Počinje čuveni festival vina u Limasolu

Datum objave:
Festival vina Limasol Kipar

Kipar je širom sveta poznat po vinima vrhunskog kvaliteta.

U periodu od 31. avgusta do 9. septembra Limasol će biti domaćin tradicionalnog festivala vina koji se u ovom gradu održava još od 1961. godine (godinu dana nakon što je Kipar stekao nezavisnost od Velike Britanije).

Festival vina je kulturni događaj zabavnog karaktera koji se održava u čast Dionisa, boga vina, i Afrodite, boginje lepote i ljubavi.

Održava se u istočnom delu Limasola koji je poznatiji pod nazivom “Municipal Gardens” (u neposrednoj blizini mora). Postoje tri ulaza, na kojima se ujedno i kupuju karte. Cena ulaznice je 5 EUR za odrasle, odnosno 3 EUR za decu uzrasta od 6 do 18 godina. Na glavnom ulazu se nalazi statua kiparskog vinogradara u tradicionalnoj lokalnoj nošnji.

Kupovinom ulaznice odrasli stiču pravo na popust od 20% na flaširana vina (odnosi se na jednu flašu, izuzev komandarije) vinarija ETKO, LOEL, KEO i SODAP. Sa obe strane glavnog ulaza nalaze se paviljoni gore pomenutih vinarija gde posetioci besplatno mogu degustirati sve vrste vina (20:00 – 22:00h). Sve to zahvaljujući opštini grada Limasola.

Mimo degustacije, plastična flaša vina košta 1.50 EUR, koliko će vas izaći i čaša vina.

Svake večeri (radnim danima 19:00 – 23:00h, vikendom 19:00 – 23:30h) na hiljade Kiprana i turista prodefiluju festivalom uživajući u veseloj i euforičnoj atmosferi, kvalitetnim vinima, ukusnoj kiparskoj hrani koja se prodaje po pristupačnim cenama, domaćim narodnim igrama i pesmama, pozorišnim predstavama sa komedijom, humorom i satirom.

Festival vina Limasol Kipar Festival vina Limasol Kipar

Od 1961. godine pa do danas festival je održan 24 puta. Nije se održao 1964, 1974-1977. U avgustu 1964. turske vazdušne snage su bombardovale grčka kiparska sela na području Tilirije. U tim napadima poginulo je na stotine grčkih Kiprana. 20. jula 1974. godine Turska je okupirala Kipar, preotela mu 37% teritorije i prisilila mnoge kiparske Grke da napuste svoje domove, čineći ih izbeglicama u sopstvenoj zemlji.

Za sve posetioce koji na festival dođu svojim automobilom, opština grada je obezbedila besplatan parking u blizini “Municipal Gardens” pozorišta.

Besplatan autobuski prevoz organizovan je iz sledećih gradova:

Festival vina Limasol Kipar prevoz

Kompletan program festivala možete pogledati ovde.

Fotografije: www.limassolmunicipal.com.cy

Suvla – Poznati kiparski ražnjić (Fotografija: www.limassolmunicipal.com.cy)

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *