Adonisovi vodopadi – najspektakularniji na Kipru

Datum objave:

Adonisova kupatila – vodopadi (Adonis Baths – Waterfalls) su jedna od najlepših lokacija u oblasti Pafosa. Ovo prirodno egzotično okruženje pruža posetiocima mogućnost da se kupaju u vodopadima na dva nivoa, uživaju u tradicionalnoj kući Adonisa, tradicionalnoj vodenici i galeriji fotografija.

Veruje se da kupanje u ovim vodama žene održava mladim i lepim, a da muškarcima daje snagu.

Za one koji bi da se zabave i oprobaju u ulozi Tarzana, iznad vode nestvarne boje postoji drvo koje je idealno za to.

Adonisova kupatila Pafos Kipar

Prema grčkoj mitologiji, ovo mesto je nekada bilo ljubavno gnezdo Afrodite i Adonisa, na kojem su imali mnogo dece. Međutim, po lokalnoj legendi, boginja lova Artemida je bila ljubomorna na ovu ljubav i pokušavala je da nađe način da ubije Adonisa. Bacila je u kupatila zlatni badem, kako bi mu skrenula pažnju i opčinila ga. Bog mora Posejdon, videvši šta će se dogoditi, pokrio je zlatni badem, kako bi sprečio da se Adonis utopi. Artemida je imala plan B, zamolila je boga rata Aresa da gurne planinu na Adonisa dok je u kupatilima i tako ga pogubi. Posejdon je uspeo da zaustavi kamenje i Adonis je ponovo spasen. Ipak, nije imao sreće dok je jednog dana bio u lovu. Smrtno ga je ranio Ares, prerušen u divljeg vepra. Vratio se u kupatila, ali je umro na Afroditinim rukama. Afrodita nije mogla da podnese gubitak svog voljenog Adonisa i molila ga je da se vrati na zemlju svakih šest meseci.

Adonisova kupatila Pafos Kipar

U blizini kupatila nalaze se četiri statue – Adonisa i Afrodite, Prijapa i Atine.

Adonisova kupatila nalaze se nedaleko od sela Kili (Koili) i Koralnog zaliva (Coral bay), na 12 km udaljenosti od Pafosa.

Za posetioce sa biciklom, motociklom, terenskim vozilom preporučuje se da idu putem Tala.

Cena ulaznice je 9 EUR.

Adonisova kupatila Pafos Kipar

Autor: Moj Kipar Pafos 0 komentara

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *