Kiparska muzika predstavlja spoj tradicionalnih, zapadnih klasičnih i zapadnih popularnih žanrova. Tradicionalna muzika Kipra dosta je slična grčkoj tradicionalnoj muzici.

Dragulj kiparske muzike je godišnji Međunarodni festival opere, koji se održava svakog jula na nekoliko lokacija širom Kipra. Festival je veličanstvena proslava svetski poznatih operskih dela.

Kiprani su strastveni plesači. Narodni plesovi imaju dugu i slavnu tradiciju, a danas se igraju isto kao i pre nekoliko stotina godina. Grčki uticaj na tradicionalne plesove je očigledan s obzirom da je prihvaćeno nekoliko najstarijih grčkih plesova. Ipak, narodni plesovi na Kipru su jedinstveni i oslikavaju kvalitet koji predstavlja odraz ljudi i kulture koji su gradili ovo mediteransko ostrvo godinama unazad.

Narodne igre i plesovi na Kipru - Moj Kipar

Najpopularniji i najstariji folklorni ples na Kipru je sirtos, poznatiji i kao kalamatianos. Postoji nekoliko varijacija ovog plesa na ostrvu, a kroz sve se izvodi dvanaest osnovnih koraka.

Još jedan popularan i potpuno drugačiji ples od sirtosa je zeibekiko. Na ostrvo su ga "doneli" trakijski Grci koji su naselili Kipar u 1800-tim. U okviru ovog plesa postoje osnovni koraci koje plesači imprivizuju. Prvobitno su ga igrali samo muškarci.

Pores sirtosa i zeibekika, tradicionalni plesovi na Kipru su i susta, antihristos, balos, dacia, karoceris... a jedan od najtežih za ples je hasapiko.

Narodne igre na Kipru (Fotografija: Shutterstock)