linos Inn (selo Kakopetria, planina Troodos), Vouni Lodge (selo Vouni)
PAFOS: Roman Boutique Hotel, Aphrodite Beach Hotel, Kiniras Traditional Hotel & Restaurant, Natura Beach Hotel And Villas, Lasa Heights Hotel, Sirena Sunrise, Nereus Hotel
POLIS: Natura Beach Hotel and Villas
NIKOZIJA: Hilton Park Nicosia, Asty Hotel, Lordos Hotel Apartments Nicosia, Angel’s Hills Mountain Resort, Djumba Hotel & Cafe

Pet-friendly PLAŽE:

AJA NAPA: Ayia Thekla Beach, Louma Beach
PARALIMNI: Glyki Nero A
LARNAKA: Spyros Beach
LIMASOL: Monagroulli Beach, Prolimnos Beach (mesto Pissouri), Karavopetra Beach
PAFOS: Paphos Airport Beach, Koradjia Beach, Acheleia Beach, Pitili Beach (mesto Neo Chorio)

Pet-friendly RESTORANI:

LARNAKA: The Meeting Pub
LIMASOL: Burger Lab, Flashback Coffee House Snack Bar, Art Bistro, La Boca, Flashback Cafe
PAFOS: Oniro By the Sea
NIKOZIJA: Moondog’s Bar and Grill, Skili Bar, Breakfast at Teafunny’s, Opos Prepei, Kitron Restobar

Za unošenje kućnih ljubimaca na Kipar potrebna su vam dokumenta (Fotografija: Shutterstock)