Kipar svake godine poseti oko četiri miliona turista iz celog sveta.

Na ostrvu postoje dva internacionalna aerodroma koja se nalaze u Larnaki i Pafosu. Treći, “Erčan”, lociran je u mestu Timbu (severni deo ostrva, nedaleko od Nikozije) sa direktnim letovima isključivo do Turske.

Međunarodni aerodrom u Nikoziji zatvoren je 1974. godine.

Aerodrom u Larnaki

Glavni i najveći aerodrom na Kipru je “Larnaca International Airport” (LCA), koji je udaljen oko 8 km od centra Larnake.

Na aerodrom u Larnaki sleću avioni oko 70 avio kompanija iz celog sveta.

Avion avio kompanije WizzAir

Iz Beograda do Larnake lete avioni kompanija Air Serbia (naš nacionalni avio prevoznik) i Wizz Air (low cost kompanija iz Mađarske).

Air Serbia ima direktne letove do Larnake 2-4 puta nedeljno van sezone, dok u sezoni saobraća gotovo svakodnevno. Wizz Air u sezoni leti dva puta nedeljno za Larnaku. Predstavništvo Air Serbia na Kipru (Nikozija): +357 22 753 500.

Pročitajte naš ultimativni vodič za kupovinu karata i putovanje Wizz Air-om…

Avion našeg nacionalnog avio prevoznika AirSerbia

Udaljenost Beograda od Larnake vazdušnom linijom iznosi oko 1570 km, a let traje oko dva i po časa.

Aerodrom nije veliki, prilično je jednostavan za snalaženje i odlično povezan sa gradom lokalnom autobuskom linijom i taxi prevozom. Takođe, postoji “shuttle” prevoz do ostalih većih gradova Kipra.

Sigurno se pitate kako je najpovoljnije da dođete od aerodroma u Larnaki do (centra) grada. Definitivno autobuskim prevozom, linijama 425 ili 407, koje će vas za svega 2,50 EUR odvesti do centra grada (vožnja traje 15-20 minuta). Stanica se nalazi na nivou iznad onog gde preuzimate vaš prtljag (vrlo jednostavno je naći s obzirom da je aerodrom mali). Linija 425 saobraća na svakih pola sata. Ako pak nemate volje da posle puta čekate autobus, dovoljno je da čim preuzmete prtljag izađete iz zgrade aerodroma i tu vas čeka veliki broj taxi vozila. Prevoz do centra grada (šetalište Finikudes) će vas koštati oko 15 EUR.

Drugi međunarodni aerodrom na Kipru je “Paphos International Airport” (PFO). Nalazi se 6,5 km jugoistočno od grada Pafosa. Namenjen je uglavnom za sezonske letove, a najčešće ga koriste turisti koji na odmor dolaze u zapadni deo Kipra (Pafos, Limasol).

Iz naše zemlje ne postoje direktni letovi ka ovom aerodromu, pa se najčešće preseda u Atini.

Oba kiparska aerodroma turistima besplatno pružaju uslugu WiFi interneta.

Jedna od preporuka za prevoz od aerodroma (Larnaka/Pafos) do nekog od mesta na Kipru (Aja Napa, Protaras i Nikozija) i obratno je shuttle prevoz Kapnos, koji će vas za iznos od 9 do 16 EUR odvesti na željenu lokaciju.

Za prevoz od aerodroma u Larnaki ili Pafosu do Limasola (i obratno) najbolja opcija je Limassol Airport Express. Cena transfera po osobi iznosi svega 10 EUR (5 EUR za decu).

Shuttle direct je još jedna solucija kada je u pitanju direktan autobuski prevoz od aerodroma do neke od destinacija na ostrvu.

Avion avio kompanije WizzAir (Fotografija: Shutterstock)
Avion našeg nacionalnog avio prevoznika AirSerbia (Fotografija: Shutterstock)