PRAZNICI NA KIPRU

1. januar – Nova godina
VasilopitaČlanovi porodice se posle ponoći okupljaju da podele “vasilopitu”, kolač napravljen od domaćih pomoradži i brendija, sa ispisom “Nova godina” od badema na vrhu. Običaj je da glava porodice prekrsti kolač (kao znak blagoslova) i iseče ga na parčad, od kojih se prva dva odvajaju za crkvu i Isusa, i siromašne. Sebi potom posluži treće parče, supruzi sledeće i dalje porodici i prijateljima (od starijih ka mlađima). Veruje se da će osobu koja u svom pračetu pronađe skriven novčić od srebra, ponekad i zlata, sreća pratiti tokom cele godine.

6. januar – Bogojavljenje
Dvanaesti dan od Božića (Kiprani slave po gregorijanskom kalendaru), dan krštenja Isusa Hrista. Na Kipru je poznat kao “Ta fota” (svetlost). Proslava se odvija u svim lukama. Tokom službe vladika baca krst u more da blagoslovi vodu, a potom se lokalni mladići takmiče ko će prvi da zaroni i iznese krst iz vode. Smatra se da će pobednika pratiti sreća tokom cele godine. Okupljeni u luci se na taj dan obuku u najlepše komade odeće koje imaju i uživaju u krofnicama “lukumades”, kupljenim na tezgama pokraj puta.

25. mart – Grčki nacionalni dan
Grčki nacionalni dan je jedan od najznačajnijih državnih praznika u Grčkoj. To je istovremeno i verski praznik, kojim se slave Blagovesti Bogorodice, i nacionalni praznik u čast Grčke revolucije protiv Turaka 1821. godine. 25. mart se obeležava kroz paradiranje državne vojske.

1. april – Grčko-kiparski nacionalni dan
Ovog dana se obeležava početak herojske pobune Kipra za sticanje nezavisnosti od britanske kolonije (1. april 1955. godine).

19. april 2020. – Uskrs (Pasha)
Uskrs je najznačajni verski praznik na Kipru. Prethodi mu Veliki petak, a sleduje Uskršnji ponedeljak. Kiprani i Grci Uskrs slave po julijanskom kalendaru, dakle kao mi.

Flaune Uskrs KiparTokom Velike nedelje (nedalja pred Uskrs) u crkvama se održavaju svakodnevne mise u sumrak, kada se peva posebna himna “Hairetismoi” u čast Bogorodici. Svi spremaju svoje kuće, a rano na Veliki petak domaćice mese desetine “flauna” (tradicionalno kiparsko uskršnje pecivo punjeno sirom, u koje se može dodati suvo grožđe/nana i posuti susamom). Ako želite da probate ovo pecivo, možete ga kupiti u lokalnim pekarama. Kasnije ujutru domaćice odlaze u crkvu sa cvećem bele i krem boje. Unutar crkve one dekorišu “epitafiose” (drvene šatore). Posetioci su dobrodošli da uđu u crkvu i dive se umeću žena. Nakon što padne noć “epitafios” ne kome se nalazi ikona Isusa Hrista se vozi kroz selo ili grad u povorci na čelu sa sveštenikom i u pratnji dece sa svećama u rukama i drugih ljudi.

Na Veliku subotu mladi uveče pripremaju lomaču u blizini svoje crkve u znak sećanja na Judu, Isusovog izdajnika. Oko 23:30h narod se okuplja na ponoćnoj službi. Svi posetioci su dobrodošli, ali moraju da imaju specijalnu uskršnju sveću koju mogu kupiti u kioscima i supermarketima. Sveštenik započinje službu, a kada kazaljke otkucaju ponoć crkva je u potpunom mraku. Usledi kratka tišina, a potom sveštenik kaže “Hristos Anesti” (Hristos Voskrese), na šta narod odgovori “Alithos Anesti” (Vaistinu Voskrese). Sveštenik upali sveću onima koji su oko njega, a potom oni prenose na ostale. Ubrzo crkva i selo/grad bivaju “okupani” u svetlosti sveća. Običaj je da se sa upaljenom svećom odlazi kući kao znak verovanja da to donosi sreću porodici. Proslava Uskrsa obično traje tri dana, a Kiprani koji žive u inostranstvu će u skladu sa mogućnostima pokušati da se vrate kući kako bi proslavi ovaj veliki praznik sa svojom porodicom.

1. maj – Praznik rada

8. jun 2020. – Kataklizmos (Kataklysmos)

50 dana nakon pravoslavnog Uskrsa na Kipru se održava festival poplava poznat pod nazivom “Kataklizmos”. Slavi se isključivo na Kipru i u još nekoliko primorskih sela u Grčkoj. Najpopularnija i najveća proslava je u Larnaki gde su obala mora i šetalište pretvoreni u velike sajmove igre, zabave, igračaka i prehrambenih proizvoda. Događaj ove godine traje šest dana (14. jun – 19. jun), a uključuje takmičenje u plivanju, tradicionalnim pesmama i igrama, muzičko takmičenje. Nakon zalaska sunca duboko u noć se peva i igra uz nastupe poznatih umetnika.

15. avgust – Uspenje Presvete Bogorodice

Dan nezavisnosti na Kipru1. oktobar – Dan nezavisnosti
Ovog dana proslavlja se 1. oktobar 1960. godine kada je Kipar stekao nezavisnost od Velike Britanije.

28. oktobar – Grčki nacionalni dan
Na ovaj dan širom Kipra i Grčke obeležava se negativan odgovor (“Ohi”) grčkog premijera Joanisa Metaksasa italijanskom diktatoru Musoliniju, nakon što je ovaj 1940. godine zahtevao predaju Grčke.

24. decembar – Badnje veče

25. decembar – Božić (Hristougenna)
Kiprani rođenje Isusa Hrista slave po gregorijanskom kalendaru. Proslavu prate crkvene službe, božićne pesme, kao i mnogi raskošni događaji i zabave. Božić na Kipru nije toliko komercijalizovan kao što je to situacija u drugim evropskim zemljama, već je i dalje izrazito porodični praznik. Kiprani za Božić spremaju kolač ukrašen domaćim marcipanom.

26. decembar – Božićni ponedeljak

FESTIVALI NA KIPRU

Karneval (20. februar – 1. mart 2020.)

Karneval u Limasolu

Svake godine krajem februara ili početkom marta (datum je promenljiv zbog Uskrsa) na Kipru se održava karneval. Slavi se deset dana u svakom gradu, ali je najpoznatiji onaj u Limasolu gde je najviše zabavnih događaja i gde je atmosfera najživlja. Ulice ovog grada-luke su okićene, parkovi načičkani raznim figurama, a bulevari prepuni maskiranih ljudi. Iako je glavni paradni dan subota, i pre i posle nje skoro pa obavezan dres kod je maska ili kostim. Za tu, glavnu subotu učesnici parade organizuju se u grupe (poželjno je sa što više ljudi), koji određuju šta će biti te godine. Potom se pristupa izradi kostima. Već u podne u subotu glavnom ulicom kreće defile učesnika, koji su starosti od 7 do 77 godina, a među njima su čak i porodice sa bebama. Iako je festival zabavnog karaktera, u jednom delu ulice postavljena je bina na kojoj sedi stotinak javnih ličnosti, pevača, glumaca, političara koji žiriraju kostime i samu temu grupe. Poslednjeg dana festivala proglašava se pobednik koji dobija novčanu nagradu. Ono što je najbitnije je da se uglavnom na karnevalu ne desi ni jedan jedini incident i da gradovi na Kipru važe za jedne od najsigurnijih na svetu.

Čisti ponedeljak (2. mart 2020.)
Dan nakon završetka karnevala zove se “Čisti ponedeljak” (Kathara Deftera), veliki porodični festival koji označava početak 50-dnevnog pravoslavnog posta sa završetkom na Veliku subotu pred Uskrs. Na “Čisti ponedeljak” svi odlaze na selo sa velikim vegetarijanskim piknik menijem i letećim zmajevima za takmičenje (kupuju se u lokalnim prodavnicama ili se prave ručno). Čisti ponedeljak - Kathara DefteraSmatra se da puštanje zmajeva označava početak proleća.

Antersiria festival (3. maj 2020. – prva nedelja meseca maja)
Proslava u čast cveću i proleću održava se svakog maja u Larnaki, a datira još iz doba antičke Atine.

Evropski festival plesa (jun-jul)
Održava se svake godine u “Rialto” teatru u Limasolu i “Pallas” teatru u Nikoziji. Ujedinjuje se šesnaest evropskih zemalja sa ekstravagancijama savremenog plesa, performansa i inspiracijskih radionica.

Festival u Larnaki (jun-jul) jedan je od vodećih kulturnih događaja na Kipru koji uključuje muzičke, pozorišne i plesne nastupe sa poznatim internacionalnim umetnicima.

Kulturna nedelja planinskih sela (jun-jul) održava se u Limasol okrugu. Ovaj događaj ima za cilj da oživi i zadrži iskru kulture Kipra sa akcentom na tradicije seoskog života, muziku i igre.

Šekspirov festival, Kurion (jun-jul)
Drevni amfiteatar u Kurionu predstavlja savršeno mesto za održavanje letnjeg Šekspirovog festivala. Ova lokacija se koristila za koncerte i nastupe internacionalno poznatih umetnika kao što su Vanesa Mej, Viki Leondros i Nana Muskuri.

Aja Napa festival (avgust) je veseo događaj u prelepom odmaralištu Kipra uz tradicionalnu muziku i plesove, pozorište, koncerte sa kiparskih, grčkim i internacionalnim zvezdama, i sa obiljen zabava za porodice.

Festival vina KiparKomandarija festival (avgust ili septembar) je dobio ime po najstarijem i najpoznatijem kiparskom vinu a održava se u vinskim selima na planinama Kuris (Kouris) doline. Ovaj festival slavi početak berbe grožđa.

Festival vina u Limasolu (kraj avgusta)

Međunarodni festival antičke grčke drame u Pafosu (avgust)

Kypria festival (septembar-oktobar) je takođe jedno od najznačajnijih kulturnih dešavanja na Kipru. Organizuje ga kiparsko Ministarstvo za obrazovanje i kulturu, a obuhvata balet, pozorište, umetnost, bioskop, operu i muziku sa istaknutim umetnicima Kipra i ostalih krajeva sveta.

Festival opere u čast Afroditi održava se svakog septembra u Pafosu u magičnoj atmosferi ispred tvrđave ovog grada, mesec dana nakon Međunarodnog festivala antičke grčke drame. Na festivalu nastupaju eminentni izvođači iz celog sveta. Ljubitelji opere su u prilici da uživaju u tri dana ljubavi, strasti i tragedije ispod zvezda.

Vasilopita (Fotografija: akispetretzikis.com)
Flaune, tradicionalno uskršnje pecivo na Kipru (Fotografija: Shutterstock)
1. oktobar – Dan nezavisnosti (Fotografija: Shutterstock)
Karneval u Limasolu (Fotografija: Sergey Galyonkin)
Zeleni ponedeljak – Kathara Deftera (Fotografija: mojkipar.com)
Festival vina na Kipru (Fotografija: cyprusexcursion.com)