Kipar je iznedrio brojne ličnosti koje su ostavile traga u svetskim okvirima u oblasti muzike, filma i sporta.

Predstavljamo vam one Kiprane koji su poznati na našim prostorima.

Ana Visi (Anna Vissi) – pevačica

Ana Visi je najuspešnija kiparsko-grčka pevačica. Rođena je 20. decembra 1957. godine u Larnaki (selo Pila) na Kipru.

Počela je da se bavi muzikom sa šest godina. Bila je članica najpoznatijeg dečjeg hora na Kipru i u Grčkoj. Svoju muzičku karijeru počela je 1974. godine. Izdala je oko 30 albuma. Tokom karijere u Grčkoj i na Kipru osvojila je preko 50 nagrada, a u roku od dve godine i 12 internacionalnih.

1983. godine udala se za najpoznatijeg grčkog kompozitora Nikosa Karvelasa, koji je je sarađivao sa Tarkanom, Mustafom Sandalom, Selin Dion, Elton Džonom, Džordžom majklom, Atomic Kitten…

U okviru projekta “Anna’s World” sarađivala je sa Polom Raselom (producent Madone), Aretom Frenklin, Piterom Ašerom (menadžer Selin Dion), Lindom Monštad, Brajanom Rovlingom (kompozitor Vitni Hjuston) i Rikom Vejkom. Sa njima je 2000. godine snimila svoj prvenac na engleskom pod nazivom “I am in love with you”.

2001. godine se povukla sa svetske muzičke scene sa svojom najpopularnijom rečenicom: “Ne nastavljam svetsku karijeru, jer ne mogu da prenesem osećanja koja osećam dok pevam na grčkom jeziku”. Iste godine je dobila ponudu od producenta sa Brodveja, Lerija Rudolfa i Džohanija Vrajta, da snimi prvu pop operetu na svetu pod nazivom “Mala”. Tu ponudu je dobila Vitni Hjuston ali je istu odbila. Ana je sa pop operetom svetu pokazala kakva je muzička veličina. Nastupala je na Brodveju, Medison Skver Gardenu, u pariskom Rojal Albert Holu, berlinskom “Forum Music Theatre”-u, londonskom Paladijumu… Sa tom operetom je samo za jednu godinu zaradila neverovatnih 100 miliona dolara.

Krajem 2001. godine Ana se vratila na grčku muzičku scenu i snimila album “Kravgi” (srpski: Krik), koji je nakon svega mesec dana dobio platinasti status u Grčkoj. Grčka pesma “Kravgi” je u Francuskoj postala veliki hit bez obzira na to što niko nije znao o čemu Ana peva. Potom je dobila pismo od predsednika francuske kuće “Sony Music” da tu pesmu snimi kao singl za francusko tržište. To je uradila i posle tri meseca došla do Gold tiraža.

Nakon toga je se povukla sa muzičke scene i vratila 2002. godine sa novim albumom pod nazivom “X”. Taj album je sniman pod projektnim imenom “Anna’s Zone”, koji je bio najskuplji album 2002. godine na svetu. Nakon samo jednog dana dobio je platinasti status u Grčkoj, s obzirom da je prvog dana prodat u 75.000 primeraka. Zbog činjenice da je imala najskuplji album na svetu te godine i da je u istoj dobila najbrži platinasti status koji je do sada nezapamćen u svetu, gostovala je na TV stanici CNN.

Sredinom prošle decenije gostovala je u emisiji “Acess All Areas” na američkom MTV-ju, gde je tema bila najbogatije muzičke zvezde na svetu. Njeno bogatsvo se procenjuje na oko 300 miliona dolara.

Ana je osnivač HCF (Help Children Foudation, za pomoć beskućnoj deci), a svakog meseca prošle decenije je održavala koncerte od čijeg prihoda je sav novac bio usmeren ka Fondaciji. Između ostalog, značajna novčana sredstva poklanjala je UNICEF-u za pomoć deci sa Kosova.

Predstavljala je Grčku na pesmi Evrovizije 1980. i Kipar dve godine kasnije sa pesmom “Mono i agapi”, kada je osvojila 5. mesto.

Na Evroviziji 2006. je predstavljala Grčku i osvojila je 9. mesto. Sa pesmom “Everything” je stekla veliki uspeh širom Evrope.

Andreas Georgiu (Andreas Georgiou) – glumac, režiser

Andreas Georgiu je popularni kiparski glumac poznat srpskoj publici po seriji “Brusko”. Rođen je u Londonu 18. aprila 1982. godine. Kada je imao šest godina njegovi roditelji su odlučili da se vrate na Kipar, tačnije Aja Napu, odakle i potiču. Imao је jako teško detinjstvo. Sa 10 godina njegov život je postao prava noćna mora i to ga je možda nateralo da sazre pre vremena. Još kao mali u porodici se suočio sa HIV virusom. Sa 13 godina je ostao bez majke koja je umrla od te bolesti, pošto je na nju virus preneo Andreasov otac. Njegov najmlađi brat Antonis je nosilac virusa. Pored njega, Andreas ima i stariju sestru Kseniju i još jednog mlađeg brata Kristofera. Andreas Georgiu - BruskoJoš kao mali oca je krivio za sve, pitao se zašto se to njemu desilo, jedino čega se plašio bilo je ismevanje dece u školi i odbacivanje iz društva. Malo posle toga njegov otac odlazi u zatvor, jer ga je prijateljica tužila za prenošenje tog strašnog virusa. Andreas se sa svojom bakom starao o ostalima u kući dok je njegov otac bio skoro godinu i po dana u zatvoru. Jako mlad, ljut na svog oca, odlazi od kuće za London. U Londonu je studirao medijsku komunikaciju i stekao dve diplome. Svoju glumačku karijeru je započeo kroz televizijski šou “Dream show” gde je i pobedio.

Pobeda u tom šou mu je otvorila mnoga vrata. Ubrzo dobija ponudu za jednu seriju. Na Kipru radi kao glumac i režiser. Režirao je “Valcer 12 Bogova”, “31 ulica”, “Šah mat”, a kao glumac i režiser učestvovao je u veoma popularnoj grčko-kiparskoj seriji “Beli baloni” i “Brusko”, gde je imao ulogu i direktora.

Džordž Majkl (George Michael) – pevač i kompozitor

Džordž MajklJorgos Kirijakos Panajotu (grč. Γιώργος-Κυριάκος Παναγιώτου, engl. Georgios Kyriacos Panayiotou), poznatiji kao Džordž Majkl (engleski: George Michael), bio je engleski pevač i kompozitor, osvajač dve nagrade Gremi.

Najpre kao član dueta Vem! (engl. Wham!), a zatim i kao solo pevač, Majkl je postigao veliki globalni uspeh svojom jedinstvenom pop muzikom obojenom soulom. Prodao je preko 100 miliona nosača zvuka širom sveta, uključujući 12 prvoplasiranih singlova i 9 prvoplasiranih albuma na top-listama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i 10 prvoplasiranih singlova i 2 prvoplasirana albuma na američkim top-listama. Svoj debi album “Faith” iz 1987. godine do danas je prodao u 20 miliona primeraka. Zahvaljujući svemu tome, Džordž Majkl je pevač čije su se pesme najviše puštale na britanskim radio-stanicama u prethodne dve decenije, od 1984 do 2004.

Preminuo je 25. decembra 2016. godine u 53. godini života. Tokom karijere koja je trajala skoro četiri decenije prodao je preko sto miliona albuma.

Markos Bagdatis (Marcos Baghdatis) – teniser

Markos Bagdatis je kiparski teniser grčkog porekla. Rođen je 17. juna 1985. godine u Limasolu. Bio je osmi teniser sveta 2006. godine, u karijeri je osvojio četiri ATP titule, a najveći uspeh mu je plasman u finale Australijen Opena 2006. godine. Zbog svog specifičnog šarma miljenik je teniske publike širom sveta. Od jula 2012. godine Markos je u braku sa hrvatskom teniserkom Karolinom Šprem.

Mihalis Hadžijanis (Mihalis Hatzigiannis)

Mihalis Hadžijanis je popularni kiparski pevač i kompozitor grčkog porekla. Rođen je 5. novembra 1978. godine u prestonici Kipra, Nikoziji. Izdao je jedanaest albuma, a u periodu između 2000. i 2009. godine osvojio je preko 30 nagrada koje su ga svrstale među najuspešnije pevače decenije u Grčkoj. 1998. godine predstavljao je Kipar na Evroviziji i osvojio 11. mesto. 2010. godine izdao je prvi album na engleskom jeziku za evropsko tržište. Iste godine, na Forbsovoj listi se našao na 22. mestu najmoćnijih i najuticajnijih ljudi u Grčkoj.

Mihalis Kakojanis (Mihalis Kakogiannis)

Mihalis Kakojanis je čuveni kiparski režiser (1922-2011), čije je najpoznatije ostvarenje “Grk Zorba” iz 1964. godine. Bio je nominovan za pet “oskara” – za film “Grk Zorba”, zatim “Elektra” i “Ifigenija”, čime je postao rekorder među kiparskim stvaraocima. 1983. godine režirao je novu verziju mjuzikla čuvenog filma “Broadway”.

Sajmon Fuler (Simon Fuller)

Sajmon Fuler je britanski preduzetnik, menadžer, filmski i televizijski producent. Rođen je na Kipru 1960. godine. Producirao je najgledaniji televizijski šou u SAD “Američki idol”. Tokom karijere Fuler je bio producent pevačica Ani Lenoks i Emi Vajnhaus, grupe “Spice Girls”, engleskog fudbalera Dejvida Bekama, tenisera Endija Mareja, vozača Luisa Hamiltona, pobednicima “Američkog idola”… Fuler je takođe autor emisije “Plesom do snova” koja se emituje na Foks televiziji. 2011. godine je dobio zvezdu na Stazi slavnih u Holivudu.

Džordž Majkl, svetska muzička zvezda kiparskog porekla (Fotografija: Google)
Ana Visi, kiparsko-grčka pevačica (Fotografija: FlynetPictures.com)
Andreas Georgiu (Fotografija: lovemyall.com)