Plaža Lara – među 10 najboljih usamljenih plaža u Evropi

Datum objave:
plaza lara kipar

Ova veličanstvena plaža 2020. godine se našla na listi deset najboljih usamljenih plaža u Evropi (zauzela je petu poziciju). Plaža Lara je smeštena južno od poluostrva Akamas u regiji Pafos.

Iako je kao i većina plaža na Kipru bogata zlatnim peskom i kristalno čistom vodom, ona je pusta i gotovo netaknuta. Čuvena je po gnezdima Caretta-Caretta i Midas kornjača, a pored kornjača jedini stanovnici su divlje koze i ptice. Upravo iz pomenutih razloga ovaj krajolik očarava svakog posetioca.

“Između maja i avgusta na ovoj plaži žive bebe kornjače koje se izlegu iz jaja i puze ka moru. Bez ležaljki i atrakcija, ona je obično i tiho mesto. Ne čudi što je proglašena jednom od najboljih plaža na Kipru,” ističe se u britanskom “Mirror”-u.

Vrlo je važno znati da na ovoj plaži postoje izvesna pravila ponašanja kako se ove divne životinje ne bi ugrozile. U periodu od 1. juna do 30. septembra zabranjeno je postavljanje suncobrana, ležaljki i šatora. Mimo toga, nije dozvoljeno kretanje motornim vozilima i uključivanje svetala noću, pristajanje brodovima (1. maj – 31. oktobar), ribolov, paljenje vatre.

Posetiocima se savetuje da hodaju stazama kako ne bi oštetili vegetaciju i uništili gnezda kornjača skrivena u pesku. Buka i jaka svetlost mogu oštetiti novorođene kornjače koje noću puze prema moru, orijentišući se pomoću refleksije meseca na talasima.

Do plaže možete stići isključivo automobilom (preporučuje se 4×4) putem Peje (Peyia), a zatim do Agiosa Georgiosa zemljanim putem.

Lokacija na mapi >>>

Autor: Moj Kipar Pafos 0 komentara

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *