Vinska ruta

Vinska tura Kipar

 Sve o vinskim turama na Kipru

Bogatu dugogodišnju tradiciju proizvodnje vina na Kipru ne treba dokazivati s obzirom da se smatra da sa ovog ostrva potiče najstarije vino na svetu, komandarija, koja se i danas proizvodi i koju je Ričard Lajnhart proglasio “vinom kraljeva i kraljem vina”.

Vinska tura Komandarija KiparI dok se iste sorte grožđa i dalje kultivišu i ista sela proizvode vina na stare, tradicionalne načine, industrija vina se značajno modernizovala, napredovala i proširila. Bez obzira da li ste poznavalac ili jednostavno zaljubljenik u piće koje je lokalno stanovništvo nekada nazivalo “nektarom bogova”, bićete oduševljeni dok budete otkrivali brojne šarmantne vinarije i vinske regije duž sedam sjajnih puteva vina.

Od visokih južnih padina planinskog lanca Trodos do zapanjujućih predela između Limasola i Pafosa, i ruralnih područja Larnake i Nikozije, putevi su ispisani i vode vas kroz doline autohtonih sorti grožđa, savršenih prirodnih pejzaža i puteva upoznavanja korena ostrva.

Na tom putu, domaćini će vas toplo dočekati u neobičnim selima i vinarijama, a moći ćete da degustirate vino, naučite nešto od lokalnog stanovništva i čak nađete jedan ili dva muzeja vina. Na kraju krajeva, vina na Kipru su više od načina života; to je duboko ukorenjena strast sa korenima dubljim od onih u vinogradima.

Sedam vinskih tura na Kipru:
1. Laona – Akamas Wine Route
2. Vouni Panagias – Ambelitis Wine Route
3. Diarizos Valley Wine Route
4. Krasochoria of Lemesos (Limassol) Wine Route
5. Commandaria Wine Route
6. Pitsilia Wine Route
7. Mountainous Larnaka (Larnaca) – Lefkosia (Nicosia) Wine Route

Posetite bilo koju od 41 modernih vinarija na ostrvu i probajte njihova vina. Agroturizam i druge manje jedinice, taverne i restorani sa visokim standardima su tu da vam obezbede smeštaj i jedinstvena jela kiparske kuhinje.

Mapa vinarija na Kipru:

Web sajt: http://wineriescyprus.com/

Degustacija vina u Larnaki sa transferima iz Aja Nape i Protarasa | Degustacija vina u Larnaki

Afroditina ruta

Afroditina ruta

I da je antička boginja ljubavi i lepote u stanju da govori, nigde njeno prisustvo ne bi bilo tako potpuno kao što je na arheološkim lokalitetima posvećenim njenom kultu. Posetioci mogu da osete njenu veličanstvenost i kroz mitologiju koja kao da oživljava na svakom koraku na ruti. Saznaćete o Afroditinom rođenju, kultu kao i o brojnim ritualima gde je ona, personifikujući erotičnost, bila predmet obožavanja.

Krenite od Afroditinih kupki i onda nastavite prema Petra tou Romiou da biste videli veličanstveno mesto rođenja boginje. Nastavite putovanje do sela Kuklija i obiđite ostatke čuvenog Afroditinog svetilišta koje je bilo glavno sedište njenog kulta u svetu antičke Grčke. Svratite i u obližnji muzej Kouklija, koji je smešten u istočnom krilu srednjovekovne luzinjanske vlastelinske kuće, da biste shvatili veličinu Afroditinog mitološkog značaja.

Nastavite ka Amatusu u Limasolu, arheološkom lokalitetu koji svedoči o jednom od nastarijih drevnih kraljevskih gradova Kipra i njegovoj jakoj vezi sa večno privlačnim kultom čuvene boginje. Obiđite ostatke Afroditinog hrama i zatim posetite oblasni muzej Limasola da saznate više o slavnoj boginji. I na kraju ali ne manje značajno, ne propustite da posetite Kition glavno arheološko nalazište drevnog grada istražujući njegove veze sa Afroditom ali i povezanost tog dela kopna sa morem.