Kipar ima more ali ipak oskudeva u vodi

Datum objave:

Kipar ima more ali ipak oskudeva u vodi. Ova rečenica vam verovatno zvuči nelogično. Ali to je činjenica.

Iako obalska linija meri 648 kilometara, od ukupne površine ostrva svega 10 km² otpada na vodu.

Kipar ima samo dve stalne reke, a to su Pedieos (najduža) i Jaljas, sa tokovima manjim od 100 km. Obe teku kroz plodnu niziju Mesaoriju i ulivaju se u zaliv Famagusta. Uglavnom se koriste za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Ostale reke, koje su inače mnogo manje, imaju svoj tok samo u vremenu jakih kiša ili kada se sneg otapa sa planina. I to traje nekih 3-4 meseca. Izuzetak su neki delovi reka Kseros, Diarizos, Kargotis i Kuris koje se nalaze na velikoj nadmorskoj visini u regiji Trodosa i uglavnom imaju kontinuirani tok.

Sve to nije dovoljno da se podmire potrebe ostrva (i turističkog sektora) za tehničkom vodom i vodom za piće. Duga i sušna sezona uzima danak, a ranih 1990-ih Kipar je zbog nestašice ovog resursa počeo da gradi postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Meni je posebno interesantna reka Liopetri koja se nalazi u istoimenom selu, na 8 km udaljenosti od Aja Nape. Ova “zaspala voda” duga je svega 630 metara, široka 15-40 metara i uliva se u Mediteransko (Sredozemno) more. Ribolov je ovde ostao nepromenjen decenijama, a reka je dom kako tradicionalnim tako i modernim ribarskim brodovima. U neposrednoj blizini reke postoji mala peščana i stenovita plaža Liopetri, dva vrhunska riblja restorana i crkvica Agios Georgios.

Reka Liopetri Kipar

Što se tiče jezera, na ostrvu ih postoji nekoliko i uglavnom su slatkovodna. Ipak, dva najveća jezera su slana, verovatno zbog neposredne blizine mora. U prošlosti su bila deo mora. To su jezera Akrotiri u Limasolu i Slano jezero u Larnaki (nalaze se na jugu ostrva).

Čuveno Slano jezero u Larnaki (Salt Lake, lokalno poznato kao Aliki) drugo je po veličini na Kipru i sastoji od mreže četiri slana jezera. Smešteno je nedaleko od aerodroma. Ono je tokom leta isušeno, dok se zimi, od novembra do aprila, puni vodom i postaje svratište za hiljade roza flaminga i preko 85 vrsta vodenih ptica. Okruženje jezera je idealno za šetnju i trčanje, a zalasci sunca zimi su neopisivi.

Vode Kipra upotpunjavaju vodopadi, od kojih je najviši Kalidonija, a odmah za njim su Milomeris, Hantara i Mesa Potamos. Sva četiri se nalaze u oblasti Limasola (prva dva su u selu Platres). Nedaleko od sela Kili (Koili) i Koralnog zaliva (Coral bay), na 12 km udaljenosti od Pafosa nalaze se jedni od najspektakularnijih i najpopularnijih na ostrvu, Adonisovi vodopadi (kupatila).

Fotografije: Shutterstock

Reka Liopetri (Fotografija: Shutterstock)
Kalidonija, najviši vodopad na Kipru (Fotografija: Shutterstock)
Autor: Moj Kipar Ostalo 0 komentara

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *