Internet na Kipru

Kipar se već godinama unazad nalazi među najatraktivnijim destinacijama Evrope.

Ako ste i vi odlučili da otputujete u ovu zemlju, onda će vas pitanje funkcionisanja Interneta svakako zanimati, bilo da vam je potreban za posao, proveravanje mejlova, društvene mreže ili surfovanje.

Na Kipru manje-više postoje sve vrste Interneta koje su nam na raspolaganju i u Srbiji: Wi-Fi, ADSL, mobilni, pripejd i satelitski Internet.

Najpopularnija od svih je svakako bežična Wi-Fi konekcija.

Većina hotela nudi besplatan i neograničen Wi-Fi pristup, dok sa druge strane neki hoteli naplaćuju ovu uslugu u vidu pretplate na određeni broj dana, odnosno količine prenetih podataka. Vrlo je važno da znate da signal nije stabilan u svim delovima hotela, tako da je najbolje da se raspitate o tome pre bookovanja smeštaja i u skladu sa tim zahtevate sobu sa dobrim Wi-Fi signalom.

Čak iako se Internet u određenim hotelima naplaćuje, velika je verovatnoća da je u lobiju (prizemlje oko recepcije) pristup besplatan. WiFi Internet na KipruAko ni to nije slučaj, uvek su vam na raspolganju kafići, taverne, restorani, Internet kafei, koji uglavnom nude besplatan ili vrlo povoljan Wi-Fi pristup (otvoren ili zaštićen šifrom, koju tražite od osoblja).

Međunarodni aerodromi u Larnaki i Pafosu nude besplatan Wi-Fi pristup.

Takođe, jedna od povoljnijih opcija je da pri dolasku na Kipar kupite SIM karticu nekog od mobilnih operatera (Epic, Cyta i PrimeTel.), ubacite je u telefon i koristite sve pogodnosti Interneta koje nudi odabrana mreža. Ako ovaj Internet želite da koristite na laptopu, bitno je da vaš telefon omogućava kreiranje ličnog hotspota.

Kada su u pitanju Internet provajderi na Kipru, na raspolaganju su vam: Cablenet, Epic, Primetel, CYTA i CyTel.

Ukoliko se nađete na teritoriji koja nije pokrivena nijednom vrstom Interneta, za vas je najbolja opcija upotreba Interneta u romingu koju nudi vaš matični mobilni operater (Telenor, MTS ili VIP). U suprotnom, nemojte zaboraviti da pre ulaska u roming isključite ovakav vid Interneta.