Ronjenje na Kipru

Kipar je savršeno mesto za ronjenje toplim i čistim morem. Visoka temperatura vode tokom cele godine (16-27 stepeni) čini sezonu ronjenja na ostrvu jednom od najdužih na Mediteranu.

U vodama nema planktona zbog čega je vidljivost izvrsna. Podmorski grebeni obiluju bogatim podvodnim svetom, a često se vide i morske kornjače zahvaljujući projektu očuvanja ovih životinja na ostrvu. Postoje i zapanjujuće podmorske pećine i tuneli koji ih povezuju, plus ostaci spektakularnih brodoloma i drevne amfore, koji podvodnu avanturu čine magičnom.

Bez obzira da li ste iskusni ronilac ili se pop prvi put oprobavate u ovom sportu, Kipar vam nudi idealno iskustvo ronjenja. Ukoliko vam treba pomoć u pronalaženju akreditovane škole ronjenja, posetite http://cyprusdiving.org.cy/.

Pet najbolje rangiranih mesta za ronjenje na Kipru su:

  • Zenobia Wreck
  • Green Bay Diving Site
  • Amphitheatre Diving Site
  • The Three Stars Wrecking Diving Site
  • The Caves

Brod Zenobia jedna je od najpoznatijih olupina i ronilačkih atrakcija na svetu. Zenobia je bila Ro-Ro trajekt koji je prevozio kamione, a potonuo je na svom prvom putovanju, nedaleko od luke Larnaka 1980. godine. Ono što ronjenje čini posebno zanimljivim je činjenica da možete sedeti u kabinama potopljenih kamiona.

  (Fotografija: PhotoPin – Martin Wippel)