Zvanična valuta na Kipru je evro od 1. januara 2008. godine (zamenio je dotadašnju kiparsku funtu). U severnom delu ostrva se koristi turska lira, ali se i evro prihvata kao valuta plaćanja.

Moguće je koristiti platne kartice naših banaka ukoliko su to kartice VISA, MASTER i AMERICAN EXPRES.

Kipar je danas rame uz rame sa ostalim evropskim destinacijama po pitanju cena.

U poređenju sa Srbijom cene na Kipru su u proseku više za oko 60% i variraju od mesta do mesta (takođe, postoje stvari koje su jeftinije nego u našoj zemlji). Sasvim je logično da su razlike izražene na relacijama manji gradovi – veći gradovi, sezona – vansezona.

Kao i u mnogim drugim zemljama u Evropskoj uniji, originalna valuta Kipra je evro (grčki deo).

Prosečna plata na Kipru iznosi oko 1.157€, što je tri puta više nego u Srbiji.

Cene hrane

Vekna hleba košta oko 1.50€, a na Kipru je običaj da se gotovo sva jela jedu sa hlebom. Tradicionalne pekare prodaju mnoštvo drugih proizvoda, od sveže ispečenih pita (pita sa sirom, sa spanaćem itd.), mlečne proizvode, slatkiše, kolače i krekere.

Cene mlečnih proizvoda više su za oko 80% nego u Srbiji.

Ručak u restoranu koji podrzumeva glavno jelo, salatu i neko bezalkoholno piće iznosi od 12€ pa naviše. Logično, u ovom segmentu je najizraženija razlika u odnosu na cene kod nas, više su za čak 100%, pa i preko toga.

Za niskobudžetni obrok možete se opredeliti za pekaru, giros sendvič ili čak suvlaki koji se prodaju po cenama od 4€ pa naviše. Vodite računa da se na Kipru, za razliku od Grčke, sa girosom ne možete susresti na gotovo svakom koraku.

Više o cenama hrane i pića na Kipru ovde.

Cene smeštaja

Hoteli

Cene hotelskih soba variraju od mesta do mesta i zavise od klase hotela i perioda godine. Takođe, bitno je i koliko ranije izvršite rezervaciju. Možete očekivati da platite između 60 i 120€ za dvokrevetnu sobu u hotelima C klase (što zavisi od lokacije i doba godine).

Hotel cene Aja Napa Kipar

Postoji veliki broj luksuznih hotela širom Kipra, ali dobro vodite računa, neki sa četiri ili pet zvezdica ne pružaju kvalitet ekvivalentan broju zvezdica. Zato se pre odabira hotela iz ove kategorije dobro informišite da vas pri dolasku ne bi dočekalo neprijatno iznenađenje.

Većina hotela u cenu uključuje i doručak. Ako nije navedeno, slobodno im pošaljite upit. Ponekad možete dobiti povoljniju cenu ukoliko ne želite doručak, iako to nije uvek moguće. Doručak je uglavnom na bazi švedskog stola sa hranom različitog kvaliteta i kvantiteta, tako da često bolje rešenje može biti doručak u okruženju hotela po višoj ceni, ali sa hranom koju ste sami odabrali.

Apartmani

Slično situaciji sa hotelima, teško je precizirati cene soba jer su one uslovljene brojnim faktorima. Možete očekivati da ćete platiti više na popularnim destinacijama, a manje na onim manje atraktivnim.

Generalno, najčešće se cene soba kreću u rasponu od 40 do 100€ za apartman. Naravno, možete naći i jeftinije i skuplje apartmane.

Apartmani postoje u vidu jednosobnih pa sve do kuća/vila sa kompletnim sadržajima.

Najam/kupovina nakretnine na Kipru

Kada je u pitanju najam nekretnina, za jednosoban stan na Kipru u centru je potrebno odvojiti u proseku oko 566 EUR (466 EUR van centra), dok kirija za trosoban stan u centru iznosi u proseku oko 1000 EUR (827 EUR van centra).

Po gradovima, to bi izgledalo ovako:

Limasol
Jednosoban stan: 822 EUR u centru / 683 EUR van centra
Trosoban stan: 1429 EUR u centru / 1174 EUR van centra

Nikozija
Jednosoban stan: 523 EUR u centru / 456 EUR van centra
Trosoban stan: 892 EUR u centru / 766 EUR van centra

Larnaka
Jednosoban stan: 515 EUR u centru / 414 EUR van centra
Trosoban stan: 886 EUR u centru / 732 EUR van centra

Ako pak želite da kupite nekreninu na Kipru prosečna cena po kvadratnom metru je 1936 EUR (centar), odnosno 1483 EUR (van centra). U prvom slučaju cene se kreću u rasponu od 1200 do 3000 EUR, a u drugom od 900 – 2500 EUR.

Cene prevoza

Gradski prevoz

Autobuska karta KiparPešačenje može biti dobar izbor kada su u pitanju mali gradovi i sela na Kipru, ali za veće distance unutar i oko grada, javni prevoz je najbolje rešenje.

Unutar gradova (Larnaka, Limasol, Nikozija, Famagusta, Pafos) najbolje je da koristite usluge lokalnih autobusa. Cena karte u toku dana iznosi 1.50€ (04h-21h), dok je noćna 2.50€ (21h-04h). Dnevna karta za neograničenu vožnju od 04h do 21h iznosi 5€, dok je nedeljna 20€.

Za kretanje između gradova, najbolja solucija su međugradski autobusi. Karta u jednom pravcu je 4€, dok je povratna 7€. Ta cena je nešto viša ako putujete iz Nikozije ka Limasolu, Pafosu i Aja Napi.

Cene rent-a-car usluga

Ako pak želite da dosegnete sva prelepa mesta do kojih nije moguće doći upotrebom javnog prevoza, preporuka je svakako da iznajmite auto. Cene po danu se kreću od 20€ pa naviše.

Cene taksija na Kipru

Unutargradski:
Taksi prevoz možete pozvati, naći u centru grada ili zaustaviti sa strane puta. Početna cena za taksi prevoz je oko 3€. Cena po kilometru u gradu iznosi oko 0.80€. Čekanje jedan sat je oko 15€. Takođe, oko 15€ iznosi prevoz od aerodroma u Larnaki do grada.

Međugradski:
Prevoz taxijem od aerodroma u Larnaki do nekog od popularnih gradova (Limasol, Aja Napa, Nikozija) iznosi oko 50€, dok je do Pafosa taj iznos oko 90€. Možete ih naći na gotovo svakom koraku u centru i okolini.

Kupovina na Kipru

Kupovina na Kipru je jedno od mnogobrojnih zadovoljstava tokom odmora u ovoj zemlji. Od zanatskih artikala, preko hrane i vina, do najnovijih modela vrhunskih svetskih dizajnera, sve ćete to naći širom Kipra.

  (Fotografija: Shutterstock)
  (Fotografija: Shutterstock)
Hotel na plaži u Aja Napi (Fotografija: mojkipar.com)