[ Rezervišite smeštaj u Limasolu ]

Limasol je drugi po veličini grad na Kipru (posle Nikozije) i najpoznatije letovalište Afroditinog ostrva posle Aja Nape. Ovo su naše preporuke da kvalitetno provedete vreme u Limasolu i okolini.

Kurion

Amfiteatar Kurion Kourion Limasol Kipar

19 km zapadno od Limasola (selo Episkopi, na putu ka Pafosu) nalazi se jedno od najspektakularnijih arheoloških nalazišta i uopšte znamenitosti na Kipru. Drevni kraljevski Kurion (Kourion) nastanjen je od neolitskog doba iako veliki spomenici datiraju još iz grčko-rimskog perioda. Malo pozorište sa kapacitetom od 3500 mesta sagrađeno je u 2. veku, a zatim su ga proširili Rimljani. Nakon što ga je u 4. veku potpuno uništio zemljotres, Kurion je potpuno obnovljen.

Pogled na stene, Sredozemno more i prirodu uopšte sa ovog mesta je impozantan.

Za ljubitelje mozaika, najinteresantnije područje Drevnog Kuriona nalazi se u kući Eustoliosa koja je prvenstveno bila veličanstvena privatna rimska vila, ali je tokom vizantijskog doba postala javni rekreacioni centar i javno kupatilo. Mozaički podovi izuzetno su očuvani, a najistaknutiji su mozaik Ahila i čuveni četvoropanelni mozaik koji prikazuje jarebicu i boga Ktisisa.

Duž litice nalaze se ruševine vizantijske bazilike iz 5. veka, rimski Nimfaeum (ukrašena fontana) i ostaci javnih kupatila. Odavde kratka staza vodi do Kuće gladijatora koja je dobila ime zbog mozaika gladijatora na podu.

Radno vreme:
16. septembar – 15. april: 08:30 – 17:00
16. april – 15. septembar: 08:30 – 19:30

Cena ulaznice je 4,50 EUR, a za grupne posete (više do 10 osoba) odobrava se popust od 20%.


Dvorac Kolosi

Zamak Kolosi Limasol Kipar

Dvorac Kolosi (Kolossi Castle) nalazi se u istoimenom selu, na oko 14 km zapadno od Limasola. Potiče iz 15. veka iako postoje tvrdnje da se na njegovom mestu i tokom trinaestog veka nalazilo utvrđenje. Tokom srednjeg veka imao je izuzetno važan strateški značaj.

U Kolosiju se nalazi velika proizvodnja vinove loze, od čijih se plodova prave nadaleko poznata kiparska vina. Dvorac je poznat po vinu Komandarija (Commandaria), za koje se veruje da je najstarije vino na svetu.

Radno vreme:
16. septembar – 15. april: 08:30 – 17:00
16. april – 15. septembar: 08:30 – 19:30

Cena ulaznice je 2,50 EUR, a za grupne posete (više do 10 osoba) odobrava se popust od 20%.


Promenada (Molos)

Promenada setaliste Molos Limasol Kipar

Promenada Molos nalazi se nedaleko od centra grada, uz samu obalu mora. Prostire se od stare luke do plaže Olympion beach, a prepoznatljiva je po dvostrukom redu palmi. Smatra se jednom od najlepših parkova u čitavom mediteranskom basenu.

Od početka izgradnje do danas, Molos je sve više dobijao status multifunkcionalnog parka. Na dužini od 1 km postoje mnogobrojni sadržaji za potpunu rekreaciju i relaksaciju – stotine drveća, šetališta, biciklističke staze, teretana na otvorenom, skulpture grčkih Kiprana, Grka i internacionalnih umetnika, zelene površine, veliki i mali dokovi, trotoari, površine za skejtbording, igrališta, fontane, kafići, restorani, ogroman parking…

Ljubitelji ribolova mogu da se prepuste strastima pecanja na nekoj od stena.

U blizini šetališta Molos nalaze se ulica Aneksartisias poznata po svojim prodavnicama, tvrđava okružena kafićima i restoranima, stara luka, novoizgrađena prelepa marina, koja se svrstava među najbolje i najvažnije luke na Mediteranu.


Katedrala Aja Napa

Crkva Aja Napa Limasol Kipar

Katedrala Aja Napa izgrađena je krajem 19. veka. Poseban arhitektonski eksterijer katedrale čini je atraktivnom za turiste koji šetaju šoping ulicom Agiou Andreou (paralelna sa promenadom Molos). Poznata je po svojim detaljnim religioznim freskama i vrednim arheološkim ikonama.

Ako katedralu Svete Nape posetite u subotu ili nedelju velika je verovatnoća da ćete videti svadbenu ceremoniju, s obzirom da je veoma popularna zbog svog prostranstva i predivnog enterijera. Smatra se jednom od najlepših katedrala na celom Kipru.


Srednjovekovna tvrđava Limasola

Tvrdjava Limasol Kipar

Srednjovekovna tvrđava Limasola nalazi se u srcu starog grada, odmah iznad stare luke.

Prema tradiciji, ovde se kralj Engleske Ričard Lavlje srce oženio Berengarijom iz Navare i krunisao je u Kraljicu Engleske 1191. godine. Zidine utvrđenja su od velikog arheološkog interesa i smatraju se fragmentima mnogo većeg dvorca.

Tačan datum izgradnje tvrđave nije poznat. Prema Etjen de Lusignan, sagrađen je 1193. godine od strane dinastije Lusignan, ali se prvi put zvanično pominje 1228. godine, tokom angažmana Frederika II iz Nemačke u poslovima Kipra.

Tvrđava je tokom godina trpela napade mnogih okupatora, a dodatnu štetu pretrpela je u zemljotresima 1567. i 1568. godine. Konačno, 1590. godine Osmanlije su je obnovile, da bi izgledala onako kako danas izgleda.

U okviru tvrđave danas se nalazi i kiparski srednjovekovni muzej.

Radno vreme:
Ponedeljak – subota: 09:00 – 17:00
Nedelja: 10:00 – 13:00

Cena ulaznice je 4,50 EUR, a za grupne posete (više do 10 osoba) odobrava se popust od 20%.


Marina Limasol

Marina Limasol Kipar

Upoznajte luksuznu stranu Limasola. Smeštena na južnoj obali Kipra, pored stare luke, Limasol marina je predodređena da postane jedno od najekskluzivnih marina odmarališta na Mediteranu i jedno od najlepših na svetu.

Marina je dizajnirana tako da se besprekorno uklopi u svoje okruženje – stari grad i srednjovekovnu tvrđavu.

Dok šetate marinom naići ćete na veliki broj restorana, barova i kafića koji odgovaraju svačijem ukusu.

Svetla koja okružuju marinu izgledaju posebno lepo noću, a sama atmosfera je izuzetno opuštajuća. Marina je idealno mesto za šetnju, jutarnju i popodnevnu kafu, romantičnu večeru…

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/marinalim


Fasouri Watermania

Aqua park Fasouri Watermania Limasol Kipar

Opremljen u polinezijskom stilu, aqua park Fasouri Watermania vam daje osećaj da ste u nekom tropskom kraju. Smešten na periferiji Limasola, ovaj popularni vodeni park je najraznovrsniji na Kipru, ima impresivan izbor atrakcija i kao takav je idealno mesto za porodice, prijatelje i decu.

Radno vreme:
30. april – 31. maj i 1. septembar – 29. oktobar: 10:00 – 17:00
1. jun – 31. avgust: 10:00 – 18:00
1. oktobar – 29. oktobar: 10:00 – 17:00 (utorak, petak i nedelja)

Cene:
Ulaznica za odrasle (starije od 11 godina): 30 EUR
Ulaznica za decu (3-11 godina): 17 EUR
Ulaznica za bebe (0-2 godina): besplatno

Adresa: Trachoni, Limassol, Cyprus
(http://www.fasouri-watermania.com/en/general-information/shuttle-bus-services)

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/fasouri


Hram Apolo Hilatesa

Svetiliste Apolo Hilatesa Limasol Kipar

Smešten na oko 2,5 km zapadno od Drevnog Kuriona i 23 km od Limasola, hram Apolo Hilatesa (Temple of Apollo Hylates) bio je jedan od glavnih verskih centara na Kipru.

Ovaj arhitektonski kompleks nudi uvid u razvoj kiparskog seoskog svetilišta iz bronzanog doba sve do kraja paganizma na ostrvu.

Rimski hram Apolo Hilatesa bio je veličanstvena građevina na najvišem položaju na kraju svete ulice svetilišta.

Apolo Hilates, Bog šume i zaštitnik Dnevnog Kuriona, slavio se od 8. veka p.n.e. do 4. veka nove ere. Iskopavanjem su otkrivene i druge formacije koje su nekada bile sastavni deo svetilišta, uključujući kompleks kupatila i hodočasničku dvoranu. Danas su trijumfalni stubovi usamljene građevine glavnog svetilišta jedini dobro očuvani deo.


Limassol Municipal Gardens

Limassol Municipal Gardens Limasol Kipar

Limassol Municipal Gardens nalazi se na oko 500 m od šetališta Molos, sastoji se od prirodnih staza i igrališta na kojima se tokom godine održavaju razni događaji.

Svakog septembra čuveni festival vina u Limasolu održava se upravo na ovom mestu, gde se nalazi i zoološki vrt Limasola.

1911. godine na južnom ulazu u Limassol Municipal Gardens postavljene su dve kamene statue u obliku lava. U baštama postoje i druge statue koje se uglavnom odnose na istorijske ličnosti Kipra, uključujući Hristodulosa Sozosa i Nikosa Nikolaidesa.

Sozos se smatra herojem Kipra, koji je umro 1912. godine boreći se za slobodu ostrva. Nikolaides je pisac iz Limasola, koji je živeo od 1884. do 1956. godine.


Marina St. Raphael

Marina St Raphael St Rafael Limasol Kipar

Marina St. Raphael nalazi se na ulazu u Limasol iz pravca Larnake.

Raspolaže se 237 sidrišta koji primaju brodove do 30 m dužine.

Ova luksuzna marina posetiocima i stanovnicima nudi sve neophodne sadržaje: 24-časovno obezbeđenje, svežu vodu, električnu energiju, TV, WiFi, benzinsku stanicu, prijem otpada, parking, ronilački centar, centar za sportove na vodi, hotelske sadržaje…

U sastavu marine nalazi se nagrađivani restoran “Sailor’s Rest Lounge Bar”, koji je veoma popularan kako među posetiocima tako i među lokalnim stanovništvom.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/straphael


The Donkey Sanctuary

Rezervat magaraca Pano Kivides Limasol Kipar

Rezervat magaraca (The Donkey Sanctuary) nalazi se u selu Pano Kivides, na oko 20 km od Limasola.

Počeo je sa radom 2004. godine kao neprofitna organizacija i predstavlja ogranak Rezervata magaraca iz Velike Britanije osnovanog 1969. godine od strane Dr Elizabet Svendsen. Zahvaljujući neverovatnom radu i posvećenosti magarcima, rezervat je proširen na svetskoj osnovi.

Rezervat obezbeđuje stalnu negu neželjenim, zanemarenim i maltretiranim magarcima i mazgama na Kipru. Ujedno je i jedina organizacija za zaštitu životinja na ostrvu.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/donkeys


Zoološki vrt

Zooloski vrt Limasol Kipar

Zoološki vrt u Limasolu je popularna atrakcija za sve uzraste, naročito za mlade. Nalazi se na glavnom putu na obali mora i sadrži preko tri stotine vrsta životinja i ptica. U zoološkom vrtu postoji i Prirodnjački muzej koji sadrži veliki broj životinja, ptica i riba.

Nalazi se u okviru Limassol Municipal Gardens, na oko 500 m udaljenosti od promenade Molos.

Lokalni autobus koji vodi do zoološkog vrta je 30.

Radno vreme:
Decembar i januar: 09:00h – 16:00h
Novembar i februar: 09:00h – 16:30h
Mart i oktobar: 09:00h – 17:00h
April, maj i septembar: 09:00h – 18:00h
Jun, jul i avgust: 09:00h – 19:00h

Cene:
Ulaznica za odrasle: 5 EUR
Ulaznica za decu (5-15): 2 EUR
Ulaznica za decu (0-5): besplatno

Web: http://rs.mojkipar.com/limzoo

Mapa: https://www.google.com/maps/@34.683265,33.054512,16z?hl=en-US


Akrotiri

Jezero Akrotiri Limasol Kipar

Poluostrvo Akrotiri nalazi se na krajnjem jugu Kipra, na teritoriji koja je ostala pod britanskom kontrolom nakon sporazuma o nezavisnosti 1960. godine.

Dok vozite, nećete videti puno znakova da ste prešli sa kiparske na britansku teritoriju.

Akrotiri je pokriven plantažama citrusa i čempresima, a u svom sastavu ima i Slano jezero (najveće na Kipru), koje je zimi svratište za roze flamingose i druge vodene ptice.

Južno od Slanog jezera nalazi se Manastir mačaka Svetog Nikole (The Holy Monastery of Saint Nicholas of the Cats), jedan od najstarijih manastira na Kipru za koji se smatra da je osnovan u 4. veku od strane Svete Helen, majke Konstantina Velikog. Legenda kaže da je Sveta Helen prilikom osnivanja manastira donela i stotine mačaka kako bi uklonila sve otrovne zmije koje su okupirale ostrvo zbog strašne suše. Mnogi stanovnici su napustili svoje domove i otišli sa ostrva. Vratili su se tek nakon što su zmije otišle. Upotreba mačaka ubrzo je postala poznata praksa u većini manastira širom Kipra.

Postoji mnogo legendarnih priča koje povezuju ostrvo Kipar sa mačkama. Verovatno ćete u skoro svim suvenirnicama videti suvenire sa motivima mačaka, koje su postale jedno od obeležja Kipra, posebno u Limasolu. Ove umiljate životinje obično traže od turista hranu i pažnju, kao da zahtevaju “hvala” za sve što su uradile tokom suše.

Zanimljivo je to da su na Kipru mačke brojnije od stanovnika.

U okviru poluostrva Akrotiri nalazi se najatraktivnija znamenitost iz oblasti Limasola, Drevni Kurion.


Omodos

Selo Omodos Limasol Kipar

Omodos je živopisno selo na planini Trodos koje će vas oduševiti svojom slikovitošću, šarmantnim kaldrmastim uličicama, tradicionalnim građevinama, ljubaznim i gostoljubivim domaćinima.

Nalazi se na 42 km severozapadno od Limasola, smešteno je u geografskom području vinogradarskih sela na nadmorskoj visini od 810 m. Početkom avgusta svake godine Omodos je domaćin festivala vina. Pored vinogradarstva, selo je poznato po uzgoju voća (jabuke, kruške, šljive, breskve i kajsije), po rakiji zivaniji, hrskavom “arkatena” hlebu, sutzukosu, paluzama i ručno vezenim proizvodima.

U samom centru postoji manastir “Timios Stavros” (“Časni krst”) iz 17. veka, sa svojim starim ikonama i impresivnim rezbarijama. U sastavu manastira su muzej posvećen Narodnoj oslobodilačkoj borbi, centar za očuvanje ručnih radova i Muzej ikona. Na izlazu iz manastira naići ćete na trg sa tradicionalnim tavernama, kafićima, prodavnicama lokalnih proizvoda i suvenira.

Svakog 14. septembra u Omodosu se održava jedan od najvećih religijskih sajmova na ostrvu posvećen Časnom krstu. Proslava traje tri dana, a prodavci se okupljaju na prelepom trgu ispred manastira da prodaju svoje proizvode.

Zbog svega što nudi Omodos ima titulu jednog od najposećenijih sela na Kipru.


Platres

Vodopad Kaledonija Caledonia Platres Kipar

Selo Platres smešteno je u planinskom lancu Trodos na prosečnoj nadmorskoj visini od 1100 m. Nalazi se 25 km severozapadno od Limasola a ima možda najsavršeniju klimu na ostrvu zbog suvih leta sa niskom vlažnošću vazduha i temperaturama ispod prosečnih temperatura ostatka Kipra.

Ovo slikovito selo liči na amfiteatar zbog čega je podeljeno na Kato Platres (na višoj nadmorskoj visini) i Pano Platres (na nižoj nadmorskoj visini).

Platres je popularna destinacija za odmor, a ima priličan broj staromodnih hotela i kuća za smeštaj.

Postoje različita tumačenja o nastanku imena sela. Po nekima je to od reči “platria” (prodavačica koja je tu živela), po drugima je od francuske reči “platre-s” (beli malter), dok neki smatraju da je selo dobilo ime po monasima u belom koji su poznatiji kao “Platrai”.

Pored izvrsnih prirodnih staza, biciklističkih ruta i srednjovekovnog mosta, u Platresu se nalazi jedan od najviših vodopada na Kipru – Kalidonija (Caledonia), za koji se veruje da mu je 1878. godine naziv dao engleski ili škotski posetilac.

U Platresu se nalaze još i vinarija, radionica čokolade, avanturistički park “Platres Rope Park”, manastir i crkva Troditisa (Trooditissa), Sportski centar i Kulturni centar u kojem su izložene stare slike sela.

Web sajt: http://rs.mojkipar.com/platres


Trodos

Planina Trodos Kipar

Planina Trodos nalazi se u centralnom delu Kipra i proteže se paralelno sa obalom u pravcu zapad-istok od rta Arnauti do zaliva Larnaka. Spada u mlade venačne planine. Izgrađena je od magmatskih stena i vulkanskog materijala. Najveći vrh je Olimp sa visinom od 1951 metara. To je ujedno i najviši vrh ostrva.

Ime Trodos verovatno je nastalo iz nekog od sledeća dva tumačenja: “tria odos”, koje se odnosi na tri puta koja vode do planine ili “To-oro-ados”, što znači Adonisove planine.

Planinski lanac Trodos je jedinstven u svojoj geologiji i jedno od retkih mesta na svetu gde naučnici mogu ispitati okeansku koru bez potrebe da idu na more. Područje Trodosa je među pet mesta na svetu najbogatijih bakrom.

Čim počnete da se približavate Trodosu osetićete promenu temperature i miris borova, što ga čini rajem u vrelim letnjim danima. Prođite kroz šume na jednoj od prirodnih staza i uživajte u divnim mirisima i aromama, kao i u pogledu na vodopade.

Planinski lanac Trodos pun je živopisnih sela kao što su Plates, Kakopetrija, Fikardu, Kalopanajotis, Pano Panagija (rodno mesto nadbiskupa Makariosa), Pedulas i Prodromos, a tu je i mnoštvo vizantijskih crkava i manastira, od koji je najčuveniji i najbogatiji manastir Kikos (Kykkos). U regiji Trodosa postoje i četiri vodopada: Hantara, Kaledonija, Milomeri i Mesa Potamos.

Iako je Kipar poznat po svojim neverovatnim plažama, na Trodosu zbog velike nadmorske visine možete uživati i u snegu u okviru skijaškog odmarališta. Ako želite da saznate više o bogatoj flori ovog područja, ne smete zaobići geopark i botaničku baštu.

U oblasti Trodosa se nalazi mnoštvo hotela, vikendica i kuća za odmor za koje se možete odlučiti prilikom posete ovoj planini. Trodos je pravo mesto za istinske ljubitelje prirode!

Udaljenost Trodosa od drugih većih mesta na Kipru:
Aja Napa – 163 km
Protaras – 158 km
Nikozija – 80 km
Larnaka – 121 km (aerodrom 115 km)
Limasol – 51 km
Pafos – 123 km (aerodrom 110 km)
Polis – 160 km

Amfiteatar Kurion u Limasolu (Fotografija: mojkipar.com)
Zamak Kolosi u Limasolu (Fotografija: Shutterstock)
Promenada Molos u Limasolu (Fotografija: Shutterstock)
Crkva Aja Napa u starom gradu (Fotografija: mojkipar.com)
Tvrđava u starom gradu (Fotografija: Shutterstock)
Marina u Limasolu (Fotografija: Shutterstock)
Svetilište Apolo Hilatesa (Fotografija: Shutterstock)
Limassol Municipal Gardens (Fotografija: cyprus.com)
Marina St. Raphael u Limasolu (Fotografija: marinareservation.com)
Rezervat magaraca u selu Pano Kivides (Fotografija: minitravellers.co.uk)
Zoološki vrt u Limasolu (Fotografija: kidsfunincyprus.com)
Jezero Akrotiri (Fotografija: Shutterstock)
Selo Omodos (Fotografija: Shutterstock)
Najveći vodopad na Kipru “Caledonia” u selu Platres (Fotografija: Shutterstock)
Planina Trodos (Fotografija: Pixabay)