Rezervišite smeštaj u Aja Napi / Rezervišite smeštaj u Protarasu / Rezervišite smeštaj u Paralimniju

Oblast Famagusta obuhvata nekoliko gradova od kojih su najveći i najpoznatiji Aja Napa, Protaras i Paralimni. Aja Napa je najpoznatije letovalište na Kipru, smešteno u njegovom jugoistočnom delu. Na 6 km udaljenosti od Aja Nape nalazi se Protaras, a sledi ga Paralimni. Ovo su naše preporuke da kvalitetno provedete vreme u oblasti Famaguste.

Agia Thekla – kapela, crkva i plaža

Aja Tekla Aja Napa Kipar

Između mesta Aja Napa i Sotira (3 km od centra Aja Nape) postoje prelepa mala kapela i crkva posvećene Svetoj Tekli. Crkva, sa kombinacijom plave i bele boje, i pozadinom beskrajnog plavog i čistog mora, izgrađena je pored ruševina stare izvorne crkve iz 4. veka. Nedaleko od crkve nalazi se krst na kome piše “Ayia Thekla”, a ispod njega nalazi se mala pećinska kapela. Kompletan prizor upotpunjen nestvarnom florom neće vas ostaviti ravnodušnim, a sigurni smo da će vas “naterati” da se ponovo vratite.

Na oko 100 m od kapele i crkve nalazi se fenomenalna plaža Aja Tekla (Agia Thekla) sa kristalnom čistim tirkiznim morem.

Ovo je jedna od najcenjenijih lokacija na Kipru.


Water World

Aqua park WaterWorld Aja Napa Kipar

Water World nalazi se na površini od 80.000 m2 u delu Aja Nape poznatijem kao Makronisos. Pruža širok asortiman zabavnih sadržaja za sve generacije. U sklopu aqua parka nalaze se restorani i razne prodavnice. Američka televizija CNN svrstala je WaterWorld među dvanaest najboljih vodenih parkova na svetu.

Cena ulaznice za odrasle (starije od 12 godina): 38 EUR
Cena ulaznice za decu (3-12 godina): 24 EUR
Cena ulaznice za bebe (0-2 godina): besplatno

Radno vreme:
Maj – septembar: 10:00 – 18:00
April i oktobar: 10:00 – 17:00

Adresa: Agia Thekla Road 18, Ayia Napa, Cyprus
(autobus 102 iz Protarasa i Aja Nape / iz Larnake autobus 711 ili međugradski autobus)

Web: http://rs.mojkipar.com/waterworld


Zabavni park “Parko Paliatso”

Zabavni park Parko Paliatso Aja Napa Kipar

Zabavni park “Paliatso” postoji od 1999. godine i nudi više od 25 različitih atrakcija. Najveća i najpopularnija je Sling Shot, najviša ejection-seat vožnja u Evropi (90 m za dve sekunde). Park od 2010. godine poseduje 45 visok gigantski točak. Prostire se na površini od 30.000 kvadratnih metara, najveći je na Kipru i nudi posetiocima besplatan parking. Nalazi se u Aja Napi, u glavnoj ulici Nissi Avenue.

Radno vreme:
Svaki dan: 18:00 – 00:00

Web: http://rs.mojkipar.com/paliatso


Agia Napa luka

Luka Aja Napa Kipar

Ovo je deo grada koji morate posetiti i tokom dana i uveče jer pruža spektakularan pogled na more i Cavo (Cape) Greco. Iako je nekada bila malo ribarsko sklonište, luka danas prima moderne turističke brodove i jahte, gusarske brodove… Najćešće je polazna tačka za ekskurzije i ture tokom sezone. Ovde se nalazi najveća koncentracija ribljih restorana i taverni, a ako dovoljno poranite možete kupiti svežu ribu direktno sa broda. Luka je mirna i odlično je mesto da provedete sat do dva u opuštajućoj atmosferi i zvuku talasa.


Agia Napa marina

Marina Aja Napa Kipar

Kipar će uskoro dobiti novu marinu i to u Aja Napi, najatraktivnijoj destinaciji na ostrvu. Marina je udaljena oko 6 km od centra grada, a 850 m od Aja Tekle.

Radovi su startovali 1. oktobra 2016. godine postavljanjem kamena temeljca od strane ministra finansija Harisa Georgiadesa.

U pitanju je 220 miliona evra vredan projekat MM Makronisos Marina Ltd-a koji je 80% podržan od strane egipatskog milionera Naguiba Savirisa (Gemini Real Estates Ltd) i 20% od “Caramondanis Group” sa Kipra. Plan je da ceo projekat bude završen 2021. godine sa prodavnicama i stambenim objektima.

Najpre će biti realizovana marina sa kapacitetom za oko 600 brodova i jahti (dužine do 60 m), a potom i prodavnice i restorani na vodi za posetioce.

Druga faza će biti izgradnja stambene i komercijalne površine sa 190 luksuznih apartmana i dve kule sa 25 i 26 spratova. Pored toga, postojeće i 29 vila. Očekuje se da će istočna kula biti završena 2020. godine, a zapadna godinu dana kasnije. Do kraja januara 2017. godine prodato je 20% projekta.

Cene za stanovanje kreću se od 500.000 EUR za mali stan i do 5.000.000 EUR za vilu.

Očekuje se da će građevinski radovi stvoriti više od 800 radnih mesta za izvođače radova i podizvođače, dok će 200 ljudi biti zaposleno za rad i upravljanje projektom nakon njegovog završetka.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/ayianapamarina


Trg

Trg Aja Napa Kipar

Trg se nalazi u samom centru grada pored autobuske stanice. Prepoznaćete ga po kamenoj skulpturi “I Love Ayia Napa” koja je popularna za fotografisanje. Na samom trgu i u okolini nalazi se veliki broj kafića, noćnih klubova (centar noćnog života tokom leta) i restorana, ali je svakako najvažnije zdanje manastir Agia Napa.

Nedaleko od trga nalazi se ulica slavnih Kiprana gde ćete na metalnim pločama na stazi videti ugravirana imena poznatih javnih ličnosti kako kiparskog i grčkog, tako i internacionalnog porekla. Među njima su Džordža Majkl, Tiesto, Eleni Fureira, Markus Šulc, Glikerija…


Manastir Agia Napa

Manastir Agia Napa Aja Napa Kipar

Šarmantni srednjovekovni manastir Agia Napa nalazi se na trgu u samom centru grada. Naziv je dobio po Svetoj Napi (u prevodu “Sveta šuma”). Delimično je izgrađen pod zemljom i uklesan u stenu, okružen visokim zidom.

Ne postoji dovoljno dokaza kada je manastir zaista podignut, ali se smatra da je to bilo u 15. veku kada je ostrvo bilo pod vlašću Venecijanaca.

U blizini manastira postoji nova crkva sagrađena 1994. godine, a takođe je posvećena Svetoj Bogorodici.

Ispred južne kapije manastira postoji staro drvo platana, za koje se veruje da je starije od 600 godina.

Manastir je otvoren od 09:00 do 15:00 tokom zime i od 09:00 do 21:00 tokom leta. Zatvoren je tokom državnih praznika.

Pogledajte 3D turu


Kapela Agios Epiphanios

Kapela Agios Epiphanios Aja Napa Kipar

Agios Epiphanios je prelepa kapela posvećena vizantijskom episkopu Salamisu. Nalazi se na izuzetnoj lokaciji sa koje se pruža panoramski pogled kako na Aja Napu, tako i na “Paliochori”, vizantijsko naselje koje je uništeno tokom arapske invazije od 632. do 964. godine.

Kapela se nalazi na putu za Cavo (Cape) Greco, na 5-10 minuta hoda od Parka skulptura u Aja Napi.


Park skulptura

Park skulptura Aja Napa Kipar

Park skulptura veoma je važan kulturni deo Aja Nape i Kipra. Otvoren je 2014. godine sa ciljem stvaranja potpuno novog turističkog iskustva. Muzej skulptura na otvorenom obuhvata velika i mala umetnička dela stvorena od strane više od 50 skulptora iz celog sveta.

Svešten na istoku Aja Nape, sa fenomenalnim pogledom i spuštanjem ka Mediteranskom moru, park skulptura pokriva površinu od 20.000 m2. Sastavni deo parka je i park kaktusa koji je otvoren 2015. godine.

Brojno stanje skulptura u parku nije konačno već se svake zime dopunjuje novim radovima talentovanih umetnika iz celog sveta.

Park je otvoren tokom cele godine, možete ga posetiti kada god poželite u toku dana/noći, a ulaz se ne naplaćuje.

Uživajte u kulturnim čudima na otvorenom!

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/parkskul


Thalassa muzej

Muzej Thalassa Aja Napa Kipar

Uprkos tome što ima epitet party grada, Aja Napa ima i jedan od najboljih muzeja na Kipru.

Muzej Thalassa otvoren je 2005. godine, nalazi se u centru grada i smatra se jednom od glavnih atrakcija posvećenih moru na Mediteranu. Cilj muzeja je da se posetiocima predstavi uticaj mora na istoriju ostrva.

Muzej obuhvata 7000 godina ljudske pomorske istorije sa eksponatima iz neolitskog, preko bronzanog doba pa sve do klasičnog perioda.

Ovaj savremeni muzejski kompleks dopunjuju atraktivno dizajnirana kafeterija, suvenirnica, amfiteatar na otvorenom i višenamenska sala za porodične predstave, predavanja, seminare i radionice.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/thalassa


Most ljubavi (Love bridge)

Most ljubavi Love bridge Aja Napa Kipar

Most ljubavi (Love bridge) jedno je od najromantičnijih mesta na celom Kipru. Nalazi se na istoku Aja Nape na putu ka Cavo (Cape) Greco, a poseta istom postala je tradicija među zaljubljenima (čak se i ceremonije venčanja simbolično održavaju na ovom mestu).

Most ljubavi je šuplja stena čiji je jedan deo zaronjen u kristalno čisto tirkizno i smaragdno more. Nastao je usled delovanja prirodnih procesa bez ljudske intervencije.

Dužine Mosta ljubavi je oko 6 m, a širok je oko pola metra. Na mostu postoji jedno proširenje koje omogućava da se polako i pažljivo supustite i plivate u moru. Skakanje sa mosta je izuzetno opasno jer je more plitko i sadrži mnogo oštrih stena i kamenja.

Veruje se da ako se poljubite dok stojite na sredini mosta i zamislite želju, sigurno će se ostvariti. Takođe, turisti dolaze ovde da se jednostavno dive prelepom pogledu na more i fotografišu. Romantična atmosfera mosta postaje posebna pri zalasku sunca.

Većina ekskurzija koje polaze iz Aja Nape imaju Most ljubavi kao sastavni deo programa. Plaža kojoj je najbliži je Glyki Nero, a na svega 350 metara udaljenosti nalazi se i Park skulptura.


Morske pećine (Sea Caves)

Morske pecine Sea caves Aja Napa Kipar

Morske pećine (Sea Caves) jedna su od najposećenijih prirodnih atrakcija na jugoistočnoj obali Kipra. Smatraju se jednim od najlepših i najslikovitijih mesta na celom ostrvu. Same formacije stena i boja mora ostaviće vas bez daha, a mi vam predlažemo da ovde dođete u kasnim popodnevnim satima kako biste prisustvovali možda i najlepšem zalasku sunca koji ste ikada videli.

Nalaze se na pola puta između Aja Nape i Protarasa, na oko 7 km udaljenosti od centra Aja Nape i 2 km od Nacionalnog parka Cavo Greco (pre ako idete iz pravca Aja Nape, a posle ako idete iz pravca Protarasa).

Do morskih pećina je jednostavno doći – autobusom 101 ili 102 (moraćete da pešačite do njih oko 2 km ako ste izašli na stanici Cavo Greco), automobilom, biciklom ili nekom od ekskurzija koje su mnogobrojne tokom sezone.

Prilikom istraživanja pećina i stena pažljivo se krećite/penjite/silazite, šetajte u blizini zidova i obavezno u ovu avanturu krenite sa udobnom obućom i fotoaparatom/kamerom. S obzirom da je voda ovde kristalno čista i duboka, avanturisti i hrabri vole da skoče sa litice direktno umesto da se spuštaju stenama do vode.

Na glavnom putu Cavo Greco, a pre skretanja za Sea Caves postoji veliko smrekovo drvo poznatije pod nazivom “drvo želja”. Idealno je za fotografisanje, a često se ovde mogu videti mladenci koji sa fotografom prave uspomene na najlepši dan u životu.


Cavo (Cape) Greco

Nacionalni park Cavo Cape Greco Aja Napa Kipar

Nacionalni park Cavo Greco (Cape Greco, grčki: Κάβο Γκρέκο) je zaštićeni prirodni park koji se smešten na krajnjem jugoistoku Kipra. Prepoznaćete ga po litici sa koje se pruža zadivljujući pogled na Mediteransko more, prirodu i kamene pejzaže.

Cape Greco počinje muzejem (The Cape Greko Environmental Center), a u nastavku putu očekuju vas brojne prirodne staze sa raznovrsnim botaničkim kulturama, morske pećine, Kamara tou Koraka (Stone Arch), plava laguna, kapela Agioi Anargiroi… Nešto zapadnije nalaze se antene britanske radarske stanice i poznati vidikovac (Monument of Peace).

Park je takođe rezervat za divljači čiji je lov zabranjen. Mogu se sresti lisice, zečevi i ježevi, gušteri, preko 80 vrsta ptica, uključujući i brojne migratorne vrste.

Sadržaji parka su pogodni za šetanje, planinarenje, skakanje sa stena, ronjenje, ribolov, posmatranje ptica, biciklizam, uživanje u prirodi…

Do Nacionalnog parka Cavo Greco možete doći autobusom 101 ili 102, automobilom, biciklom, džip safarijem ili nekom od ekskurzija koje su mnogobrojne tokom sezone.

U blizini Nacionalnog parka nalaze se Morske pećine (Sea Caves) i Konnos Bay (jedan od najlepših zaliva na ostrvu – sa plažom).


Magic Dancing Waters

Magic Dancing Waters Protaras Kipar

Magic Dancing Waters je show koji se prikazuje u srcu Protarasa. Spektakularna predstava održava se na prostoru od 2000 m2 u čuvenom “Magic Dancing Waters Centre”.

Ovaj magični večernji show je kombinacija muzike, vode, lave, lasera, vatre i dima. Voda pleše u ritmu muzike, vrti se na visini do 12 metara, pravi neverovatne piruete, boje se mešaju…

Magic Dancing Waters je deo najvećeg sistema na svetu: 19.400 mlaznica, 480 reflektora, 162 snažne pumpe za vodu, 4 prenosna motora, 4 najsavremenija kompjuterska sistema, 5 sistema za dim, 2 sistema za vatru, 2 laserska sistema u punoj boji.

Show u trajanju od 60 minuta se održava svake večeri od 1. aprila do 31. oktobra sa početkom u 21:00.

Ulaznica za odrasle košta 23 EUR (38 EUR sa večerom), a za decu 15 EUR (25 EUR sa večerom).

Rezervacije je moguće izvršiti preko sajta.


Ocean Aquarium

Ocean Aquarium Protaras Kipar

Ocean Aquarium u Paralimniju je dom 1000 vrsta životinja, kao što su pirane, raže, kornjače, krokodili, pingvini, egzotične ptice… Sve one smeštene su u prelepim tropskim vrtovima površine 12.500 m2. Vrste koje se nalaze u Ocean Aquarium-u potiču iz Indijskog, Tihog i Atlantskog okeana, iz Crvenog i Mediteranskog mora.

Najpopularniji deo akvarijuma je kuća pingvina.

U sastavu akvarijuma nalaze se suvenirnica, Open Air kiosk i kafić (pored vodenih fontana) gde možete prekratiti vreme do ručka ili večere, osvežiti se sladoledom ili nekim osvežavajućim napitkom.

Ocean Aquarium je tokom sezone (april – oktobar) otvoren svaki dan od 10:00 do 18:00, dok je radno vreme skraćeno u periodu novembra do marta (09:00 – 16:00). Za vreme državnih praznika je zatvoren.

Nalazi se na adresi 5318 Cavo Greco Avenue 19, Protaras, Cyprus, a autobuske linije koje saobraćaju su 101, 102 i 711.

Cena ulaznice je 20 EUR za odrasle i 10 EUR za decu (do 12 godina).

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/aquarium


Makronissos grobnice

Makronissos grobnice Aja Napa Kipar

Grobnice Makronissos nalaze na zapadu od Aja Nape, a iako su tu vekovima unazad, niko do 1989. godine nije imao ideju o postojanju ovog helenističkog i rimskog kompleksa. Sastoje se od 19 grobova, manjih svetilišta i drevnog kamenoloma.

U unutrašnosti postoje klupe i centralni rov, dok lomače iznad dokazuju da su na ovom mestu obavljani starogrčki obredi.

Svetilište je jednostavno pravougaono kućište napravljeno od velikih nepravilnih blokova. Grobnice su korišćene tokom helenističkog i rimskog perioda, i iako su od 1872. godine bile predmet velikih pljački, arheolozi veruju da su preminuli polagani u sanduke od gline koji su prvobitno bili pokrivani sa tri ravne ploče.

Makronissos grobnice možete posetiti svakog dana između 09:00 i 17:00, a ulaz je besplatan.


Protaras

Protaras Kipar

Na 6 km od Aja Nape nalazi se Protaras, živopisno turističko mesto jugoistočne obale Kipra. Karakteriše ga mirno, kristalno čisto tirkizno i toplo more, zbog čega je pravi raj za za porodični odmor. Protaras je moderna turistička destinacija sa velikim brojem hotelskih kompleksa, restorana i kafića. Za razliku od Aja Nape, koja je čuvena po klubovima i noćnom životu, Protaras je mirnije mesto.

Plaže u Protarasu su uglavnom peščane, od kojih je najpoznatija “Fig Tree Bay” (Zaliv smokve), svrstana u tri najlepše plaže u Evropi 2011. godine.

Interesantne za posetiti u Protarasu su crkve “Profitis Elias” i “Agioi Saranta” (druga je u pećini).

Na svega desetak minuta vožnje nailazi se na Nacionalni park Cavo Greco sa jedinstvenom florom i faunom. Ova oaza mira i netaknute prirode smeštena je između Aja Nape i Protarasa.


Paralimni

Paralimni Kipar

Na oko 7 km severno od Aja Nape nalazi se grad Paralimni. Od turske invazije 1974. godine pa do danas broj stanovnika Paralimnija se konstantno povećavao zbog migracije izbeglica sa severa. Mnogo ljudi koji rade u turističkoj industriji Protarasa i Aja Nape živi upravo u ovom gradu, koji je privremeni administrativni centar Famagusta oblasti.

Grad je dobio naziv po zaštićenom jezeru koje se nalazi u zapadnom delu, Para ti Limni – pored jezera.

Iz Paralimnija se pruža fenomenalan panoramski pogled ka moru. Grad je poznat po dve velelepne građevine – crkvi Svetog Đorđa (Saint George) koja se nalazi u centru i crkvi Svete Barbare, pored koje se prolazi na putu ka moru.


Reka Liopetri

Reka Liopetri Aja Napa Kipar

Reka Liopetri (Liopetri Potamos) nalazi se na krajnjem zapadu Aja Nape i uliva se u Mediteransko (Sredozemno) more. Ova mala ribarska enklava ponosi se idiličnim pejzažima i mirom koji se oseti na svakom koraku.

Ribolov je ovde ostao nepromenjen decenijama, a reka je dom kako tradicionalnim tako i modernim ribarskim brodovima. U neposrednoj blizini reke postoji mala peščana i stenovita plaža Liopetri, kao i dva vrhunska riblja restorana.

Svako ko posećuje Aja Napu ne bi trebalo da propusti da na sat vremena poseti ovu “zaspalu vodu”.

Do reke vrlo lako možete doći automobilom, a autobuska linija koja na svakih sat vremena saobraća na relaciji Aja Napa – Potamos Liopetri je 501/502 (ruta se završava u mestu Derinija, posle Paralimnija).


Plaže

Plaza Nissi Beach Aja Napa Kipar

Na teritoriji Aja Nape i Protarasa nalaze se najlepše plaže Kipra. Mirno i kristalno čisto tirkizno more, fenomenalne peščane plaže, nestvarna priroda… čine ovaj deo ostrva nadaleko poznatim.

Broj 1 na ostrvu je čuvena plaža Nissi koja se nalazi u Aja Napi, na 3,5 km udaljenosti od centra grada. Sastoji se iz dve povezane plaže, od kojih je jedna veća (velika gužva sa party atmosferom) a druga manja, ušuškana u malom zalivu.

Na drugom mestu nalazi se “Fig Tree Bay” u Protarasu, takođe peščana, koja je svrstana među tri najlepše plaže u Evropi 2011. godine.

Lista fenomenalnih plaža iz ove oblasti je duga, a mi vam preporučujemo sledeće: Makronissos Beach, Landa Beach, Agia Thekla Beach, Glyki Nero Beach, Konnos Beach, Pernera Beach, Agia Triada Beach…

Opširnije o svim plažama u Aja Napi i Protarasu


Ture i ekskurzije

Famagusta Kipar

Aja Napa kao turistički najrazvijeniji deo Kipra definitivno ima najbogatiju ponudu kada su u pitanju tematske ture, ekskurzije, izleti brodom i krstarenja. Njima su pokriveni gotovi svi delovi ostrva sa akcentom na regiju Famagusta.

Most ljubavi (Love Bridge) u Aja Napi (Fotografija: Shutterstock)
Agia Thekla (Fotografija: Shutterstock)
Aqua park WaterWorld u Aja Napi (Fotografija: WaterWorld)
Zabavni park Parko Paliatso (Fotografija: golftur.ru)
Luka u Aja Napi (Fotografija: Shutterstock)
Marina u Aja Napi (Fotografija: marinaayianapa.com)
Trg u centru Aja Nape (Fotografija: mojkipar.com)
Manastir Agia Napa u centru Aja Nape (Fotografija: Shutterstock)
Kapela Agios Epiphanios (Fotografija: Pixabay)
Park skulptura u Aja Napi (Fotografija: Shutterstock)
Muzej Thalassa u Aja Napi (Fotografija: Shutterstock)
Morske pećine (Sea Caves) u Aja Napi (Fotografija: Shutterstock)
Nacionalni park Cavo (Cape) Greco na istoku Aja Nape (Fotografija: Shutterstock)
Magic Dancing Waters u Protarasu (Fotografija: Pinterest)
Ocean Aquarium u Paralimniju (Fotografija: myguidecyprus.com)
Makronissos grobnice (Fotografija: Shutterstock)
Pogled na Protaras (Fotografija: Shutterstock)
Paralimni (Fotografija: Shutterstock)
Reka Liopetri (Fotografija: Shutterstock)
Plaža Nissi u Aja Napi (Fotografija: Shutterstock)
Famagusta (Fotografija: Shutterstock)