Kipar ima izuzetno jak obrazovni sistem koji počinje sa osnovnom i srednjom školom. Na raspolaganju su državne i privatne ustanove koje se ne razlikuju po kvalitetu. Čak 7% društvenog bruto proizvoda ove države odlazi na obrazovanje. To Kipar svrstava među tri zemlje sveta koje najviše ulažu u obrazovanje (iza Danske i Švedske).

Fakulteti na Kipru su doživeli neverovatan rast i napredak od osnivanja, ne samo po broju studenata već i akademskih ustanova. Takođe, postoje brojni kursevi koji se predaju na engleskom jeziku, grupe su male, školarine su jeftine i nije potrebno puno para za svakodnevne troškove. Ako na ovo još dodate neverovatne prirodne lepote ovog ostrva, Kipar će sigurno biti primamljiva destinacija za vaše studije.

Obrazovni sistem na Kipru podrazumeva da život u kampusu univerziteta predstavlja neizostavni deo studentskog iskustva. Zbog ovoga, fakulteti obezbeđuju smeštaj za 70% svojih studenata. Ustanove su opremljene da ispune sve potrebe studenata a domovi su uredni i udobni.

Fakulteti na Kipru su otvoreni stranim studentima i trenutno dolaze iz 28 različitih zemalja sveta. Kampusi su opremljeni brojnim akademskim, društvenim i rekreativnim prostorijama, a svaki student ima pristup bar jednom kompjuteru.

Fakulteti i univerziteti

Spisak svih fakulteta možete pogledati ovde.

Predavanja za strane studente su na engleskom i podeljena su na 7 fakulteta:

– Pravni fakultet
– Fakultet obrazovanja
– Fakultet ekonomije i administrativnih nauka
– Fakultet komunikacionih nauka
– Fakultet umetnosti
– Fakultet inženjeringa

Takođe postoje četiri više škole i tri instituta.

Studijski programi:

Postoji 66 različitih programa, od kojih su 35 za osnovne studije, 20 za master studije i 11 za doktorske.

Engleski jezik je zastupljen na svim programima osim:

– Turskog jezika i književnosti
– Obuke za predškolske ustanove
– Savetništvo i psihologiju
– Umetnost i zanate

Takođe postoje studijski programi koji daju dvojne diplome u saradnji sa nekim britanskim univerzitetima.

Upis na fakultete u Kipru – Kako se prijaviti?

Strani studenti koji žele da studiraju u Kipru treba da ispune sledeće uslove:

– Visoko znanje engleskog jezika
– Potvrda o prethodnom obrazovanju neophodnom za nivo studija koji se upisuje
– Popunjena prijava (prijavu možete popuniti ovde)

Studentima koji nemaju dovoljan nivo znanja engleskog se mogu obezbediti besplatni intenzivni kursevi u trajanju od jednog meseca.

Dokumenti koji su vam neophodni su:

– Kopija pasoša
– Dve fotografije

Sve ovo se šalje fakultetu koji nakon pregleda izdaje pismo o ponudi upisa i student tada treba da plati školarinu koju svaki fakultet određuje.

Nakon toga se dobija potvrda o prijemu na fakultet koja se prosleđuje najbližoj ambasadi Kipra ili Turske, kako bi se dobila kratkotrajna viza u trajanju do 4 meseca. Po dolasku u Kipar, student može ovu vizu da produži na studentsku.

Nakon što se ova procedura završi i student dobije studentsku vizu, treba da sakupi sledeće dokumente i preda ih fakultetu kako bi dobio status redovnog studenta i mogućnost da dobije diplomu po završetku studija:

– Potvrda o prijemu na fakultet
– Originalni izvod ocena i potvrda o obrazovanju
– Kopija pasoša i studentske vize
– Plaćen prvi semestra i troškovi prijave
– Potvrda o sistematskom pregledu

Školarina

Za studente koji dolaze iz zemalja Evropske unije godišnja školarina na osnovnim studijama iznosi oko 3.500 EUR, dok za one koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU jedna godina košta oko 8.000 EUR. Školarina za privatne institucije se kreće od 2.500 do 7.000 EUR po akademskoj godini. Kada su u pitanju Master studije, cene po godini se kreću u rasponu između 7.500 i 15.000 EUR.

Stipendije

Ukoliko želite da aplicirate za stipendiju za studiranje na Univerzitetu u Nikoziji bitno je da aktivno pratite konkurse, kao i to da li se odnose samo na građane iz zemalja EU ili na sve. Prilikom apliciranja, imajte u vidu da stipendije ne pokrivaju kompletne troškove studiranja već samo deo. To zavisi od prethodnih akademskih kvalifikacija i/ili finansijskih potreba.

Da biste podneli zahtev za stipendiju potrebno je da sastavite pismo i zajedno sa svim neophodnim pratećim dokumentima pošaljete na evaluaciju i razmatranje. U pismu morate navesti razlog(e) zbog kojih se prijavljujete za stipendiju.

Šta vam je sve neophodno za dobijanje studentske vize, pogledajte ovde.