[ Rezervišite smeštaj u Nikoziji ]

Nikozija (Lefkozija) je glavni grad Republike Kipra. Ujedno je i najveće gradsko područje na ostrvu. Trenutno je jedini podeljeni glavni grad na svetu. Grad je podeljen tzv. zelenom linijom na severni, turski i južni, grčki deo. Ovo su naše preporuke da kvalitetno provedete vreme u Nikoziji i okolini.

Ledra ulica

Ulica Ledra Nikozija Kipar

Centar Nikozije, poznatiji kao Ledra, je najposećeniji deo grada, koji je na severu bogat kafićima i restoranima, dok je na jugu šoping zona. Počinje na trgu Eleftherias i prostire se do tzv. tampon zone Ujedinjenih nacija.

Prelazak u severni deo Kipra od 3. aprila 2008. godine moguć je upravo iz ulice Ledra, na punktu koji je označen kao “zelena linija”. Tu morate da se legitimišete (pasoš je obavezan) ukoliko želite da uđete ili izađete iz Turske Republike Severni Kipar. Iako samoproglašena i međunarodno nepriznata država – carinici će vam lupiti pečat Severnog Kipra. Kada se vraćate natrag ukoliko ste stranac grčki Kiprani vam neće dodatno pregledati dokument. Na ulazu u severni deo dočekaće vas i improvizovani info pult gde možete da dobijete mapu grada, objašnjenje koje su najveće atrakcije, kao i predlog šta da vidite u ostatku severnog Kipra.

U Ledra ulici se nalazi “Shacolas Tower Museum & Observatory” sa čijeg se opservatorijuma na 11. spratu pruža panoramski pogled na ceo grad.


Shacolas Tower Museum & Observatory

Shacolas Tower toranj Nikozija Kipar

Shacolas kula je visoka zgrada koja se nalazi u starom gradu Nikoziji, u glavnoj ulici Ledra (Lidras 171). Trenutno je peta najviša zgrada na Kipru i treća u Nikoziji.

“Shacolas Tower Museum & Observatory” se smatra glavnim obeležjem starog grada. Prvih pet spratova zgrade su butici, 6. sprat je kafeterija koja nudi panoramski pogled na stari grad, dok je 11. sprat muzej i opservatorijum koji imaju pogled na celu prestonicu Kipra. U okviru muzeja prikazane su brojne fotografije, opisi i višejezični snimci Nikozije iz prošlosti, sa dvogledom za osmatranje grada. Zove se i “Ledra Museum Observatory”.

Radno vreme:
Svi sedam dana u nedelji: 10:00 – 19:00

Cena ulaznice je 2,5 EUR, dok je za decu ispod 6 godina ulaz besplatan.


Laiki Gitonja

Laiki Gitonja Nikozija Kipar

Laiki Gitonja (Laiki Geitonia) je “tradicionalni komšiluk” unutar gradskih zidina pešačkog područja Nikozije, južno od starog grada. Čine ga zgrade iz 18. veka kombinovane sa tradicionalnim, kolonijalnim kućama, zanatskim radnjama, galerijama, kafićima i tavernama.

Ovaj tradicionalni “pešački kvart” je veoma popularan deo grada kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste, a tu je i glavni turistički informativni centar Nikozije.


Venecijanske zidine Nikozije

Venecijanske zidine Nikozija Kipar

U Nikoziji se mogu videti zidine starog venecijanskog grada (Venetian Walls of Nicosia), koje su izgrađene u službi odbrane od očekivane osmanlijske invazije u 16. veku.

Srce grada ušuškano je između ovih bedema građenih od 1567. i 1570. godine. Debeli su oko 4,5 m i imaju troje kapija, od kojih je najveća Famagusta (vojna kapija).


Cyprus Museum

Muzej Kipra Nikozija Kipar

Muzej Kipra (poznat je i kao Arheološki muzej Kipra) je najstariji i najveći arheološki muzej na Kipru. Prikazuje kiparsku civilizaciju od neolitskog doba do ranog vizantijskog perioda (7. vek).

Kolekcije muzeja čine pronalasci brojnih iskopina sa celog ostrva, koji su pomogli razvoj kiparske arheologije i istraživanja kulturnog nasleđa Mediterana. Kolekcije se sastoje od keramike, nakita, skulptura, kovanog novca, bakarnih i drugih predmeta, koji su hronološki predstavljeni u raznim galerijama muzeja.

Zgrada muzeja takođe ima istorijski značaj. Radovi na njoj započeti su 1908. a završeni 1924. godine, dok je Kipar još bio britanska kolonija. U kasnijim godinama muzej je pretrpeo još nekoliko proširenja da bi postao zgrada kakva je danas.

Muzej Kipra povezan je sa Kulturnom rutom Afrodite (Aphrodite Cultural Route).

Radno vreme:
Utorak – petak: 08:00 – 18:00
Subota: 09:00 – 17:00
Nedelja: 10:00 – 13:00
Svake prve srede u mesecu: 08:00 – 20:00
Ponedeljkom je zatvoren, kao i za državne praznike (Božić, Nova godina, Uskrs).

Adresa: Mouseiou 1, Nicosia (Lefkosia)

Ako dolazite autobusom, neophodno je da sa centralne autobuske stanice krenete u pravcu suprotnom od centra grada (Ledra ulica).

Cena ulaznice je 4,50 EUR, a za grupne posete (više do 10 osoba) odobrava se popust od 20%.


Kapija Famagusta

Kapija Famagusta Nikozija Kipar

Kapija Famagusta jedna je od tri glavne kapije Venecijanskog utvrđenja u Nikoziji na Kipru. Izgrađena je 1567. godine sa ciljem da se grad zaštiti od invazije Turaka. Nažalost, Osmanlije su uspele da je probiju i unište, ali je obnovljena tri veka kasnije, 1980. godine.

Kapija Famagusta inicijalno je bila tunel koji su gradili Mlečani. Identična se nalazi i na Kritu i odličan je primer venecijanske arhitekture.

Danas se ovde nalazi Opštinski kulturni centar, u kome se organizuju izložbe i koncerti.


Spomenik slobode

Spomenik slobode Nikozija Kipar

Spomenik slobode podignut je 1973. godine povodom oslobađanja pripadnika EOKA, nacionalističke skupine grčkih Kiprana koji su se zalagali za prekid britanske vladavine na ostrvu, samoopredeljenje i eventualno ujedinjenje sa Grčkom. Spomenik prikazuje dva člana organizacije kako vuku lance u nameri da oslobode zatvorenike.

Zanimljivo je da među prikazanim zatvorenicima nema turskih Kiprana, jer su oni smatrani britanskim saveznicima. Spomenik je u neku ruku i kontroverzan, naročito u vremenu kada se zaraćene strane pokušavaju pomiriti, a zbog prirode EOKA organizacije koja se među Turcima i Britancima smatra terorističkom.

Spomenik se nalazi u nastavku Venecijanskih zidina, između starog akvadukta i Podokatoro Bastiona, na samo nekoliko minuta šetnje od kapije Famagusta.


Kulturni centar Fondacije Arhiepiskop Makarios III

Kulturni centar Fondacije Arhiepiskop Makarios III Nikozija Kipar

Kulturni centar Fondacije Arhiepiskop Makarios III predstavlja oličenje vizije prvog predsednika Republike Kipar (1913-1977). Osnovali su ga arhiepiskop Kipra Hrisostomos (1927-2007) i bivši predsednik Spiros Kiprianu (1932-2002).

Smešten je u centru Nikozije a sastoji se iz vizantijskog muzeja, galerije umetnosti, biblioteke, kancelarije za kiparsku istoriju i sale za svečanosti. Među najvažnije aktivnosti Fondacije spadaju publikacije.

Radno vreme:
Kulturni centar – Ponedeljak – petak: 07:30 – 14:30
Vizantijski muzej – Ponedeljak – petak: 09:00 – 16:30; Subota: 09:00 – 13:00 i 14:00 – 16:30
Galerija – Ponedeljak – petak: 09:00 – 13:00 i 14:00 – 16:30
Biblioteka – Ponedeljak – petak: 08:00 – 16:00; Subota: 09:00 – 12:30

Kulturni centar je zatvoren nedeljom i za vreme državnih praznika.

Cena ulaznice je 4 EUR (2 EUR za posebne grupe i penzionere).

Adresa: Archbishop Kyprianou Square, PO Box 21269, 1505 Nicosia, Cyprus

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/makfound


Crkva Svetog Save

Crkva Svetog Save Nikozija Kipar

Crkva Svetog Save u Nikoziji izgrađena je 1850. i 1851. godine na temeljima stare crkve, verovatno vizantijske. U pitanju je dvospratna građevina sa četiri ulaza i stepeništem koje je sagrađeno 1900. godine zajedno sa zvonikom. Crkva sadrži nekoliko starih prenosivih ikona i nešto starog nameštaja.

Nalazi se na uglu ulica St. Savva i Aeschylus.


Faneromeni trg i Fanoromeni crkva

Faneromeni trg Nikozija Kipar

Trg Feneromeni je važno istorijsko mesto koje se nalazi unutar venecijanskih zidova Nikozije. Na trgu postoje brojne istorijske građevine i spomenici uključujući Marble Mausoleum, Faneromeni crkvu, školu i biblioteku. Trg okružuje nekoliko neoklasičnih zgrada koje su nastale pod grčkim i kiparskih arhitektonskim uticajima.

Trg Faneromeni bio je centar Nikozije pre nego što je tu ulogu preuzeo trg Eleftheria 1974. godine.


Manastir Maheras

Manastir Maheras Nikozija Kipar

Smešten na obroncima Kjonje (Kionia), u dolini planine Maheras (Mahairas), nalazi se jedan od najpoznatijih manastira na ostrvu, kao i kuće čudotvorne ikone Bogorodice od Maherasa.

Prema legendi, nepoznati pustinjak je tokom ikonoklasnih godina (između 8. i 9. veka) kradom preneo ikonu na Kipar i držao je u pećini sve do svoje smrti oko 1145. godine. Blagosloveni božanskom milošću, pustinjaci Ignatios i Neofitos su otkrili pećinu koja je bila zakrčena grmovima. Zahvaljujući noževima koje im je pružila božanska ruka uspeli su da iseku grmlje i dođu do ikone koja je dobila ime “Mahairiotissa” (grčka reč maheri – nož). Na istom mestu sagrađen je manastir koji je preuzeo to ime.

Danas obnovljeni manastir sastoji se od monaških originalnih ćelija, štale, skladišta i kuća u kojima se nalaze stare knjige i rukopisi, ikone i drugi verski predmeti.


Selo Kakopetrija

Selo Kakopetria Kipar

Selo Kakopetrija (Kakopetria) nalazi se na 55 km jugozapadno od glavnog grada Nikozije, u blizini podnožja planine Trodos. Smešteno je na nadmorskoj visini od 667 metara i najviše je selo u dolini Solea. Ima oko 1300 stanovnika.

Kakopetrija je okružena gustim borovim šumama, a izgrađena je na obali reka Kargotis i Garilis. One se unutar sela spajaju i formiraju reku Klarios koja preseca dolinu Solea.

Nova Kakopetrija sa svojim velikim, modernim kućama i pločastim krovovima se nalazi u istočnom delu doline, dok je stara Kakopetrija izgrađena zapadno od doline, između dve reke. Krovovi kuća su kosi, a gotovo sve kuće su na sprat i imaju drveni balkon.

Šetajući kroz uske ulice starog dela Kakopetrije videćete ljude koji sede na svojim verandama i pozdravljaju vas. Zbog haotičnog rasporeda srednjovekovnih ulica, vrlo je lako izgubiti se, ali ako pratite zvuk reke lako ćete doći do centra u kojem možete predahnuti u nekom od kafića ili restorana.

Među znamenitosti Kakopetrije spadaju muzeji “Linos” i “Olivemill”, crkva Svetog Nikole, mesto UNESCO svetske baštine, Petra tou Antrogynou…

Pored Kakopetrije, iz oblasti Nikozije preporučujemo vam da posetite i živopisna sela Fikardu (Fikardou) i Pedulas (Pedoulas).


Manastir Kykkos

Manastir Kikos Nikozija Trodos Kipar

Manastir Kikos je najpoznatiji, najbogatiji i najvažniji manastir na Kipru. Osnovao ga je u 11. veku vizantijski car Aleksije I Komnin.

Manastir se nalazi na udaljenosti od oko 90 km od Nikozije. Smešten je severozapadno od planine Trodos i leži na nadmorskoj visini od 1318 m.

U manastirskim spisima je zabeleženo da je u XIV veku u manastiru živelo 400 monaha. U okviru manastira postoji mali muzej koji čuva dragocenosti vezane za njegovu dugogodišnju istoriju.

Arhiepiskop Makarios III, prvi predsednik nezavisnog Kipra, ovde se svojevremeno zamonašio, ali je ovde i po svojoj želji sahranjen, na tri kilometra od manastira.

Ovaj pravoslavni manastir pored toga što je popularna religijska i turistička lokacija, ima i ulogu utočišta za mnoge vernike.

Manastir je otvoren za posete od 10:00 do 16:00 (novembar – maj), odnosno od 10:00 do 18:00 (jun – oktobar). Zatvoren je tokom državnih praznika.

Cena ulaznice je 5 EUR, a za grupne posete 3 EUR po osobi.

Gde god da se nalazite na Kipru postoje mnoge organizovane ekskurzije u čijem je programu poseta upravo ovom manastiru.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/kykkos

Ulica Ledra (Fotografija: Shutterstock)
Pogled na Nikoziju sa tornja Shacolas (Fotografija: Shutterstock)
Laiki Gitonja (Fotografija: Shutterstock)
Venecijanske zidine (Fotografija: Shutterstock)
Muzej Kipra (Fotografija: Alexander Savin)
Kapija Famagusta (Fotografija: Shutterstock)
Spomenik slobode (Fotografija: Shutterstock)
Kulturni centar Fondacije Arhiepiskop Makarios III (Fotografija: Shutterstock)
Crkva Svetog Save (Fotografija: Shutterstock)
Faneromeni trg (Fotografija: Shutterstock)
Manastir Maheras (Fotografija: Shutterstock)
Selo Kakopetrija (Fotografija: Shutterstock)
Manastir Kikos (Fotografija: Shutterstock)