Grk Zorba - Mihalis Kakojanis - Moj KiparKinematografija na Kipru “rođena” je mnogo kasnije nego u ostalim državama Evrope.

Najpoznatiji kiparski režiser je Mihalis Kakojanis (1922-2011). Bio je nominovan za pet “oskara” – za čuveni film “Grk Zorba”, zatim “Elektra” i “Ifigenija”.

Najpoznatiji filmovi koji su snimljeni na Kipru su:

Exodus (1960)

The Wastrel (1961)

The Beloved (1970)

Incense for the Damned (1970)

Attila ’74: The Rape of Cyprus (1974)

Innocent (1999)

Parallel Trips (2004)

Akamas (2006)

Small Crime (2008)

Race 2 (2013)

Filmovi snimljeni na Kipru - Moj KiparFilmovi snimljeni na Kipru - Moj Kipar

Filmski festivali na Kipru

Filmski festivali na Kipru - Moj KiparMeđunarodni filmski festival Kipra – Cyprus International Film Festival (CYIFF)
Prvi međunarodni filmski festival na Kipru. Održava se u Nikoziji i Pafosu svake godine počev od 2006. Kategorije filmova koji se prikazuju/takmiče: igrani, kratki, animirani, umetnički/plesni/muzički, humanitarni, sportski, dečji.

Međunarodni festival kratkog filma Kipra – International Short Film Festival of Cyprus
Na ovom festivalu čiji je domaćin svake godine Limasol, prikazuju se kratki fiktivni, animirani filmovi i dokumentarci do 25 minuta. Žiri koji je sačinjen od vrhunskih profesionalaca, akademika i organizatora festivala iz celog sveta nagrađuje filmske stvaraoce koji uspešno koriste kreativne filmske jezičke forme i efikasno iznose priču u kratkom filmu.
Web: http://www.isffc.com.cy/

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Limasolu – Lemesos International Documentary Festival
Održava se svakog avgusta u Limasolu, a posvećen je predstavljanju savremenih kreativnih dokumentarnih filmova. Organizovanjem radionica pruža se mogućnost domaćim prefesionalnim rediteljima i producentima da se upoznaju sa najnovijim trendovima i tendencijama u dokumentarnom žanru, kao i da se informišu o perspektivama i promovisanju spostvenih projekata širom Evrope.

Međunarodni filmski festival Pafosa – Paphos International Film Festival (PIFF)
Održava se svake godine u Pafosu. Festival podržava kratke autentične nezavisne filmove i ima za cilj istraživanje, promovisanje i razvoj umetnosti stvaranja nezavisnog filma. Šansa se daje niskobudžetnim filmovima, producentima i filmskim stvaraocima koji malo užaju a mnogo daju. Program uključuje projekcije kratkih filmova sa Kipra i iz inostranstva, kao i radionice, master klase i predavanja. Jedan od glavnih ciljeva festivala je takođe i razvijanje duha prijateljstva i saradnje sa filmskim stvaraocima sa Kipra i iz celog sveta.

Međunarodni dani filma Kipar – Cyprus Film Days International Festival
Glavni cilj Međunarodnog festivala kiparskih dana filma je prikazivanje novih priča i novih slika. Gledaoci imaju priliku da otkriju istaknuti rad “novodolazećih” filmskih stvaraoca koji nude nove perspektive koje istražuju granice estetike filma.
Web sajt: http://www.cyprusfilmdays.com/

Letnji filmski festival u Protarasu – Protaras Summer Film Festival
Protaras je od 2013. godine domaćin letnjeg filmskog festivala koji organizuje “Paralimni Youth” sa ciljem da se zabave turisti i lokalno stanovništvo. Nalazi se na samo 200 metara od mora, na centralnom trgu vrlo poznate evropske turističke destinacije. Na festivalu se prikazuju novi i stari filmovi na velikom ekranu, a ljudi ih mogu besplatno gledati pod zvezdama kiparskog letnjeg neba.

TRAVEL FilmFest
TRAVEL FilmFest okuplja najbolje filmove o putovanjima i stilu života iz celog sveta, a čiji su autori profesionalci i entuzijazisti. Festival se održava u Limasolu i Larnaki tokom cele godine. Rezultati se sumiraju na kraju sezone – zima, proleće i leto, a najbolji se tokom jeseni prikazuju na velikom ekranu. Filmove koji su izabrani da budu sastavni deo festivala uz saglasnost autora organizatori postavljaju na web sajt i društvene mreže festivala.

International Motion Festival
Počev od 2014. godine ovaj festival organizuje Odeljenje za umetnost Evropskog univerziteta Kipar u Nikoziji. Cilj je otvoriti forum za prezentaciju najsavremenijeg i najkreativnijeg rada u svetu pokreta i na taj način se uspostaviti kao pionirski festival koji promoviše inovativan i savremen rad (pokretne grafike, 2D i 3D animacije, video art, krartki filmovi…).
Web: https://motionfestivalcyprus.com/

Bioskopi na Kipru

Bioskop K Cineplex u Nikoziji - Moj Kipar

K Cineplex

Limasol: Ariadnis Street 8, Mouttayiaka
Larnaka: Pelloponisou Street and Potamou Indou Street no. 1
Nikozija: Makedonitissas 8, Strovolos
Nikozija: Verginas Street 3, Strovolos (The Mall of Cyprus)
Pafos: Leoforos Tafi Vasileon 2 (Kings Avenue Mall)

Web sajt: www.kcineplex.com

Rio Cinemas

Limasol: Ellados Street 125

Web sajt: www.riocinemas.com.cy

Bioskop K Cineplex u Nikoziji (Fotografija: cyprus.com)