Planinarenje na Kipru

Iako i dalje nova destinacija za sportove ove vrste, Kipar ima sve elemente lokacije pogodne za planinarenje, penjanje i orijentaciju, i to sve zahvaljujući svojim povoljnim vremenskim uslovima, složenim vrstama stena i kvalitetu i raznolikosti planinskih ruti (tradicionalne i sportske).

Sve relevantne informacije vezane za planinarenje na ostrvu, kalendar događaja i važne smernice možete dobiti pozivanjem broja telefona Planinarske, penjačke i orijentacijske federacije Kipra (KOMOAA).

KOMOAA je članica Međunarodne federacije sportskog penjanja (IFSC) i Međunarodne planinarske federacije (UIAA). Njeni članovi uključuju nekoliko planinarskih klubova, zajedno sa školama koje pružaju akreditovane kurseve, vođene grupne ekskurzije, iznajmljivanje opreme i mape.

Iako još uvek u povoju, orijentacija takođe zauzima sve značajniju ulogu na ostrvu. Zvanična organizacija za orijentaciju nosi ime “Orientacion”, a promoviše ovaj sport pod pokroviteljstvom KOMOAA. Klub organizuje nekoliko događaja godišnje u parkovima, šumskim područjima, kao i izgrađenim područjima, uglavnom u tradicionalnim selima.

Za više detalja kontaktirajte:

Cyprus Mountaineering, Climbing and Orienteering Federation of Cyprus (KOMOAA)
Adresa: Amfipoleos 21, 25025 Nicosia (Lefkosia), Cyprus
Tel: +357 22 449 682

Planina Trodos (Fotografija: Shutterstock)