• Finikudes Larnaka
    Plaža Finikudes (Fotografija: Shutterstock)

Larnaka je treći po veličini grad na Kipru, smešten na jugoistoku ostrva sa izlazom na otvoreno more.

Počeci Larnake vezuju se za 6000. godinu pre nove ere, zbog čega ima status najstarijeg grada na ostrvu. Ovaj šarmantan grad podignut je na ostacima antičkog grada Kition koji je bio bogata luka i važan trgovinski centar.

Danas je Larnaka značajna turistička destinacija zbog izvanrednih prirodnih lepota, brojnih atrakcija i priobalja sa šetalištem, plažama i marinom. Spada među mirnije gradove, zbog čega je idealno mesto za porodični odmor.

Grad ima oko 52.000 stanovnika od kojih su većina Grci.

Na svega 6 km od grada nalazi se Međunarodni aerodrom Larnaka koji je glavni i najprometniji na ostrvu (drugi po veličini). Avio kompanije Air Serbia i Wizz Air u svojoj ponudi imaju direktne letove iz Beograda do Larnake. Vazdušna udaljenost između ova dva grada iznosi 1570 km, a let traje oko dva i po sata.

Od aerodroma u Larnaki do grada možete doći na više načina. Autobus 425 staje na nivou iznad onog gde preuzimate prtljag, saobraća na svakih pola sata, a cena vožnje je 1.50 EUR. Sa glavne međumesne stanice na Finikudes šetalištu možete doći do ostalih gradova na ostrvu. Druge solucije su da uzmete taxi ili shuttle autobus, koji pružaju usluge prevoza do svih većih gradova u grčkom delu Kipra. Ako putujete u sopstvenoj režiji preporuka je da prevoz do drugih gradova rezervišete pre vašeg putovanja (ako se odlučite za taxi ili shuttle).

Glavna obeležja Larnake su šetalište i duga peščana plaža Finikudes (od luke i Trga Evrope do tvrđave), crkva Svetog Lazara, plaža Mekenzi, Slano jezero i svetilište Sultan Teke.

Šetalište Finikudes je najpopularniji i omiljeni deo grada za šetnju i večernje izlaske. Oivičeno je predivnim palmama, a na obali se nalazi mnoštvo mondenskih kafića, barova, restorana i taverni u kojima se serviraju specijaliteti domaće i internacionalne kuhinje. Ovde takođe postoje franšize najvećih svetskih lanaca poput McDonald’s, Pizza Hut, KFC, TGI Fridays, Goodys, Starbucks, Gloria Jean’s Coffees…

Uz šetalište se odvija većina velikih festivala od kojih je najpoznatiji “Festival potopa”, tzv. “Kataklizmos”. Održava se početkom leta uz niz kulturnih događaja širom grada.

Paralelno sa glavnom šetališnom zonom nalazi se ulica Ermou, oaza butika, te je idealna za ljubitelje dobrog šopinga. Kada se umorite od kupovine, na istoimenom trgu možete napraviti predah u nekom od kafića.

Za dobar noćni provod nezaobilazna je “Laiki Geitonia” u blizini obale i tvrđave. Ovde se nalaze najbolji koktel barovi u Larnaki.

Tvrđava u Larnaki sagrađena je u 14. veku, iako se po nekim pisanjima nastanak vezuje za 1625. godinu, kada su je Turci podigli za odbranu grada od pirata. Nalazi se sa samom kraju Finikudes šetališta, a pre ulaska u Piale Pasa ulicu. Tokom letnjih meseci dvorište tvrđave se preobražava u pozorište.

Prelepa crkva Svetog Lazara, najčuvenije zdanje u Larnaki sa impozantnom unutrašnjošću, sagrađena je na grobu Svetog Lazara u 9. veku. Njegov grob nađen je 890. godine, a na istom je pisalo: Lazar, Hristov prijatelj. Crkva se nalazi na oko 200m od obale i srednjovekovne tvrđave.

Peščana plaža Mekenzi duga je oko 1 km. Danju je raj za kupače, a noću “Meka i Medina” za klabere. Smeštena je nedaleko od aerodroma zbog čega ćete dok se kupate, sunčate ili sedite u nekom od brojnih kafića ili restorana moći da uživate u prizoru sletanja aviona iz svih krajeva sveta. Tokom sezone postoji čak deset direktnih letova iz Moskve pa se nemojte iznenaditi što su Rusi na svakom koraku.

Do plaže Mekenzi možete doći tako što nakon šetališta Finikudes i tvrđave nastavite šetnju uz obalu ulicom Piale Pasa i za oko 2 km ste tu. U ovoj ulici postoji obilje restorana i starinskih mediteranskih taverni (i ribljih, s obzirom da je u blizini ribarska luka).

Nedaleko od Mekenzi plaže, uz sam put, nalazi se čuveno Slano jezero (Salt Lake), koje se sastoji od mreže četiri slana jezera. Ono je tokom leta isušeno, dok se zimi puni vodom i postaje svratište za hiljade roze flamingose i preko 85 vrsta vodenih ptica od novembra do aprila. Okruženje jezera je idealno za šetnju i trčanje, a zalasci sunca zimi su neopisivi.

Sa suprotne strane jezera a na oko 5 km jugozapadno od grada nalazi se džamija Sultan Teke (Hala Sultan Tekke ili Mosque of Umm Haram), koje se smatra četvrtim najvećim muslimanskim svetilištem.

Klima u Larnaki, kao i na većem delu Kipra je mediteranska, čije su odlike topla i sušna leta, blage jeseni i zime. Ukoliko se odlučite da Larnaku posetite tokom jesenjih ili zimskih meseci, nećete pogrešiti a izaći će vas povoljnije.

Udaljenost Larnake od drugih većih mesta na Kipru:
Larnaka aerodrom – 6 km
Aja Napa – 41 km
Protaras – 44 km
Nikozija – 47 km
Limasol – 70 km
Trodos – 121 km
Pafos aerodrom – 137 km
Pafos – 142 km
Polis – 177 km


Linkovi

Larnaka Tourism Board

 

Šetalište Finikudes u Larnaki (Fotografija: Shutterstock)