• Aja Napa centar Kipar
    I Love Ayia Napa - Centar grada (Fotografija: mojkipar.com)

Aja Napa je najpoznatije letovalište na Kipru, smešteno u njegovom jugoistočnom delu. Grad je dobio naziv po “Svetoj Napi”, zaštitnici grada, čiji se manastir nalazi u samom centru.

Do početka 19. veka Aja Napa je izgledala kao uspavano ribarsko ostrvo od tek 200 stanovnika, da bi posle 1974. godine postala najposećeniji turistički centar ostrva.

Udaljena je od Larnake svega 41 km, pa će vam trebati oko 45 minuta da dođete od aerodroma do kiparske Ibice.

Aja Napa je poznata po beskrajnim peščanim plažama, nestvarno tirkiznom moru i netaknutoj prirodi. Postoji veliki broj uvala među kojima je najpoznatija Nissi Beach, koja važi za jednu od najlepših plaži na ostrvu. Posebno je popularna među mladima zbog celodnevnih žurki tokom sezone od maja do kraja oktobra. Mimo sezone dobija poseban šarm i pretvara se u pravu oazu mira.

Ulaz u grad ćete prepoznati po prelepoj Aja Tekla kapeli sa desne strane, pored koje se nalazi istoimena plaža. Nakon 800 metara sledi “WaterWorld”, najveći tematski aqua park u Evropi. U nastavku je bulevar “Nissi” (Leoforos Nissi) dužine oko 5 km, koji vodi do samog centra grada. Duž bulevara se pored brojinih hotela, vila, odmarališta, restorana, taverni, kafića, barova, prodavnica… nalazi nekoliko dugih plaža od kojih su najpoznatije Nissi, Makronisos i Landa. Pred sam kraj bulevara primetićete veliki luna park “Paliatso” a pri skretanju levo nailazi se na trg, prepoznatljiv po kamenoj skulpturi “I Love Ayia Napa”.

Na trgu se nalazi čuveni “Ayia Napa” manastir, najposećenija kulturna znamenitost grada. Trg je ujedno i epicentar noćnog provoda, sa velikim brojem klubova, barova i pabova. Najpoznatiji i najveći na Kipru je “The Castle Club” (sagrađen u pet nivoa).

Na veliku peščanu plažu Grecian Bay nailazite posle samo centra, a nakon luke. U nastavku kretanja ka samom istoku ostrva ne smete propustiti da obiđete Park skulptura, Most ljubavi, Sea Caves i nacionalni park Cape Greco (popularan za entuzijaziste prirode, ljubitelje pešačenja, planinarenja, ronjenja i bicikliste), nakon kojeg sledi plaža Konnos, a zatim i Protaras (8 km od Aja Nape) i Paralimni.

Čak 14 plaža u Aja Napi odlikovano je “Plavom zastavom”.

Da biste najbolje upoznali grad preporučujemo pešačenje, a za nešto udaljenije lokalitete postoji redovna autobuska linija (101 u pravcu Protarasa/Paralimnija, 102 u pravcu Aja Nape iz pomenutih gradova), rent-a-car ili taxi prevoz.

Većinski turisti u Aja Napi su Rusi, Britanci i Skandinavci.

Udaljenost Aja Nape od drugih većih mesta na Kipru:
Protaras – 3 km
Larnaka – 41 km
Larnaka aerodrom – 48 km
Nikozija – 81 km
Limasol – 107 km
Trodos – 163 km
Pafos aerodrom – 179 km
Pafos – 184 km
Polis – 220 km


Linkovi

Web sajt opštine grada – Aja Napa

Plaža Nissi u Aja Napi (Fotografija: Shutterstock)