Zbog svoje veličine i broja stanovnika Kipar postiže skromne međunarodne uspehe na polju sporta.

Fudbal je najpopularniji sport na ostrvu, a uveli su ga početkom 20. veka Britanci. Fudbalski savez Kipra osnovan je 1934. godine, a ubrzo potom utakmice su se igrale i na zvaničnom nivou. Savez je postao član FIFA udruženja 1948. godine, a 1962. i član UEFA udruženja. Nacionalni tim Kipra još uvek se nije kvalifikovao za neko od vodećih takmičenja, a glavni kiparski klubovi učestvuju u evropskim takmičenjima sa manjim uspesima. Fudbalski klub “APOEL” 2012. godine je ušao u istoriju kao prvi kiparski fudbalski klub koji se plasirao u četvrtfinale Lige šampiona.

S obzirom na oskudicu po pitanju fudbalskih terena, u poslednjih deset godina na Kipru je “eksplodirao” futsal. Mini fudbalski tereni nalazi se u svakom gradu, često i u manjim selima.

Tenis je na Kipru stekao veliku popularnost zahvaljujući uspesima Markosa Bagdatisa koji je u avgustu 2006. godine bio osmi teniser svetske rang liste. Iste godine igrao je u finalu na Australijen Openu i bio polufinalista Vimbldona. Teniske terene na Kipru možete naći u gotovo Kiparski teniser Markos Bagdatissvakom gradu, pa čak i u manjim selima. Zbog velike popularnosti ovog sporta na ostrvu, terene je potrebno rezervisati i po nedelju dana ranije.

Košarka takođe spada među sportove koji su prilično popularni na Kipru. Kiparska liga je polu-profesionalna, a neki timovi su zapaženi u evropskim takmičenjima. EKA AEL bio je treći na FIBA EuroCup-u u sezoni 2007/2008. Na Kipru postoji nekoliko košarkaških terena od kojih je većina deo osnovnih i srednjih škola.

U poslednjih nekoliko godina, kiparski sportisti su postigli neke značajne uspehe u atletici. Skakač u vis, Kiriakos Joanu je osvojio medalje na Svetskom atletskom prvenstvu, Igrama Komonvelta i Mediteranskim igrama. Sprinterka Eleni Artimata je takođe osvojila više medalja na Mediteranskim igrama, uključujući zlatne medalje na 200 metara 2009. i 2013. godine.

Kiparski reli je godišnje takmičenje koje se od 1970. godine svakog marta održava na Afroditinom ostrvu. Organizator događaja je Kiparsko auto udruženje sa sedištem u Limasolu. Takmičenje se održava na krivudavim putevima od šljunka u blizini planine Trodos, a okuplja najbolje svetske reli vozače.

Tokom letnjih meseci entuzijazisti sportova na vodi uživaju u skijanju na vodi, jedrenju na dasci, džet skijanju, surfovanju, paraglajdingu. Paraglajding je relativno novi sport na Kipru. Paraglajding klub Kipra je jedan od najaktivnijih u poboljšanju kvaliteta letova i pronalaženja novih mesta na kojima bi bilo moguće baviti se ovim sportom. S vremena na vreme se organizuju lokalna takmičenja, najčešće na Kurionu i Stavrovuniju.

Ronjenje. Kipar ima fenomenalno bistru vodu i vidljivost. Postoji nekoliko škola ronjenja na Kipru, uključujući i onu koja se nalazi u glavnom gradu Nikoziji. Kursevi ronjenja postoje za sve nivoe, od početnika do sertifikacije. Za napredne ronioce, Zenobia olupina za ronjenje se smatra jednom od deset najboljih u svetu.

Podvodni ribolov. U zavisnosti od doba godine možete pecati različite vrste riba. Izleti su organizovani iz Larnake, Aja Nape i Protarasa.

Skijanje se kao sport na Kipru prvi put pojavilo oko 1934. godine kada je grupa ljudi osnovala “Planinarsko društvo”. Nažalost, kako je usledio Drugi svetski rat razvoj skijanja je odložen na nekoliko godina. Skijaški klub Kipra nastao je 2. marta 1947. godine i od tada ima vodeću ulogu u razvoju skijanja na ostrvu. Danas nekoliko stotina Kiprana, kao i mnogo stranaca, uživaju u ovom sportu svake godine na prelepim obroncima planine Olimp.

Planinarenje verovatno nije najveći sportski izazov na Kipru, ali može pružiti dosta zabave. Najbolje mogućnosti za planinarenje su na Akamas poluostrvu i na planini Trodos.

Golf je sport relativno novijeg datuma kada je u pitanju Kipar. Postoje tri izuzetna golf terena:
Afroditina brda (Aphrodite Hills) – na pola puta između Limasola i Pafosa
Tajna dolina (Secret Valley) – locirana je 18km istočno od Pafosa i 49km od Limasola
Minthis brda (Minthis Hills) – ranije poznat kao golf klub “Tsada” nalazi se na 20 minuta vožnje od Pafosa

Olimpijske igre
Kipar učestvuje na svim Olimpijskim igrama (letnjim i zimskim) počev od 1980. godine. Na Letnjim olimpijskim 2012. godine u Londonu Pavlos Kondides je osvojio srebrnu medalju u discplini muško jedrenje laserom. To je ujedno bila prva i jedina medalja Kipra na OI.

Kiparski teniser Markos Bagdatis (Fotografija: KT)