AKTUELNI PODACI

Larnaka Vremenska prognoza

Aja Napa Vremenska prognoza

LIMASOL Vremenska prognoza

PAFOS Vremenska prognoza

NIKOZIJA Vremenska prognoza

TRODOS Vremenska prognoza

TEMPERATURE VODE DANAS

Sea water temperature

Sea water temperature

Sea water temperature

Sea water temperature

Sea water temperature

Sea water temperature

IZLASCI I ZALASCI SUNCA

Zaštita od sunca

S obzirom na visoke temperature i visok indeks zračenja od juna do kraja oktobra na Kipru, adekvatna zaštita pre izlaska na sunce je imperativ.

Za zaštitu kože od sunca i za potamljivanje potrebna je krema koja samo delimično apsorbuje ultraljubičastu svetlost, jer one koje sadrže titanijum odbijaju ili potpuno blokiraju UV svetlost i ne dozvoljavaju koži da potamni.

Stepen zaštite izražen je kroz broj faktora (SPF) i označava koliko puta duže možete da ostanete na suncu, nego da ste nezaštićeni. Npr. ako ćete bez zaštite dobiti opekotine za 10 minuta, SPF 30 će vam teoretski omogućiti da 300 minuta ostanete na suncu bez opekotina.

Mnogi potrošači pretpostavljaju da je SPF 100 dva puta efikasniji od SPF 50, ali dermatolozi kažu da je razlika zanemariva. Proizvod sa faktorom 50 može štititi od 97 odsto potencijalnih opekotina koje uzrokuju UVB zraci, dok oni sa faktorom 100 mogu blokirati 98,5 posto tih zraka. Osim toga, kreme za sunčanje treba koristiti u kombinaciji sa zaštitom na glavi, odećom i suncobranima kako bismo se što bolje zaštitili od ultraljubičastog zračenja.

Uvek koristite kreme koje sadrže zaštitu i od ultraljubičastih zraka B (UVB) i zraka A (UVA), a koji su krivci za dobijanje opekotina i starenja kože.

SPF broj napisan na ambalaži zapravo je vezan za zaštitu od UVB faktora, ali ne od UVA. Ono što odvaja kreme koje će vas poštedeti neželjenih bora, od onih koje za to ne mare, je njihov sastav. Sastojci koji su vam potrebni su cink oksid i titanijum dioksid.

Koja je razlika između UVA i UVB zračenja?

Akronim UVB dolazi od engleskog 'ultraviolet burning' ili ultraljubičastog zračenja koje izaziva crvenilo kože. Tako da preparati sa zaštitnim faktorom štite od UVB zračenja, a zaštita od delovanja UVA zraka još nije standardizovana.

Akronim UVA dolazi od engleskog 'ultraviolet ageing' i znači ultraljubičasto starenje. Ti su zraci odgovorni za tamnjenje kože, ali i za nastanak bora, oštećenja genetskog materijala i nastanak zloćudnog melanoma.

Faktor se određuje po tipu kože

Dermatolozi kažu da se krema za sunčanje kupuje prema tipu kože koji se određuje po njenoj boji, ali i boji kose.

Osobe sa veoma svetlom kožom i kosom, kao i crvenokosi, moraju koristiti preparate sa najvišim zaštitnim faktorom - od 30 pa naviše.

Srednje svetla koža i smeđa kosa takođe zahteva visok stepen zaštite, dok preparate sa faktorom ispod 20 mogu da koriste oni sa tamnom kožom i tamnom kosom.

Deca imaju najosetljiviju kožu i zato ih redovno mažite najvišim zaštitnim faktorom. Koristite preparate namenjene isključivo deci.

Potamnjujte kožu postepeno, počnite sa kremom visokog faktora i prvog dana provedite samo jedan sat na suncu.

Nije bitno da li ćete koristiti mleko, ulje, losion ili spreje za sunčanje. Kupite onaj preparat koji vam je najprijatniji i koji ćete lako i ravnomerno naneti na celo telo.

Osobe sa masnom kožom, ili one sklone aknama, trebalo bi da koriste zaštitu za sunce baziranu na vodi.

KORISNI SAVETI

1. Koristite kremu za sunčanje na svakih sat vremena, tako ćete uvek biti zaštićeni.

2. Nosite garderobu od svile i pamuka. Prirodni materijali su dobra zaštita protiv štetnih zračenja.

3. Deca treba obavezno da nose šešire, naočare za sunce. Nikada nije previše zaštite najmlađima.

4. Pijte dosta vode, čaja i sokova bez šećera. Koža će se lakše izboriti sa toplotom.

5. I kada ste u vodi koristite zaštitne kreme. Voda nije adekvatna zaštita vaše kože.

6. Kreme čuvajte u tamnom prostoru, ne na suncu ili u frižideru. Tako će duže trajati.

7. Ne zaboravite da namažete i usta, šake i stopala. I ovo su veoma osetljive zone vašeg tela.

8. Izbegavajte sunce između 11 i 15 časova. Tada se odmarajte, a avanture na plaži neka sačekaju.