[ Rezervišite smeštaj u Larnaki ]

Larnaka je prelep grad smešten na jugoistočnoj obali Kipra. Treći je po veličini na Afroditinom ostrvu. Istovremeno ima obeležja kosmopolitskog modernog i mirnog starog mediteranskog grada. Ovo su naše preporuke da kvalitetno provedete vreme u Larnaki i okolini.

Šetalište Finikudes

Setaliste Finikudes Larnaka Kipar

Ovo je najpoznatiji deo grada i omiljen među turistima. Šetalište Finikudes (Finikoudes) počinje kod marine a završava se srednjovekovnom tvrđavom. Poseban šarm daje mu niz palmi koje se prostiru duž cele avenije Athenon. Sa jedne strane šetališta nalazi se istoimena peščana plaža, dok druga strana obiluje kafićima, barovima, restoranima, klubovima, hotelima, prodavnicama suvenira… Zahvaljujući brojnim sadržajima, promenada Finikudes je idealno mesto kako za dnevne šetnje, tako i za večernje izlaske.

Na samom šetalištu, preko puta Gloria Jean’s Coffees nalazi se međugradska autobuska stanica, kao i stanica za neke od lokalnih autobusa, među kojima je i linija 425 (za aerodrom i sa aerodroma).


Larnaka marina

Marina Larnaka Kipar

Ovo je druga najveća luka na Kipru. Sagrađena je 1973. godine, a njena glavna prednost je što se nalazi u blizini međunarodnog aerodroma. Uglavnom se koristi za uvoz i izvoz. Može da primi 450 jahti različitih veličina, a troškovi usidrenja se razlikuju u zavisnosti od trajanja boravka i dužine plovila.

Udaljena je 110 nautičkih milja od Libana i Sirije, 145 n.m. od Izraela, 230 n.m. od Egipta i 250 n.m. od Grčke.


Trg Evropa

Trg Evropa Larnaka Kipar

Trg Evropa (Europa Square) se nalazi na samom početku popularne promenade Finikudes (avenija Athenon). Poznat je po nizu kolonijalnih kuća iz 18. veka. U njima su gradska Galerija umetnosti (Municipal Art Gallery), istorijski arhiv (Municipal Historical Archives) i Muzej Larnake.

Centralni deo Trga Evropa je fontana, koja je izrađena od skulpture T. Papajanisa pod nazivom “Galebovi u letu”. Fontana je sastavni deo trga od 1996. godine. Okolo su moderne klupe u apstraktnoj formi broda.

Na Trgu Evropa se tokom božićnih i novogodišnjih praznika nalazi mnoštvo jelki i Deda Mrazova koji stvaraju pravi praznični doživljaj kada padne noć, zbog više desetina hiljada lampica.


Tvrđava

Tvrdjava Larnaka Kipar

Tvrđava u Larnaki (Larnaca Castle) sagrađena je u 14. veku, iako se po nekim pisanjima nastanak vezuje za 1625. godinu, kada su je Turci podigli za odbranu grada od pirata. Nalazi se na samom kraju Finikudes šetališta, a pre ulaska u Piale Pasa ulicu. Tokom letnjih meseci dvorište tvrđave se preobražava u pozorište.

Srednjovekovna tvrđava u Larnaki jedna je od najmanjih na ostrvu, ali bez obzira na to, čuva svoje artefakte i zagarantovano će vam ponuditi fascinantnu turu kroz prošlost. Svi ljubitelji istorije definitivno bi trebali posetiti ovaj kamen temeljac kiparskog nasleđa.

Ulaz na tvrđavu se plaća 2,50 EUR, a zatvorena je tokom državnih praznika.

Radno vreme:
16. septembar – 15. april
Radnim danima: 8:00 – 17:00
Subotom i nedeljom: 9:30 – 17:00

16. april – 15. septembar
Radnim danima: 8:00 – 19:30
Subotom i nedeljom: 9:30 – 17:00


Crkva Svetog Lazara

Crkva Svetog Lazara (Church of Saint Lazarus) je najčuvenije zdanje u Larnaki i jedan od najznačajnijih vizantijskih spomenika na celom Kipru. Sagrađena je na grobu Svetog Lazara u 9. veku. Njegov grob nađen je 890. godine, a na istom je pisalo: Lazar, Hristov prijatelj. Pored fenomenalne arhitekture spolja, ova pravoslavna grčka crkva ima i veličanstvenu unutrašnjost – impozantni zlatni ikonostas i izuzetan ručno rezbareni drveni nameštaj.

Crkva je obnovljena u 17. veku od strane vizantijskog cara Leona VI. Iako su tri kupole i originalni zvonik crkve uništeni u prvim godinama vladavine Osmanlija, zlatni ikonostas ostao je netaknut i predstavlja izvanredan primer baroknog rezbarenja.

Crkva se nalazi u centru grada, na glavnom trgu (Plateia Agiou Lazarou), na oko 200 m od obale i srednjovekovne tvrđave.

Pored crkve se nalazi Vizantijski muzej, u kojem su izložene važne verske ikone, artefakti i relikvije.

Radno vreme:
1. mart – 31. oktobar
Radnim danima i subotom: 8:00 – 18:30
Nedeljom: 6:30 – 12:30 / 15:30 – 18:30

1. novembar – 29. februar
Radnim danima i subotom: 8:00 – 12:30 / 14:30 – 17:30
Nedeljom: 6:30 – 12:30 / 15:30 – 17:30

Ulaz je besplatan, a crkva je zatvorena na dan Božića, Uskrsa i prvog dana Nove godine.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/crkvasl


Laiki Gitonja

Laiki Gitonja Larnaka Kipar

Laiki Gitonja (Laiki Geitonia) je tradicionalna gradska četvrt u kojoj su smešteni kafići, barovi i pabovi, kao i radionice tradicionalnih zanimanja.

Nalazi se u centru Larnake između crkve Svetog Lazara i obale mora.


“The Oak Tree”

Oak Tree Degustacija vina Larnaka Kipar

Vinski podrum i prostorija za degustaciju “The Oak Tree” nudi impresivnu selekciju najkvalitetnijih vina iz Grčke, Kipra, Francuske, Italije, Južne Afrike, Argentine, Australije, Čilea, Španije, Meksika, Portugalije…

“The Oak Tree” se sastoji od podruma vina (ujedno je i prodavnica) i bara za degustaciju, a fenomenalnu atmosferu dok polako ispijate neko od vina uz platu sa raznim vrstama ukusnih sireva, suhomesnatih proizvoda i sezonskog voća, upotpunjuje pažljivo osmišljen ambijent. Podrum vina i bar su izgrađeni po vodećim standardima za čuvanje i prezentaciju vina, a pored svake flaše na raspolaganju su vam opisi vina kako biste se lakše odlučili.

Ono što je zajedničko za sva vina u podrumu jeste činjenica da su ih proizveli relativno mali proizvođači od autohtonih sorti grožđa iz vlastitih vinograda. To umnogome utiče na autentičnost samih vina koja su vam na raspolaganju u svim cenovnim rangovima.

Iako je u pitanju vinski podrum i bar za degustaciju vina, “The Oak Tree” se na sajtu TripAdvisor kotira na prvom mestu u kategoriji “Restorani u Larnaki”. 99% posetilaca su ocenili ovo mesto sa najvišom ocenom. A to mnogo govori.

Opširnije…


Ulica Piale Pasa

Piale Pasa Larnaka Kipar

Ulica Piale Pasa je idealna lokacija za uživanje u hrani u nekom od tradicionalnih ili modernih restorana. Prepustite se šetnji pored Mediteranskog mora dok ste okruženi srednjovekovnom tvrđavom s jedne i plažom Mekenzi s druge strane. Pre nekoliko godina ova obala je transformisana u ulicu – doslovno uz more, u živopisnu i moderno dizajniranu pešačku stazu. Ulica je nastavak šetališta Finikudes (avenija Athenon), a prethodi poznatoj plaži Mekenzi (Mackenzie). Sastoji se od puta za vozila, kao i specijalizovanih traka za pešake i bicikle.


Slano jezero

Slano jezero Larnaka Kipar

Čuveno Slano jezero (Salt Lake, lokalno poznato kao “Aliki”) nalazi se nedaleko od međunarodnog aerodroma u Larnaki. Drugo je po veličini ove vrste na Kipru. Prostire se na površini od 2,2 km2, sastoji se od mreže četiri slana jezera, a 1997. godine je proglašeno zaštićenim područjem.

Slano jezero je jedan od najvažnijih biotopa i staništa vodenih ptica u Evropi. Ono je tokom leta isušeno sa naslagama soli, dok se zimi puni vodom i postaje svratište za hiljade roze flamingosa i preko 85 vrsta vodenih ptica (od novembra do marta). Prirodno okruženje jezera je idealno za šetnju i trčanje, a zalasci sunca zimi su neopisivi. Pešačka staza vodi do džamije Sultan Teke.

Do jezera i džamije je najlakše doći vlastitim prevozom ili pešice, a ako se odlučite za javni prevoz, sa glavne autobuske stanice saobraćaju linije 425 i 419.


Džamija Sultan Teke

Sultane Tekke Larnaka Kipar

Džamija Sultan Teke (Hala Sultan Tekke ili Mosque of Umm Haram) smatra se četvrtim najvećim muslimanskim svetilištem na svetu. Izgrađena je na obali Slanog jezera, na oko 5 km jugozapadno od grada (u pravcu aerodroma). Na mestu gde se nalazi džamija 648. godine je poginula Muhamedova tetka Um Haram prilikom opsade Larnake od strane Arapa. Ovo je jedno od retkih muslimanskih svetih mesta sagrađenih u čast neke žene.

Ulaz je besplatan, a džamija je zatvorena na dan Božića, Uskrsa i prvog dana Nove godine.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/sultant


Plaža Mekenzi

Plaza Mekenzi Larnaka Kipar

Plaža Mekenzi (Mckenzie) jedna je od najpopularnijih u Larnaki. Ušuškana je između ulice Piala Pase i međunarodnog aerodroma. Peščana je, dugačka oko 1 kilometar, a dok se kupate, ispijate koktel ili igrate odbojku na pesku, možete da uživate u prizoru sletanja aviona.

Zbog mnoštva kafića i restorana na moru glavna je lokacija za provod mladih. Danju je raj za kupače, noću za klabere. Ova plaža u februaru i decembru nije ni upola živa kao leti, ali opet odiše posebnim šarmom i sjajan je izbor za relaksaciju.

Plaža Mekenzi je nosilac Plave zastave (međunarodno priznati standard kvaliteta, a godišnje se dodeljuje plažama i marinama koje ispune stroge međunarodne kriterijume).


Zenobia Wreck

Olupina broda Zenobia Larnaka Kipar

Zenobia Wreck (Zenobia brodolom/olupina) u Larnaki jedna od deset najboljih destinacija za rekreativno ronjenje na svetu. Švedski trajekt “Zenobia” potonuo je na svom prvom putovanju na Kipar u junu 1980. godine, potpuno napunjen sa 104 prikolice i kamiona, na svega 1,5 km od ribarske luke u Larnaki. Kao razlog navodi se neispravnost visokotehnološkog računarskog sistema pumpi. Na sreću, brodolom je prošao bez žrtava.

Poznat po nadimku “Titanik Mediterana”, visok 165 metara, bio je natovaren brojnim stvarima kada je potonuo, uključujući automobile, vojnu opremu, igre, hranu i telekomunikacione sisteme.

Trajekt i veliki deo tovara su ostali netaknuti čineći ga fascinantnim za istraživanje.

Dubina morskog dna gde se nalazi potonuli trajekt je 42 m, a vrh olupine je 16 m ispod površine vode. Vidljivost vode je do 50 m, a temperatura u rasponu od 16 stepeni zimi, do 27 stepeni tokom leta.

Zenobia je danas zaštićeni veštački greben, a kuća je mnogim vrstama riba.

Ako niste ronilac, a želite da pogledate olupinu od gore, brodovi sa staklenim dnom iz marine u Larnaki nude svakodnevne izlete tokom sezone.


Muzej Pierides

Muzej Pierides Larnaka Kipar

Muzej Pierides je najstariji privatni muzej na Kipru. Osnovala ga je fondacija Pierides 1815. godine i smestila ga u porodičnu kuću u Larnaki.

Izgrađen u kolonijalnom stilu, obuhvata neke od najreprezentativnijih predmeta ostrvske civilizacije. Prikazuje ekonomski, socijalni i kulturni razvoj Kipra tokom hiljada godina.

Predmeti u muzeju Pierides datiraju od 4000. godine p.n.e. pa sve do 15. veka i svedoče o vekovnoj civilizaciji koja je cvetala na Kipru. Najcenjeniji predmeti muzeja su crveno sjajni predmeti ranog bronzanog doba, rimsko staklo i srednjovekovno keramičko posuđe. U dvorištu se može videti ekskluzivna galerija modernih grčkih i kiparskih skulptura.

Ulaz se plaća 3 EUR (odrasli), 1 EUR (studenti) ili 2 EUR po osobi (20+ grupa), a zatvoren je tokom državnih praznika.

Radno vreme:
Ponedeljak – četvrtak: 9:00 – 16:00
Petak i subota: 9:00 – 13:00
Nedelja: zatvoren

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/pierides


Kamares Aqueduct

Kamares Aqueduct Larnaka Kipar

Kamares Aqueduct (Bekir Pasha Aqueduct) je prelep akvadukt iz 18. veka sagrađen na izlazu iz Larnake, na starom putu za Limasol. “Kamares” u prevodu sa grčkog znači “lukovi”, po kojima je i prepoznatljiv.

Akvadukt je 1746. godine izgrađen u klasičnom rimskom stilu od strane turskog guvernera Larnake, Bekira Paše, koji je izgradnju finansirao iz sopstvenih izvora sa ciljem da se reši problem snabdevanja svežom vodom u Larnaki (dopremanje vode u Larnaku iz 10 km udaljenog izvora). Tasos Mikropulos je projekat nazvao najistaknutijim na Kipru ikada na polju snabdevanja vodom.

Akvadukt je napušten 1939. godine jer je njegova funkcija zamenjena modernim cevima. 20 lukova koji ga čine i dalje su netaknuti. Noću su osvetljeni i oduzimaju dah. Ovde se nalaze klupe i pešačka staza koji omogućavaju potpuni užitak. Staza akvadukt povezuje sa Slanim jezerom.


Park kamila

Park kamila Mazotos Larnaka Kipar

Park kamila (Camel Park) je idealno mesto za porodičnu zabavu i ljubitelje životinja. Nalazi se u mestašcu Mazotos, tačno između Larnake, Limasola i Nikozije. Od Larnake je udaljen oko 20 km, a autobuska linija koja vodi do njega je 407 (kreće sa glavne lokalne autobuske stanice). Tokom radnih dana ova linija saobraća pet puta dnevno, a vikendom tri puta.

Park je otvoren 1998. godine.

U prošlosti su se kamile na Kipru koristile za prevoz, danas se ove divne životinje mogu sresti samo u okviru parka. Park kamila je sjajno mesto za uživanje u jahanju kamila, a u njemu se nalaze i igralište za decu, restoran i bazen. Pored kamila, u parku postoje i druge životinjske vrste kao što su nojevi, koze, jeleni, poniji, lame, kornjače, magarci, ribe, papagaji, golubovi… Kao i kamile, većina ovih životinja može se hraniti kupovinom vreće rogača po ceni od 1 EUR.

Ulaznica za park košta 5 EUR za odrasle (3 EUR za decu), a ako želite i da jašete kamile, karta će vas koštati 10 EUR (8 EUR za decu). Radno vreme Parka kamila od aprila do oktobra je od 09:00 do 19:00, dok je van sezone (novembar – mart) nešto kraće, od 09:00 do 17:00.

Ako nakon posete parku želite da se uputite ka nekoj od obližnjih plaži, najbliža je Mazotos, udaljena oko 1,3 km od parka (15-20 minuta hoda). Da ste stigli na pravu lokaciju znaćete po restoranu “Akroyiali”, koji je otvoren tokom cele godine, a u kojem će vas dočekati ljubazni meštani. A plaža… oaza mira i tišine koju treba doživeti.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/camel


Farma zlatnih magaraca

Farma zlatnih magaraca Larnaka Skarinu Kipar

Farma zlatnih magaraca (Golden Donkeys Farm) nalazi se u selu Skarinu (Skarinou) na pola puta između Larnake i Limasola. Broji oko 200 muških i ženskih magaraca (većina su ženke zbog proizvodnje mleka). Pored toga, postoje muzej kiparske narodne kulture, muzej voska, tradicionalna kiparska kuća, mala botanička bašta, amfiteatar, Bogorodičina crkva, drevna presa za masline, restoran i prodavnica suvenira.

Prodavnica suvenira prodaje retke delicije, kao što su čokolade, likeri, sapuni i organsko mleko napravljeni od magarećeg mleka.

Magareće mleko sadrži enzim “lizozimi” koji je poznat po svom antibakterijskom dejstvu. Veoma je hranljivo i smatra se da ima pozitivan efekat u borbi protiv tuberkuloze, akni, drugih problema sa kožom, astme… Pored toga, koristi se u kozmetičkoj industriji zbog svog antiage-ing efekta.

Farma zlatnih magaraca najveća je na Kipru i jedna od najvećih u Evropi, a posebnu čar daju joj prijateljska i mirna atmosfera.

Farma je tokom cele godine otvorena za pojedinačne posetioce kao i za grupne ture. Posetiocima je dozvoljeno da hrane i jašu magarce.

Radno vreme:
April – oktobar: 10:00 – 18:00
Novembar – mart: 10:00 – 17:00

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/goldend


Manastir Stavrovuni

Manastir Stavrovouni Larnaka Kipar

Manastir Stavrovuni (Stavrovouni Monastery) je najstariji manastir na Kipru i jedan od najstarijih na svetu. Nalazi se na vrhu planine Stavrovuni (oko 40 km od Larnake), na nadmorskoj visini od 750 m. Ovaj grčki pravoslavni manastir osnovala je u 4. veku Sveta Jelena, majka cara Konstantina I Velikog. On danas više nije dostupan ženama, a pravila su poput onih na planini Atos u Grčkoj. Nasuprot tome, manastir Agia Varvara u podnožju Stavrovounija je dostupan svim posetiocima, a monasi ovde su poznati su po ikonografskim veštinama.

Legenda kaže da se u ovom manastiru nalazi jedan od delova Časnog krsta.

Radno vreme:
Septembar – mart: 07:00 – 11:00 / 14:00 – 17:00
April – avgust: 07:00 – 12:00 / 15:00 – 19:00

Manastir je zatvoren tokom državnih praznika.


Jezero Oroklini

Jezero Oroklini Larnaka Kipar

Jezero Oroklini jedna je od sedam prirodnih močvara na Kipru. Nalazi se u istoimenom selu, 8 km severno od centra Larnake, na putu za Aja Napu. Oroklini je zaštićeno Natura 2000 područje zahvaljujući biodiverzitetu jezera.

Stanište je brojnih ptica (preko 190 vrsta od kojih se oko 30 gaji upravo ovde) i divljači, i kao takvo ima veliki značaj kako na lokalnom, tako i na panevropskom nivou. Zaustavno je mesto za redovne migratorne posetioce kao što su roze flamingosi, a zanimljivo je da na jezero sleću i pelikani koji se zadržavaju svega nekoliko dana. Ovde takođe možete sresti retke biljne vrste.


Park skulptura Petreon

Park skulptura Petreon Larnaka Mazotos Kipar

Park skulptura Petreon smešten je u priobalnom selu Mazotos, na oko 22 km udaljenosti od Larnake (na putu za mesto Zigi). Naziv parka potiče od grčke reči petra (kamen) i predstavlja vrhunac životnih radova umetnika Savasa Kulendrosa.

Park se sastoji od trajne izložbe skulptura na otvorenom – sa komadima kamena različitih veličina, amfiteatra Liasidion, Archontariki-ja – gde se održavaju razne izložbe, i male kamene crkve. Savas je svoju inspiraciju nalazio u ličnim iskustvima, svakodnevnom životu, mudrosti predaka i mitologiji i istoriji Kipra.

Osam i po metara visoka skulptura Petreosa, čoveka koji je rođen iz kamena, dominira nad celim parkom, dok su same bašte slikovite sa različitim vrstama kaktusa i drugih cvetnih biljaka.

Ulaz u ovaj privatni park skulptura se plaća 2,50 EUR (odrasli), 1,50 EUR (deca) ili 2 EUR po osobi (organizovane grupe), a zatvoren je tokom državnih praznika.

Radno vreme: 09:00 – 13:00 / 14:00 – zalazak sunca
Petkom je park zatvoren.


Sela iz oblasti Larnake

Selo Lefkara Larnaka Kipar

Daleko od prometnih turističkih područja, Larnaka je bogata tradicionalnim selima sa uskim ulicama, crkvicama, manastirima i nestvarnim vidikovcima. Sela obiluju istorijskim, prirodnim i kulturnim bogatstvima. U takvom okruženju možete doživeti i osetiti tradicije seoskog stanovništva: jednostavne ritmove ruralnog života, narodne običaje, dnevne aktivnosti i autentične ukuse domaće kuhinje. Sve to upotpunjeno iskrenim gostoprimstvom.

Sela iz oblasti Larnake koja vam preporučujem su: Pano Lefkara, Kato Lefkara, Kato Drys, Tochni, Skarinou, Vavatsinia, Vavla, Kalavasos, Zygi. Nećete se pokajati. Garantujem!

Šetalište Finikudes (Fotografija: Shutterstock)
Marina u Larnaki (Fotografija: Shutterstock)
Trg Evropa (Fotografija: Expedia)
Tvrđava u Larnaki (Fotografija: Shutterstock)
Laiki Gitonja – tradicionalna gradska četvrt (Fotografija: mojkipar.com)
Ulica Piale Pasa (Fotografija: Shutterstock)
Slano jezero (Fotografija: Photopin)
Džamija Sultan Tekke (Fotografija: Shutterstock)
Plaža Mekenzi (Fotografija: mojkipar.com)
Olupina broda Zenobia (Fotografija: Shutterstock)
Muzej Pierides (Fotografija: Shutterstock)
Kamares Aqueduct (Fotografija: Shutterstock)
Park kamila u Mazotosu (Fotografija: mojkipar.com)
Farma zlatnih magaraca (Fotografija: Shutterstock)
Manastir Stavrovouni (Fotografija: Shutterstock)
Jezero Oroklini (Fotografija: Shutterstock)
Park skulptura Petreon (Fotografija: Larnaka Tourism Board)
Selo Lefkara (Fotografija: Shutterstock)