15 najlepših plaža na Kipru

Datum objave:
Plaža Nissi Kipar

Plaže Kipra već godinama se svrstavaju među najlepše u Evropi.

Dokaz tome je činjenica da treće po redu ostrvo na Mediteranu zauzima prvom mesto u Evropi (u odnosu na površinu) po broju plaža kojima je dodeljena Plava zastava, međunarodno priznati standard kvaliteta.

Isto tako, Kipar se nalazi na prvoj poziciji u Evropi kada je u pitanju kvalitet voda za kupanje. U 2019. godini na Kipru je prijavljeno 113 voda za kupanje od čega je neverovatnih 112 (99,1%) ocenjeno kao izvrsno od strane Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Bez ikakve dileme, plaže u Aja Napi i Protarasu su najlepše na Kipru, ali ništa mnogo ne zaostaju ni ostale plaže duž obale ostrva od Famaguste do Pafosa.

U narednim redovima ću Vam predstaviti 15 po meni najlepših plaža na Kipru.

Nissi Beach (Aja Napa)

Plaža Nissi Aja Napa Kipar

Plaža Nissi je najpopularnija na celom ostrvu i epicentar dnevnih žurki u sezonskom periodu. Nalazi se na oko 3 km zapadno od centra Aja Nape. Poznata je po prekrasnom zlatnom pesku i kristalno čistoj, tirkiznoj vodi. Zaštićena je od vetra, zbog čega gotovo nikada nema visokih talasa. U centralnom i zapadnom delu plaže nalaze se stene, dok je na istoku čuveno malo ostrvo udaljeno svega 45 metara od obale. Često se između plaže i ostrvceta obrazuje sprud tako da do njega možete doći bez prolaska kroz plitku vodu. Na samoj plaži ima nekoliko restorana i barova, kao i smeštajnih kapaciteta za iznajmljivanje, od kojih su najpoznatiji hoteli Adams Beach, Vassos Nissi Plage i Nissi Beach Resort.

Makronissos (Aja Napa)

Plaža Makronissos Kipar

Plaža Makronissos nalazi se na udaljenosti od oko 5 km od centra Aja Nape. Jedna je od najpopularnijih u ovoj oblasti. Poput Nissi, i ona je peščana, ali sa talasima umerenog intenziteta. Prvobitno je bila formirana kao skup manjih zaliva koji se protežu u različitim pravcima. Na plaži i u okolini postoje smeštajni kapaciteti za iznajmljivanje (najpoznatiji je hotel Asterias Beach), restorani, kiosci i drugi objekti od značaja za turiste. U jednom delu plaže nalaze se baldahini, dok su odmah pored ležaljke sa suncobranima.

Pantachou (Limanaki) (Aja Napa)

Plaža Pantachou Kipar

Plaža Pantachou (Limanaki) je duga peščana plaža koja je najbliža centru Aja Nape. Jedna je od glavnih u gradu, popularna je među mladima, a nalazi se odmah iza luke. Na njoj su posebno zadivljujući jutarnji izlasci sunca kada nema posetilaca i kada se more i plaža pretvaraju u oazu beskrajnog mira. U neposrednoj blizini plaže nalaze se luksuzni hoteli, restorani na otvorenom i snek-barovi.

Ammos tou Kampouri (Aja Napa)

Plaža Ammos tou Kampouri Kipar

Ammos tou Kampouri je mala peščana plaza, udaljena oko 2 km istočno od centra Aja Nape, u pravcu nacionalnog parka Cavo (Cape) Greco. Duga je oko 100 metara, prilično je mirna (i skrivena), okružena stenama, a more je kristalno čisto. Obožavam ležaljke sa ove plaže. 🙂

Limnara (Kermia) (Aja Napa)

Plaža Limnara Kermia Kipar

Plaža Limnara (Kermia) je smeštena u zalivu koji pripada nacionalnom parku Cavo (Cape) Greco. Duga je 350 m, peščana je sa kristalno čistom vodom i kamenim bazenima na ivici zaliva. Ovde ćete primetiti prelepe bungalove po kojima je plaža dobila naziv (Kermia Beach Bungalows).

Konnos Bay (Aja Napa)

Plaža Konnos Kipar

Definitivno jedna od omiljenih u Aja Napi. Plaža Konnos nalazi se u istoimenom zalivu na istoku Aja Nape, neposredno do nacionalnog parka Cavo Greco, a pre ulaza u Protaras. Odlikuju je neverovatan vidikovac, beli pesak i kristalno čista voda u nekoliko nijansi plave boje. Do plaže se stiže spuštajući se stepenicama, kojih nema malo, ali vredi svaki potrošeni sekund. Za one koji dolaze automobilom, postoji put koji vodi do same plaže.

Fig Tree Bay (Protaras)

Plaža Fig Tree Kipar

Fig Tree Bay je najpopularnija plaža u Protarasu. Zaliv je dobio ime po drvetu smokve koje se nalazi u blizini obale još od 17. veka. Kristalno čista voda i fini zlatni pesak čine je izuzetno atraktivnom, toliko da je na TripAdvisor-u svrstana među najbolje plaže u Evropi (treća najbolja evropska plaža u 2011). Na njoj postoji veliki broj restorana, barova, diskoteka… a prepoznaćete je po ostrvcetu koje se nalazi preko puta iste.

Malama (Skoutari) (Paralimni)

Plaža Malama Skoutari Kipar

Malama (Skoutari) je mala plaža nedaleko od Kapparis odmarališta, blizu glavnog puta koji iz Paralimnija vodi do Protarasa. Idealno je mesto za odmor u mirnom okruženju. Kiprani je obožavaju, posebno zbog bara “Kalifi” i pogleda na zaliv.

Mackenzie (Larnaka)

Plaža Mekenzi Kipar

Plaža Mackenzie je najpopularnija u ovoj oblasti, smeštena odmah do aerodroma u Larnaki. Dok se odmarate na pesku ili se kupate u kristalno čistom i mirnom moru, ukazaće vam se jedinstvena prilika da uživate u prizoru sletanja ili uzletanja aviona sa aerodroma. U toku dana je idealna za porodice sa decom, s obzirom na njoj postoji i dečije igralište. Ako tražite dobar večernji provod u Larnaki, onda je ova plaža imperativ. Obiluje klubovima, barovima i restoranima. Lokalci je posebno vole.

Lady’s Mile (Limasol)

Plaža Ladys Mile Kipar

Plaža Lady’s Mile nalazi se na svega nekoliko kilometara od Limasola. Duga je oko 5 km, peščana je sa kristalno čistom i mirnom vodom i kao takva pruža jedinstveno iskustvo za opuštanje. Na južnom kraju plaže sivi pesak postepeno prelazi u zlatni. Na kilometar i po od mora nalazi se Akrotiri slano jezero, značajno močvarno područje Evrope koje privlače ptice koje migriraju, uključujući jata flaminga i čaplji tokom zimskih meseci. Takođe, nedaleko od plaže je i Manastir Svetog Nikole, gde možete videti veliki broj mačaka na jednom mestu.

Zapalo (Tripiti) (Episkopi, Limasol)

Plaža Zapalo Tripiti Kipar

Plaža Zapalo (Tripiti) jedna je od najlepših u oblasti Limasola. Smeštena je u zalivu Episkopi, odmah ispod svetilišta Apolo Hilatesa. U pitanju je velika skrivena uvala koja spaja strme litice, sitni smeđi pesak, bele stene i kristalno čisto i duboko plavo more. Pogled sa vrha zaliva je zapanjujuć, a veliki rt štiti ga od vetrova. To za rezultat ima potpuno mirno more, a jedini zvuk koji ćete čuti je cvrkut ptica. Osećaj je magičan.

Kourion (Episkopi, Limasol)

Plaža Kourion Kipar

Plaža Kourion smeštena je na oko 20 km od Limasola, u zalivu Episkopi. Ima peščano-kamenitu obalu dužine 1 km, koja je naročito upečatljiva zbog prirodnih boja i drevnih ruševina Kuriona smeštenih na vrhu litice. Morska voda je kristalno čista, različitih nijansi plave boje koje se na fenomenalan način „suprotstavljaju” okolnim brdima. Pogodna je za surfovanje i ronjenje.

Agios Georgios Alamanou (Pendakomo, Limasol)

Plaža Agios Georgios Alamanou Kipar

Ova mala plaža je šljunkovita, prilično mirna, sa restoranom pored mora. Nalazi se nedaleko od Limasola, na izlazu iz sela Pendakomo. Manastir koji se nalazi na njoj posvećen je Svetom Đorđu. Pored same plaže nalaze se fascinantne bele stene koje su „dušu dale” za savršene fotografije.

Petra tou Romiou (Kuklja, Pafos)

Plaža Petra tou Romiou Kipar

Ovo je jedna od najpoznatijih plaža na Kipru. Smatra se da je na njoj rođena Afrodita, grčka boginja ljubavi, koja je prvo otputovala na ostrvo Kitira i kako joj je ono bilo nedovoljno veliko, došla je do Pafosa i nastanila se ovde. Plaža Petra tou Romiou, koju čine velika stena (po kojoj je dobila ime) i sitan pesak, često je mesto gde umetnici i pesnici dolaze da crpe inspiraciju. Idealna je za lagane šetnje i beg od svih. Na steni se nalaze korali, alge i delovi školjki, a okružena je drugim manjim stenama u moru. Petra tou Romiou nalazi se na putu između Limasola i Pafosa.

Blue Lagoon (poluostrvo Akamas, Pafos)

Plaža Blue Lagoon Kipar

Plaža Blue Lagoon slobodno se može nazvati plažom iz raja. Takođe je zovu i Isle of Chamili i ujedno je najveći zaliv u regiji Akamas (zapadno od poluostrva i nacionalnog parka Akamas u oblasti Pafosa). Zaliv je zaštićen, tako da je ovde voda obično toplija od vode na ostalim plažama u području. Kristalno čista voda u ovoj uvali poluostrva Akamas omogućava vam da vidite morsko dno. Do plaže možete doći automobilom ili brodom, koji možete usidriti i početi avanturu plivanja i ronjenja, ili jednostavno uživanja u ovom prelepom pejzažu. Postoje dva načina da se pristupi Plavoj laguni. Jedan je obalnim putem od Baths of Aphrodite, koji je prilično opasan. Drugi put ide od Lačija i nastavlja se ka selu Neo Horio prema Peji (Peyia). Kada stignete do staze potrebno je da skrenete desno prema fontani Amoroza, a potom ponovo skrenete desno i pratite put ka Plavoj laguni.

Fotografije: Shutterstock, Instagram, Moj Kipar

Autor: Moj Kipar Travel 2 komentara

2 komentara

  • Kipar mi je omiljeno letovanje kad god se uzelim ovakvog peska. Nekako mi je jedinstven, nigde kao na Kipru

    Lea,
  • Da li moze neka preporuka za letovaliste na Kipru sa bebom od 9 meseci? Da ne bude preterane gužve,a da nismo baš vezani za jednu plažu

    Simonida,
  • Your email address will not be published. Required fields are marked *