Mitologija na Kipru - Moj KiparOstrvo Kipar poznato je po svojoj istoriji i zbog toga što je preplavljeno mitovima i legendama. Postoji nekoliko različitih verzija priče, svaka tvrdi da je istinita, ali jedno je zajedničko – svi su fascinirani koju god da čuju.

Kipar zauzima važnu ulogu u grčkoj mitologiji kao mesto rođenja Afrodite i Adonisa.

Afrodita (grčki: Ἀφροδίτη) je grčka boginja ljubavi, lepote i plodnosti. Značenje njenog imena je nepoznato, iako su drevni Grci verovali da se ono odnosi na penu. Veoma je moguće da je ovo verovanje došlo iz priče o Afroditinom rođenju. Glavno sedište Afroditinog kulta bio je po svemu sudeći Kipar, nadomak čije obale je i rođena. Odatle joj je kult prvo prešao na susedna ostrva, a preko njih i u primorska mesta kopnene Grčke.

Afroditine stene (Aphodite’s Rock – Petra tou Romiou), odakle se Afrodita pojavila iz pene 1200. godine p.n.e., nalaze se na između Limasola i Pafosa. Zalazak sunca sa ovog mesta je neverovatan i ako tome prisustvujete, taj prizor nikada nećete zaboraviti.

Adonis ili Adon (grčki: Ἄδωνις, Adônis) je bog žita, smrti i ponovog rođenja. Ime mu potiče od hebrejske riječi “adonai” koja je značila bog.

Adonisova kupatila i vodopadi (The Adonis Baths) nalaze se u blizini Pafosa. Veruje se da su se na ovom mestu upoznali Afrodita i njen ljubavnik Adonis, i da su Adonis kupatila bila njihovo omiljeno mesto za sastanak. Tu su i neka njihova deca rođena. Ovde je Adonis umro na rukama Afrodite, posle borbe u kojoj su ga smrtno ranili. Tu se nalaze i statue Afrodite i Adonisa, na kome stoji poruka da dame koje ne mogu da imaju dece, dodirnu njegovo telo i zatrudneće. Takođe, veruje se da će ona žena koja se okupa u ovim kupatilima, izgledati mlađe i lepše. Voda je duboka, pogodna za kupanje, a stene koje se nalaze u blizini, dobre su za ronjenje. Posebna atrakcija su ljuljaške koje se nalaze iznad vode. U blizini Adonis kupatila nalaze se stari mlin i velika rerna. Mlin je podignut pre 400 godina i koristili su ga meštani okolnih sela kako bi samleli svoj kukuruz, a rernu su koristile žene, kako bi uhvatile pogled svojih ljubavnika koji su se kupali.

Adonisova kupatila na Kipru (Fotografija: Roman Evgenev, Shutterstock)