Pekare na Kipru – najbolje na svetu! Bez dileme!

Datum objave:

Pekare na Kipru su najbolje na svetu – potpisujem.

Počinjem da pišem na ovu temu i već osećam ukuse u ustima iako sam u svom domu u Srbiji, a kroz prozore se probija sivilo. Svi oblaci koji su delimično trebali da budu i na Kipru radi balansa i fer pleja – nisu tamo. Svi su ovde.

Smeju mi se kada pričam kako se neretko svih sedam dana prilikom boravka na Kipru hranim u Zorbasu. “Kako možeš samo suvu hranu da jedeš sedam dana?”, “Šta te je toliko oduševilo?”, “Mo’š misliti, pekara k’o pekara”… samo su neka od čuđenja iskazanih u formi pitanja. Potom dođu sa mnom na Kipar i postanu… ja.

Ne morate da imate prefinjeno čulo ukusa da biste se uverili u moje tvrdnje. Dovoljno je samo da probate jedan od proizvoda iz Zorbasa i u klopci ste. Zato, krenimo zajedno na putovanje carstvom peciva, kolača, sladoleda, kafa, pića…

Zorbas (Zorpas) je ubedljivo na čelu, bez konkurencije. Ova pekara je institucija na Kipru više od 40 godina. Lanac pekara pokriva sve veće gradove ostrva 24/7 (Nikozija, Larnaka, Limasol, Pafos i Famagusta).

Kada uđete u pekaru, nećete znati gde prvo da se okrenete, odakle da krenete. Prepustite se mirisima, oni će vas voditi u pravom smeru.

Pekara Zorbas Kipar Slano pecivo

Ako preskočimo širok izbor hlebova svih vrsta, prva stanica su slana peciva. Testo toliko mekano, sočno i sveže da se pitate šta ste to jeli u svojoj zemlji u lokalu koji su se usudili da nazovu pekarom. I to nije sve, kupite danas neko od peciva u Zorbasu, ostavite ga da prenoći i sutradan uživajte u gotovo identičnoj svežini i mekoći kao prethodnog dana. Neku magiju stavljaju. Ako nije puter, ja ne znam šta je. 🙂

Moje sveto trojstvo u ovom segmentu su kroasani bacon/cheese, ham/cheese i Filadelfija sir. Bez njih ne prolazi gotovo ni jedan dan. Cene se kreću uglavnom oko 2 EUR. Znatno skuplje nego kod nas, ali vredi svaki cent. U ovoj paleti proizvoda su još i razne pite sa sirom, pita i hleb sa maslinama, pita sa halumi sirom, pita sa spanaćem, pita sa piletinom, kroasan viršla, hamburger… Sve ovo uglavnom imate i u varijacijama mini pogačica na merenje plus još neke jedinstvene komade.

Za one koji žele da im se obrok sprema na licu mesta tu je “odeljenje” za kuvanu/pečenu hranu, sendviče, pice i salate.

Ko bi da počne od slatkiša, a ne bi da pređe odmah na hard core kolače, neka se pomeri do sledeće termo vitrine i tamo ga čekaju sveži kroasani, kroasani sa čokoladom, kroasan sa bademima, tahinopita… a u središnjem delu pekare su sitni kolači, baklave, bugaca, kokos pita, kataifi, purekie, najbolji cookies koje ste ikad jeli…

Pekara Zorbas Kipar Slatko pecivo

Najveću pažnju privlače kolači u čaši i na tanjirićima (cena do 2 EUR), a moji favoriti su tart sa svežim jagodama, Red Velvet, Tropical Bowl (mango i kokos), kok od vanile i kolač sa šargarepom. Za ljubitelje čokolade, u ponudi su Rocher, Oreo, čokoladna krem čaša, kuglice od čokolade, čokoladna salama, profiterole itd.

Pekara Zorbas Kipar Kolači

Odmah do kolača su torte (ukusi uglavnom kao kolači samo u obliku torte), a pored su fišeci i sladoledi koje takođe proizvodi Zorbas.

Za sve proizvode iz slatkog programa na raspolaganju su vam specijalno dizajnirane kutije kako bi na krajnju destinaciju stigli u savršenom stanju.

U zavisnosti od perioda godine, praznika i specijalnih prilika određeni deo asortimana se menja, a najčešće biva obogaćen novim proizvodima.

Pored frižidera u kojima se nalazi ogroman izbor pića, mleka i mlečnih proizvoda, postoji i cafe “Berry” sa izvrsnom ponudom kafa, svežih sokova, čajeva i ostalih napitaka.

Pekara Zorbas Kipar Berry

Iako je pekara, primetio sam da je mom društvu prva asocijacija na Zorbas sveže ceđeni sok od pomorandže, koji je ovde definitivno jedan od najukusnijih što sam ikada probao. Prodaje se u plastičnim flašama zapremine od pola litre (2.50 EUR) i litre (4.50 EUR). Nalazi se u frižideru i na kasi u kofi sa ledom.

Pekara Zorbas Kipar Ceđena narandža

Mapu svih Zorbas pekara možete pogledati ovde, a da biste ostvarili niz benefita i ekskluzivnih ponuda, registrujte se u “My Baker Club” na sledećem linku.

Vrlo je važno da naglasim da ćete obedovanjem u nekoj od pekara pored širokom asortimana značajnije uštedeti nego da se hranite u nekom od restorana, taverni.

Iako su prethodni redovi posvećeni Zorbasu kao lideru, ništa manje za njim ne zaostaju ni sledeće pekare, koje pokrivaju samo određene gradove i okolinu. Posebno izdvajam ove četiri:

* Sigma (Limasol)
* Papantoniou Bakeries (Pafos)
* Pandora (Nikozija)
* Vienna (Nikozija)

Da ne otkrivam sve, ostavljam vas da sami istražujete… Prijatno!

P.S. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na pecivo i kolače ne tražite savete ni od koga. Ako ste umereni, posledica nema. Ako i niste, bez griže savesti, ipak ste na odmoru. 🙂

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *