Šta simbolizuje zastava Kipra?

Datum objave:
Zastava Kipra

Zastava Kiparske Republike je jedina zastava suverene države na svetu na kojoj se nalazi oblik ostrva na geografskoj karti. Taj oblik se nalazi u centru zastave i obojen je bakarnom bojom, jer je bakar simbol Kipra, a po kojem je ostrvo dobilo ime. U antičko doba Kipar je bio poznat kao jedno od većih, ako ne i najvećih nalazišta bakra na Mediteranu.

Ispod oblika ostrva nalaze se dve ukrštene maslinove grančice koje predstavljaju jedinstvo i mir – pomirenje između dve zajednice, zajednice kiparskih Grka i kiparskih Turaka. Podloga je bela.

Zastava je usvojena 16. avgusta 1960. godine, odmah nakon sticanja nezavisnosti. Osmislio ju je slikar Ismet Gjunej, a prihvatili su je tadašnji predsednik Makarios i potpredsednik dr Fazil Kučuk. Uz zastave Irske, Indije (sve tri imaju iste boje: narandžastu, belu i zelenu) i Bosne i Hercegovine, predstavlja tzv. mirovnu zastavu.

Plava i crvena boja (boje grčke i turske zastave) su namerno izbegnute da bi zastava ostala neutralna za obe zajednice. Autor je namerno koristio mirne i neutralne boje, koje ukazuju na sklad dve zajednice.

Iako je usvojena 1960. godine, zastava je retko korišćena pre turske okupacije ostrva 1974. godine. Kiparski Grci su posle 1960. godine težili ujedinjenju sa Grčkom (enosis), dok su se kiparski Turci nadali podeli ostrva (taksim).

Podelite stranicu:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Autor: Moj Kipar Ostalo 0 komentara

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *