Najlepše skrivene plaže na Kipru

Datum objave:
Plaža Zapalo Kipar

Praktikujete da idete na letovanje u špicu sezone, ali ne možete da podnesete gužvu na plažama? U primorskim gradovima Kipra od jula do oktobra je prilično veliki broj turista, naročito na najpopularnijim plažama, ali ako iznajmite automobil možete doći do onih koje su gotovo netaknute. Predstavljam vam šest najlepših skrivenih plaža, ali nemojte nikome reći za njih. 🙂

Zapalo

Plaža Zapalo nalazi se u zalivu Episkopi i jedna je od najspektakularnijih i najlepših u oblasti Limasola. Smeštena je tačno ispod Apolonovog hrama (The Sanctuary of Apollo Hylates), na putu Limasol – Pafos (B6). Od Kuriona je udaljena svega šest kilometara. Zbog svog stenovitog okruženja zaštićena je od jugozapadnih vetrova, a more je potpuno mirno i kristalno čisto. Krajnja istočna strana zaliva je stenovitija i more je obično uzburkano.

Jedini zvuk koji ovde možete čuti je pesma galebova. Sa visokih i strmih litica u čijem zagrljaju se nalazi, pruža se očaravajući pogled na zaliv.

Ono što ovu plažu čini specifičnom je i to što ispod mora možete videti potopljene stene i ostatke stare luke, a tu su i dva pristaništa koja trenutno koriste lokalni ribari.

S obzirom da je usamljena, kao ležaljke vam mogu poslužiti velike ravne stene. Obavezno sa sobom ponesite šešir, naočare za sunce i puno vode, ako idete u sezoni. Zalasci sunca sa ove plaže su magični, posebno u vansezonskom periodu. Ne postoji organizovan javni prevoz do plaže Zapalo, tako da će biti potrebno da iznajmite automobil ili 4×4 džip.

Lara

Plaža Lara Kipar

Plaža Lara nalazi se na poluostrvu Akamas (27 km severno od grada Pafosa) i ima oblik potkovice. Do ove prostrane i napuštene plaže se može stići isključivo automobilom ili džipom 4×4. S obzirom da je ovo područje zaštićeno, plaža je pusta i gotovo netaknuta. Na njoj postoje gnezda Zelenih i Caretta caretta kornjača (od maja do avgusta), a pored kornjača jedini stanovnici su divlje koze i ptice.

Vrlo je važno znati da na takvim plažama postoje izvesna pravila ponašanja kako se ove divne životinje ne bi ugrozile. Zabranjeno je: postavljanje suncobrana i ležaljki, kretanje motornim vozilima i uključivanje svetala noću, pristajanje brodovima, ribolov, noćenje u šatorima i prikolicama, paljenje vatre.

Posetiocima se savetuje da hodaju stazama kako ne bi oštetili vegetaciju i uništili gnezda kornjača skrivena u pesku. Buka i jaka svetlost mogu oštetiti novorođene kornjače koje noću puze prema moru, orijentišući se pomoću refleksije meseca na talasima.

Plaža je idealno mesto za one koji žele mirno utočište ili planiraju da istražuju krševitu obalu.

Britanski “Mirror” je plažu Lara svrstao među pet najboljih usamljenih plaža u Evropi.

Asprokremmos (Giannakis)

Plaža Asprokremmos Kipar

Plaža Asprokremmos (Giannakis) se nalazi između mesta Lači (Latchi) i Afroditinih kupatila, nedaleko od hotela Anassa (sever oblasti Pafos). Ovo područje je poznato po izuzetnim prirodnim lepotama, a sama plaža predstavlja spoj peska i sitnog šljunka. Dugačka je i samim tim idealna za duge šetnje pored mora. Na njoj postoji nekoliko neobičnih restorana i barova, a sa većine okolnih lokacija se pruža savršen pogled na zaliv. Pokrivenost ove rute lokalnim autobusima je dobra.

Udaljenost od razvijenog turističkog dela garancija je mira.

Pachyammos

Plaža Pachyammos Kipar

Ovo je mala i mirna plaža smeštena u blizini sela Pachyammos, u oblasti Pafos (sever regije). Nalazi se nedaleko od male luke Pomos i idealna je za one koji žele da provedu romantičan dan u miru i tišini, uživajući u netaknutim lepotama. Na plaži postoje ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, toaleti i tuševi, kao i restorani i kiosci u blizini.

Ako se uputite ka ovoj plaži, odvojite vreme da posetite i obližnju crkvu Agios Rafael za koju se verovalo da ima isceliteljsku moć.

Alaminos

Plaža Alaminos Kipar

Plaža Alaminos pravi je skriveni dragulj ostrva. Nalazi se između mesta Alaminos i Mazotos (predgrađa Larnake). Bilo je teško pristupiti joj do pre nekoliko godina, kada ju je zajednica mesta Alaminos očistila, izgradila puteve i zasadila drveće. Gotovo je skrivena i zaista predstavlja tajni raj za plivače.

Da biste došli do nje morate se isključiti sa puta. Iako je skrivena, na plaži možete iznajmiti suncobran, a u neposrednoj blizini je su bar i kiosk koji nudi pića po cenama poput onih u supermarketima. Na raspolaganju je veliki parking, udaljen svega nekoliko metara od plaže. Takođe, postoji pešačka staza koja počinje na plaži i završava se jedan kilometar dalje, u novom turističkom području Aldiana Zypern.

Ammos tou Kampouri

Plaža Ammos tou Kampouri

Ammos tou Kampouri je mala peščana plaza, udaljena oko 2 km istočno od centra Aja Nape, u pravcu nacionalnog parka Cavo (Cape) Greco. Poprilično je mirna, okružena stenama, a more je kristalno čisto. I ima fenomenalne ležaljke. 🙂

Fotografije: Choose Your Cyprus, Shutterstock, Getty Images

Plaža Zapalo (Fotografija: Choose Your Cyprus)
Autor: Moj Kipar Travel 0 komentara

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *