Prirodna staza na Trodosu

Najbolji način da upoznamo neko mesto je da ga obilazimo pešačenjem. I uprkos svojoj veličini, ostrvo Kipar inkapsulira 10.000 godina u svojoj prirodnoj okolini i različitim pejzažima koji su kao stvoreni za istraživanje.

Zahvaljujući povoljnoj klimi tokom cele godine i jasnim znakovima za puteve i prirodne staze, svaki krajolik ostrva je lako dostupan i nudi mnoštvo mogućnosti za putovanje kroz prirodu, istoriju i kulturu.

Postoje ukupno 52 označene pešačke staze koje ističu predivne predele i snažan mediteranski karakter ostrva. Šetajući ovim stazama možete videti riznicu raznolike faune i flore, kao i ostatke rudarske baštine ostrva i druge zanimljive spomenike.

Iako su neke staze izazovnije od drugih, sve su one praznik za čula, naročito u prolećnim mesecima, kada možete da doživite znamenitosti, zvuke i mirise prirode u punom cvetu i u svim svojim živopisnim veličanstvenostima.

Iako se u šetnji na Kipru može uživati tokom cele godine, preporučuje se kasna jesen (novembar) i proleće, kada su seoske i šumske oblasti ostrva u potpunoj cvati.

U zavisnosti od stepena kompleksnosti, sve prirodne staze ostrva podeljene su u tri kategorije:

  • Kategorija 1: Lake staze sa blagim nagibom. Pogodne su za sve uzraste i stanja fizičke spremnosti.
  • Kategorija 2: Srednji stepen težine. Pogodne su za odrasle zbog čestih i iznenadnih promena nagiba (uzbrdo i/ili nizbrdo), uskog i/ili grubog terena.
  • Kategorija 3: Visok stepen težine. Staze sa izuzetno kompleksnim terenom – iznenadne promene u nagibu (uzbrdo i/ili nizbrdo), uzak, strm, grub, klizav put. Preporučuje se odraslima koji su u dobrom i vrlo dobrom stanju fizičke pripremljenosti.

Sve prirodne staze na Kipru (PDF)

Flora

Postoji 1908 različitih biljnih vrsta, podvrsta, sorti, oblika i hibrida koji su zabeleženi na Kipru do danas. Ovaj broj uključuje prirodne i “vanzemaljske” biljke (egzotične biljke koje su naturalizovane), ali isključuje kultivisane biljke. Na Kipru postoji 142 endemične biljke (pronađene isključivo na Kipru), koje čine najvažniji deo flore na ostrvu. Kiparske šume su pretežno prirodne šume velikog biodiverziteta i velikog ekološkog značaja. Mnoge od njih su klasifikovane kao Nacionalni šumski parkovi i zaštićena područja za floru i faunu, koji pokrivaju više od 70 procenata mreže Natura 2000 na ostrvu.

Fauna

Kipar predstavlja idealno stanište i za veliki broj životinjskih vrsta.

Kiparski muflon

Najzapaženiji sisar pronađen na ostrvu je Muflon (Ovis gmelini ophion), vrsta divlje ovce, pronađena samo na Kipru. To je i najveći divlji sisar koji postoji na ostrvu.

Geografski položaj Kipra čini ga jednim od najvažnijih migratornih prirodnih staništa, a međunarodne organizacije za zaštitu ptica svrstavaju ga među najvažnija područja u svetu zbog biodiverziteta ptica. To je jedinstvena lokacija u Evropi za endemične vrste ptica.

Prirodna staza na Trodosu (Fotografija: Shutterstock)
Kiparski muflon (Fotografija: Shutterstock)