Ultimativni vodič za putovanje Wizz Air-om na Kipar

Datum objave:
Wizz Air Moj Kipar

Wizz Air je jedna od dve avio kompanije koje imaju direktne letove iz Beograda za Kipar (Larnaka). U pitanju je niskotarifna avio-kompanija iz Mađarske, najveća iz ove kategorije u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Osnovana je 2003. godine, a glavne baze su u Mađarskoj i Poljskoj.

S obzirom da je u pitanju niskotarifna avio-kompanija (low cost) u toku godine možete pronaći povratne letove iz Beograda za Kipar po ceni od svega 30 EUR.

U narednim redovima ću se truditi da budem maksimalno sažet i jasan kako da kupite avio kartu i prođete najbolje moguće, bez iznenađenja.

Registracija na sajtu i pretraga letova za Kipar

Da biste mogli da kupite avionsku kartu, potrebno je da se registrujete na sajtu Wizz Air-a na adresi www.wizzair.com klikom na opciju “Prijavite se” u gornjem desnom uglu. Otvoriće se prozor gde ćete u donjem levom uglu videti opciju “Registracija”. Popunite tražena polja, prihvatite uslove o privatnosti i potvrdite sve klikom na dugme “Registrujte se”.

Sada kad ste se registrovali, prijavite se i na naslovnoj strani sajta počnite da vršite pretragu letova. Konkretno, u našem slučaju za Mesto polaska upišite Beograd, a za odredište Larnaka. Izaberite odlazni i/ili povratni datum, broj putnika i započnite pretragu.

Preporučujemo pretragu letova na sledećem linku https://wizzair.com/sr-cyrl-cs/letovi/red-letenja#/, gde ćete unosom Mesta polaska – Beograd i Odredišta – Larnaka (uz čekiran “uz WIZZ Discount Club”, koji ću kasnije objasniti) u desnoj strani prozora dobiti informacije o datumima letova i cenama. Ovde možete videti koji su najpovoljniji odlazni a koji povratni letovi, čiji zbir daje ukupnu cenu karte sa osnovnim prtljagom maksimalnih dimenzija 40×30×20cm (što ću kasnije detaljno objasniti).

U konkretnom primeru ja sam izabrao termin 9. oktobar – 16. oktobar (što je još sezona, koja na Kipru traje do 31. oktobra) i kao što vidite, cena povratne karte je u trenutku kada sam pretraživao (23. jun) iznosila 9.424 dinara (oko 80 EUR). Naravno, cene su drastično veće u špicu sezone (jul, avgust i septembar), međutim često sam se ovde susretao sa situacijom da se nađe termin po nestvarno niskoj ceni. Važno je da znate da se na Kipru možete kupati u moru od maja/juna do kraja oktobra, a 2016. godine je leto omogućilo turistima da i sredinom novembra osete čari kiparskog toplog tirkiza.

Sa ove stranice možete odmah da nastavite izabranu rezervaciju klikom na dugme “Počnite sa rezervacijom”. Dolazite na stranicu za izbor letova, gde za odlazni i povratni let trebate da izaberete jednu od opcija: Basic, Wizz Go ili Wizz Plus, sa/bez WIZZ Discount Club. Kliknite na fotografije ispod za uvećani prikaz.

WIZZ Discount Club

Wizz Air Discount Club Kipar

Preporuka je da ako nemate kupljeno WIZZ Discount Club članstvo isto kupite u nastavku rezervacije (pratite fotografije), jer pored toga što će popust od oko 20% koji njim ostvarujete (na let i prtljag) biti primenjen na već ovom letu, imaćete i popuste na letove i prtljag tokom narednih 365 dana.

WIZZ Discount Club članstvo postoji u dva oblika:
Standardno članstvo: član + 1 putnik = 3.999 dinara
Grupno članstvo: član + najviše 5 putnika = 7.999 dinara

To znači da vi ostvarujete sve pogodnosti članstva, a u skladu sa izborom, popust će imati svi vaši saputnici samo ukoliko ste vi jedan od putnika (najviše jedan saputnik ako kupite standardno, odnosno najviše pet ako kupite grupno članstvo).

Pored popusta koji imate kao član WIZZ Discount Club-a, ova avio-kompanija često uvodi (uglavnom) dnevne popuste od dodatnih 20%, tako da bi tog dana gornja cena od 80 EUR sa popustom pala na svega 64 EUR. Ja sam tako nekoliko puta putovao na Kipar za samo 50 EUR.

Prtljag i WIZZ Prioritet

Da se vratim na izbor letova. Basic opcija, tj. regularna cena karte vam od 1. novembra 2018. dozvoljava jedan manji komad ručnog prtljaga do 10kg koji mora biti smešten ispod sedišta ispred vas (maksimalna dimenzija je 40×30×20cm; to može biti ranac, torba za laptop ili mala ručna torba) i prijavu leta (Check In) putem Interneta.

Ukoliko kupite i WIZZ Prioritet u iznosu od 2.000 dinara (za povratni let), on vam omogućava da u avion unesete i još jedan veći ručni prtljag do 10kg maksimalnih dimenzija 55×40×23cm, kao i da se u avion ukrcate pre ostalih putnika.

Opcije Wizz Go i Wizz Plus nude niz dodatnih opcija (vidi sliku), ali je i cena karte znatno skuplja od Basic varijante.

Nakon što izaberete let i neku od opcija, sledi ponuda za kupovinu WIZZ Discount Club članstva (ovo vam preporučujemo da odmah kupite pri prvom letu!), te unos imena putnika, odabir prtljaga i opciono WIZZ Prioriteta (2.000 dinara), koji je gore objašnjen.

Što se tiče redovnog (čekiranog) prtljaga, možete dodati do najviše šest torbi i to težina do 10kg/20kg/32kg, maksimalnih dimenzija 149×119×171cm. Cene zavise od perioda godine, pa su u sezoni više, logično. Prilikom rezervacije leta odmah ćete videti cenu za period putovanja koji ste odabrali. Opcija čekirane torbe do 10kg je novitet od 1. novembra i ako je kupite odmah sa kupovinom karte iznosiće oko 20 EUR (za povratni let).

Dodatne opcije

Sledeća stranica daje vam opciju da izaberete broj sedišta za odlazni/povratni let, ali imajte u vidu da se ta mogućnost i naplaćuje. Cene su različite u zavisnosti od odabranog dela aviona. Ukoliko odaberete i platite sedište moći ćete da uradite besplatno čekiranje čak 30 dana pre datuma leta. U suprotnom, možete se besplatno online čekirati 48 sati, a najkasnije 3 sata pred let.

Ako ne želite da izaberete sedište jednostavno idite najpre na opciju “Nastavi do povratnog leta”, a zatim “Potvrdi”. Zatim vam se nudi mogućnost da kupite dodatne usluge: WIZZ Flex, čekiranje na aerodromu, najam automobila (rent-a-car)

Ako ste dodali WIZZ Flex u rezervaciju, možete da promenite datum, vreme ili maršrutu letova obuhvaćenih tom rezervacijom najkasnije 3 sata pre planiranog vremena polaska. Cena WIZZ Flex-a iznosi 1.200 din po letu i po putniku (2.400 dinara za povratni let). Flex ne pokriva naknadu koja se plaća za promenu imena putnika ili za promene grupnih rezervacija.

Završetak rezervacije i plaćanje

Stižemo do kraja procesa, a samim tim i unosa sopstvenih podataka i podataka o plaćanju, koje možete izvršiti kreditnom karticom ili bankovnom doznakom u nacionalnoj valuti, evrima ili nekoj trećoj valuti. Da biste završili kupovinu karte čekirajte opciju “Prihvatam obaveštenje o privatnosti i opšte uslove” i potvrdite klikom na dugme “Platite i rezervišite odmah”.

Pregled vaše rezervacije i čekiranje (prijava) za let

Pri izboru opcije iz glavnog menija “Čekiranje i rezervacije” ulazite na stranicu gde ćete videti sve rezervacije tj. kupljene avio karte sa detaljima izborom opcije “Detalji” ispod leta. Ovde se nalaze šifra potvrde, datum i termin vašeg leta, broj leta, kao i podaci o svim putnicima. Ukoliko to niste u toku kupovine karte uradili, ovde možete dodati prtljag, izabrati sedište, kupiti WIZZ Prioritet i druge usluge. Sve se naplaćuju, naravno.

Kada dođe vreme da se čekirate, pored oba leta (odlazni/povratni) će se pojaviti opcija za to. Idete prvo na odlazni let, unesete sve podatke koji se traže (vaši lični podaci, broj pasoša…) i na kraju ćete dobiti opciju da otvorite i odštampate kartu u PDF ili HTML formatu. Sa njom idete na aerodrom i pokazujete je na šalteru Wizz Air-a za vaš let najkasnije 30 minuta pre zakazanog vremena polaska. Preporučujemo da na aerodrom dođete dva sata pred let, kada ujedno i počinje čekiranje na šalteru Wizz Air-a, a koji će jasno biti naznačen na ekranima u okviru terminala gde su Odlasci.

Wizz Air ima i besplatnu mobilnu aplikaciju preko koje možete da radite sve radnje kao i preko sajta www.wizzair.com. Nakon čekiranja tu ćete imati i elektronsku avio kartu koja važi isto kao i odštampana, a koju pokazujete na šalteru i potom pre ukrcavanja u avion.

Imajte u vidu da su sve usluge na aerodromu znatno skuplje, počev od opcije za aerodromsko čekiranje, do cena prtljaga…

Zaključavanje cene leta

Videli ste primamljivu ponudu na sajtu Wizz-a, ne možete brzo da donesete odluku a plašite se da će cena “skočiti” svakog trenutka? Ne brinite. Wizz je tim povodom uveo opciju da cena bude zaključana u narednih 48 sati po ceni od 350 dinara po letu, tj. 700 dinara za povratni let.

Naknadno dodavanje imena putnika

Ukoliko kupujete karte za više osoba, kada dođete do tog dela imaćete opciju da naknadno dodate ime(na) putnika, ukoliko niste sigurni

da će baš ta osoba(-e) moći da putuje(-u) sa vama. Ta usluga košta 1.200 dinara po letu, dakle ukupno 2.400 dinara za povratni let. Ako ne izaberete ovu opciju i unesete ime putnika, nakon kupovine karte promena imena putnika će vas izaći 5.500 dinara po putniku po letu, dakle čak 11.000 dinara za povratni let po putniku.

WIZZ Prioritet (WIZZ Priority)

Ako kupite uslugu WIZZ prioritet (ili imate pravo na WIZZ prioritet preko paketa WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO ili WIZZ Plus), imaćete garanciju da će vaš ručni prtljag putovati sa vama u kabini, a moći ćete da unesete i jednu dodatnu malu torbu (ručna torba, torba za laptop ili kamera) koja nije veća od 40×30×20 cm i mora da stane ispod sedišta ispred vas.

Otkazivanje leta i povrat novca

Ukoliko ste prinuđeni da otkažete let, a nemate kupljenu opciju WIZZ Flex, budite spremni na to da će vam biti vraćen iznos umanjen za 7.300 dinara ako rezervaciju otkažete do dve nedelje pre leta, odnosno za 9.750 dinara + usluge ako otkažete dve nedelje i manje pred put.

Voditi računa o…

 • Dimenzijama prtljaga. Prilikom čekiranja ili pre sigurnosne provere putnici moraju da ubace prtljag u za to predviđen kalup (ručni prtljag/malu torbu). Ukoliko se ispostavi da prtljag ne može da stane u kalup, nemojte se iznenaditi ako vas pošalju da doplatite za veliki prtljag koji će potom trakom poslati da bude ukrcan u avion kao regularan čekirani prtljag. Takođe, izmerite torbe pre dolaska jer se na aerodromu doplaćuje naknada od 1.200 dinara po kilogramu ako je težina torbe između 20 kg i 32 kg.
 • Predmetima u ručnom prtljagu. Ovde posebno mislim na tečnost. Imate pravo da u ručnom prtljagu imate bočice čija zapremina ne sme da prelazi 100 ml po bočici. Sve to mora biti uredno zatvoreno u ZIP providnu plastičnu kesicu (maksimalnih dimenzija 20×20cm) i smešteno na vrh kofera kako bi se pokazalo pri sigurnosnoj kontroli. Maksimalna zapremina svih bočica zajedno ne sme prelaziti jednu litru. Sve bočice koje pređu zapreminu od 100 ml će vam biti oduzete i odmah bačene u smeće. Pored toga, u ručnom prtljagu ne smeju da budu oštri predmeti i svi ostali predmeti koji ugrožavaju avion, putnike ili okolinu.
 • Dodatnim predmetima u avionu. Sledeće predmete u avion možete da uneste besplatno: kaput ili ćebe, mobilni telefon, štivo za čitanje u avionu, za decu mlađu od dve godine: hrana za vreme trajanja leta i dečja kolica na rasklapanje ili mali krevetac, par štaka za osobe sa fizičkim invaliditetom.
 • Vrsti članstva. Ako imate kupljeno WIZZ Discount Club standardno članstvo i ono ističe npr. 15. juna 2018. godine, a vi 1. juna 2018. želite da kupite grupno članstvo za putovanje sa više od jednog prijatelja, biće vam naplaćena samo razlika od 7.999 – 3.999 dinara, tj. 4.000 dinara i standardno članstvo prestaje da veži i prelazi u grupno koje ističe 15. juna 2018. godine. Dakle, posle tog datuma nemate više nijedno WIZZ Discount Club članstvo. Ne možete imati istovremeno i standardno i grupno članstvo.

Bescarinska roba kupljena na aerodromu posle bezbednosnih provera se ne računa kao prtljag.

Wizz Air za Larnaku leti i iz Budimpešte, Beča, Skoplja i Sofije…

Važni Wizz Air linkovi

Sve o prtljagu: http://rs.mojkipar.com/wizzprtljag
Paketi: http://rs.mojkipar.com/wizzpaketi
Zaključavanje cene leta: http://rs.mojkipar.com/wizzzakljucavanje
Sve usluge i cene: http://rs.mojkipar.com/wizzcene
Refundiranja i nadoknade: http://rs.mojkipar.com/wizzrefundiranje
WIZZ Flex: http://rs.mojkipar.com/wizzflex
Čekiranje i ukrcavanje: http://rs.mojkipar.com/wizzcekiranje

Svi vi koji želite da postanete deo Wizz Air tima, a imate bazu u Beogradu, aplikaciju možete popuniti na sledećem linku: http://rs.mojkipar.com/wizzcareers.

Wizz Air Moj Kipar Posao

Autor: Moj Kipar Travel 7 komentara

7 komentara

 • Koliko kosta doplata za dodatnu torbu od 20kg u povratku iz Larnake? Da li se moze platiti prilikom online cekiranja ili mora na aerodromu?
  Unapred zahvaljujem.

  Aleksandra,
 • Cao, kako funkcionise check-in za povratak iz Larnake? Isti princip kao da odlazak? Check-in dva dana pred let preko aplikacije i odlazak na salter u Larnaku gde dobijam boarding pass, ili … ?

  Nemanja,
  • Zdravo Nemanja. Tako je, uradite check-in preko aplikacije (od 48 sati pa do 3 sata pred let) i pokazete boarding pass iz aplikacije na salteru. Oni ce vam izdati stampanu kartu. Ako imate samo rucni prtljag (Wizz priority) a ne cekirani, nema potrebe da idete na salter, samo se cekirate preko aplikacije i sa tim QR kodom prolazite vrata itd. Vecina uglavnom ide na salter za cekiranje uvek da se izda boarding pass, za svaki slucaj, pa ne bi bilo lose da tako i vi uradite.

   Moj Kipar,
 • Zdravo,

  kupio sam karte za Kipar za septembar ove godine. Imam samo rucni prtljag (drugi put putujem WizzAir-om, prvi put sam imao manji prtljag). Da li mogu da sa sobom ponesem i doplatim za to neki manji ranac ili zensku torbu koja moze stajati ispod nogu? Da li je to doplata za takozvani small bag (40x30x18cm) ?

  Hvala unapred na odgovoru. Inace sajt kida!!

  Nikola,
  • Zdravo Nikola,

   Hvala Vam mnogo. 🙂 Potrebno je samo da dokupite Wizz Priority (postoji opcija u Vasoj rezervaciji) i time dobijate mogucnost da unesete u avion (ispod sedista) i dodatnu torbu/ranac max dimenzija 40×30×18 cm. Sa Wizz Priority dodatkom automatski ste sigurni da Vas rucni prtljag (do 10kg) moze sa Vama u avion. U suprotnom bez Wizz prioriteta nemate pravo na ranac, a po novim pravilima, Vas osnovni rucni prtljag ide dole u avion. Inace, cena Wizz Priority-ja je ukupno 2.000 din. za oba leta (odlazni i povratni).

   Moj Kipar,
 • Lep i detaljan tekst samo nisam razumeo kako se tretira ako putnik bez prioriteta umesto 10kg ručnog prtljaga max dimenzije 55×40×23cm ima ranac max dimenzija 40×30×18cm. Da li i taj ranac moze da zavrsi u tovarnom prostoru ili ulazi u kabinu sa putnikom i stavlja se na pod kod putnikovih nogu?

  Darko,
  • Darko, i taj ranac može da završi u tovarnom prostoru (ako na Vašem letu ima previše onih sa prioritetom da im prtljag od 10kg ide gore sa njima), ali to se skoro nikada ne dešava, tako da je verovatnoća 99% da može da ide sa Vama gore.

   Moj Kipar,
 • Your email address will not be published. Required fields are marked *