Najveće bogatstvo Kipra čine rajske peščane plaže Mediteranskog (Sredozemnog) mora sa kristalnom čistom vodom. Prema podacima iz 2018. godine, čak 61 plaža i jedna marina “odlikovani” su “Plavom zastavom”, po čemu se Kipar nalazi na PRVOM mestu u Evropi u odnosu na površinu, a 13. u svetu.

Cena po ležaljki na plaži iznosi od 2.5 do 3 EUR, a isto toliko se kreće i suncobran.

Plava zastava je međunarodno priznati standard kvaliteta, a godišnje se dodeljuje plažama i marinama koje ispune stroge međunarodne kriterijume. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni rukovodilac ovog programa je Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine - Foundation for Environmental Education - FEE.

Plava zastava na plaži je danas u svetu vrlo cenjena turistička oznaka i sve više je glavni orijentir turistima prilikom odabira destinacije za letovanje.

Za plaže u Aja Napi kažu da su najlepše na Kipru, ali ako pođete duž cele obale ostrva od Pafosa do Famaguste budite uvereni da vas nijedna neće ostaviti ravnodušnim. Na Kipru na svakih 100 km obale prosečno dolazi 8 plaža, tako da krenite lagano u istraživanje... sa nama!