Napuštena kiparska sela

Datum objave:
Fikardu Kipar

Pored onih poznatijih zahvaljujući kojima je agroturizam na ostrvu podignut na visok nivo, na Kipru postoje i napuštena sela čiji su atmosfera, spokoj i ponekad zastrašujuća tišina veoma atraktivni i privlačni za turiste. Savršena su za izlete i istraživanje ostrva, posebno tokom hladnijih dana vansezonskog perioda.

U nastavku vam predstavljam neka od napuštenih kiparskih sela.

Agios Sozomenos

Selo Agios Sozomenos nalazi se u blizini Nikozije. Smešteno je između sela Potamia i Geri, odmah do Zelene linije UN. Ovo selo nekada je populacijski bilo mešovito, a većinu stanovništva činili su kiparski Turci. Tokom 1974. godine ovde su se odigrale mnoge bitke u okviru turske okupacije ostrva, nakon kojih ga je stanovništvo napustilo (prema podacima iz 2001. godine ovde postoje samo četiri registrovana stanovnika). Sada izgleda zastrašujuće prazno, a jedina građevina koja stoji uspravno je crkva Agios Sozomenos, dok se ostaci gotske crkve Agios Mama iz 16. veka, nalaze odmah pored nje.

Souskiou

Selo Suskiu nalazi se u oblasti Pafos, 4 km severno od Kuklje. Poreklo imena sela vezuje se za tursku reč “susuz”, što u prevodu znači žedan (zbog suše koje je vladala u tom području). Neki nalazi ukazuju na to da je selo postojalo 3000. godine p.n.e. Širom ostrva poznato je po godišnjem kulturnom festivalu “To Panairi tis Souskious”. Osim što je naziv festivala, ovo je takođe i termin koji koristi manjina kiparskog stanovništva za opis zabavne osobe, društva ili situacije koja je van kontrole. Selo je napušteno 1974. godine, a prema popisu iz 2001. godine ima samo dva stanovnika.

Trozena

Trozena se nalazi u oblasti Limasol (dolina Diarizos) na granici sa oblasti Pafos. Selo je udaljeno od grada (Limasola) oko 24 km, a napušteno je pre nešto više od 20 godina. Crkva Agios Georgios, koja se tamo nalazi, sagrađena je 1885. godine i obnovljena 1993. godine.

Foinikas

Finikas je jedno od najpoznatijih napuštenih sela na Kipru. Napušteno je kao i većina sela na ostrvu, 1974. godine, tokom turske invazije. Nalazi se duž brane Aspropremo u okrugu Pafos. Za vreme franačke vladavine, selo se zvalo “Commandaria Della Finicha”, jer je prema mitu u selu postojao Feniks. Selo je poznato i kao “potonulo”, jer su neke njegove građevine zbog brane polupotopljene u vodu.

Palia Theletra

Selo Palja Teletra napušteno je pre oko 40 godina zbog velikog zemljotresa. Stanovnici su izgradili selo Nova Teletra na brdu iznad stare zajednice, a ono broji oko 270 stanivnika. Nalazi se u oblasti Pafosa na oko 3 km udaljenosti od Katikasa i 10 km od Adonisovih kupatila.

Sarama

Selo Sarama nalazi se u oblasti Pafos, u blizini sela Lisos i Filusa. Njegovi stanovnici bili su kiparski Turci, a navodno ga je uništio zemljotres. Danas nema stanovnika. Južno od sela protiče reka Stavros tis Psokas, najveća u regionu.

Melandra

Još jedno pusto selo na Kipru, za koje se priča da je uništeno bombardovanjem. Jedine građevine koje su danas ostale su hrišćanska crkva i džamija. Pre 1974. godine, u njemu su živeli pretežno kiparski Turci.

Fikardou

Fikardu je usamljeno idilično selo udaljeno 40 km (jugozapadno) od Nikozije, smešteno na nadmorskoj visini od 900 m.

Odeljenje za antikvitete je 1978. godine selo proglasilo Drevnim spomenikom, a devet godina kasnije je dobilo nagradu Europa Nostra. Selo je pažljivo obnovljeno kako bi se sačuvale kuće iz 18. veka sa svojom izuzetnom drvenom i narodnom arhitekturom.

Nakon obilaska sela uputite se ka maloj čudnovatoj kafeteriji gde ćete biti dočekani na kiparski način, a od važnijih znamenitosti iz okruženja ističe se manastir Maheras, koji je udaljen oko 10 km.

Poslednjih godina u Fikarduu se veoma uspešno organizuje Festival tradicije, sa ciljem da se prikupe novčana sredstva za dobrotvorne svrhe, kao i da se kultura sela i Kipra što više približe lokalcima i strancima. Tokom festivala možete probati svež hleb iz drvenih peći, kiparske delicije od grožđa, halumi sir i rakiju zivaniju.

Fotografije: Julian Popov, Michael Rozenberg, Paphos Life, Shutterstock, Pixabay

Autor: Moj Kipar Agroturizam 1 komentar

1 komentar

  • Kipar je prelijep. Rado bih se preselila da živim tamo ali nekretnine su skupe.
    Zašto Kiparska vlada ne omogući oživljavanje napuštenih sela davajuci kuće na korišćenje i određene stimulans za oživljavanje istih. Sigurna sam da bi bilo porodica koje bi pristale.

    Danijela,
  • Your email address will not be published. Required fields are marked *