Planine na Kipru Trodos

Na Kipru postoje dva planinska lanca: Trodos (Τρόοδος) i Pendadaktilos (Πενταδάκτυλος). Prvi se nalazi u Kiparskoj Republici (južni, grčki deo), a drugi u Turskoj Republici Severni Kipar (severni, “turski” deo).

Planina Trodos nalazi se u centralnom delu Kipra i proteže se paralelno sa obalom u pravcu zapad-istok od rta Arnauti do zaliva Larnaka. Spada u mlade venačne planine. Izgrađena je od magmatskih stena i vulkanskog materijala. Najviši vrh je Olimp sa visinom od 1951 metara. To je ujedno i najviši vrh ostrva.

Ime Trodos verovatno je nastalo iz nekog od sledeća dva tumačenja: “tria odos”, koje se odnosi na tri puta koja vode do planine ili “To-oro-ados”, što znači Adonisove planine.

Planinski lanac Trodos je jedinstven u svojoj geologiji i jedno od retkih mesta na svetu gde naučnici mogu ispitati okeansku koru bez potrebe da idu na more. Područje Trodosa je među pet mesta na svetu najbogatijih bakrom.

Čim počnete da se približavate Trodosu osetićete promenu temperature i miris borova, što ga čini rajem u vrelim letnjim danima. Prođite kroz šume na jednoj od prirodnih staza i uživajte u divnim mirisima i aromama, kao i u pogledu na vodopade.

Planinski lanac Trodos pun je živopisnih sela kao što su Platres, Kakopetrija, Fikardu, Kalopanajotis, Pano Panagija (rodno mesto nadbiskupa Makariosa), Pedulas i Prodromos, a tu je i mnoštvo vizantijskih crkava i manastira, od koji je najčuveniji i najbogatiji manastir Kikos (Kykkos). U regiji Trodosa postoje i četiri vodopada: Hantara, Kalidonija, Milomeri i Mesa Potamos.

Iako je Kipar poznat po svojim neverovatnim plažama, na Trodosu zbog velike nadmorske visine možete uživati i u snegu u okviru skijaškog odmarališta. Ako želite da saznate više o bogatoj flori ovog područja, ne smete zaobići geopark i botaničku baštu.

Planine na Kipru Trodos

U oblasti Trodosa se nalazi mnoštvo hotela, vikendica i kuća za odmor za koje se možete odlučiti prilikom posete ovoj planini. Trodos je pravo mesto za istinske ljubitelje prirode!

Udaljenost Trodosa od drugih većih mesta na Kipru:
Aja Napa – 163 km
Protaras – 158 km
Nikozija – 80 km
Larnaka – 121 km (aerodrom 115 km)
Limasol – 51 km
Pafos – 123 km (aerodrom 110 km)
Polis – 160 km

Video reportaža sa Trodosa:

Planine Trodos zimi (Fotografija: Shutterstock)
Čim počnete da se približavate Trodosu osetićete promenu temperature i miris borova, što ga čini rajem u vrelim letnjim danima (Fotografija: Shutterstock)