Uskrs – najznačajniji praznik na Kipru

Datum objave:
Uskrs na Kipru Aja Napa

Uskrs je najznačajniji verski praznik na Kipru.

Kiprani, poput nas, Uskrs slave po julijanskom kalendaru, kojim se završava 50 dana posta (počinje “Čistim ponedeljkom” koji predstavlja prvi dan velikog posta).

Tokom Velike nedelje (nedelja pred Uskrs) u crkvama se održavaju svakodnevne službe u sumrak, kada se peva posebna himna Heretismi (Χαιρετισμοί) u čast Bogorodici. Svi spremaju svoje kuće, na Veliki četvrtak se farbaju jaja, a rano na Veliki petak domaćice mese desetine flauna (tradicionalno kiparsko uskršnje pecivo punjeno sirom, u koje se može dodati suvo grožđe/nana i posuti susamom). Ako želite da probate ovo pecivo, možete ga kupiti u lokalnim pekarama. Kasnije ujutru domaćice odlaze u crkvu sa cvećem bele i krem boje. Unutar crkve one dekorišu epitafiose (drvene šatore). Posetioci su dobrodošli da uđu u crkvu i dive se umeću žena. Uveče, nakon liturgije, epitafios na kome se nalazi ikona Isusa Hrista se vozi kroz selo ili grad u povorci, na čelu sa sveštenikom, u pratnji dece sa svećama u rukama i drugih ljudi.

Uskrs na Kipru

Na Veliku subotu mladi uveče pripremaju lomaču u blizini svoje crkve i spaljuju jednu lutku, u znak sećanja na Judu Iskariotskog, Isusovog izdajnika. Oko 23 h narod se okuplja na ponoćnoj službi. Svi posetioci su dobrodošli, i, ako žele, mogu poneti sveću koju mogu kupiti u kioscima i supermarketima. Sveštenik započinje službu, a kada kazaljke otkucaju ponoć crkva je u potpunom mraku. Usledi kratka tišina, a potom sveštenik peva “Hristos Anesti ek nekron…” a narod peva sa njim. Sveštenik upali sveću onima koji su oko njega, a potom oni plamen prenose na ostale. Ubrzo crkva i selo/grad bivaju okupani u svetlosti sveća, koja simbolizuje nezalaznu Hristovu svetlost, i svi govore jedni drugima “Hristos Anesti!” (Hristos Voskrese!) i odgovaraju sa “Alitos Anesti!” (Vaistinu Voskrese!). Običaj je da se sa upaljenom svećom odlazi kući jer postoji verovanje da to donosi blagoslov porodici. Nakon što stignu kući, Kiprani jedu tradicionalnu uskršnju supu (avgolemoni), kao i flaune.

Uskršnja nedelja je dan veselja, pije se i jede, peva i kuca crveno farbanim jajima (jaja simbolizuju život i vaskrsenje, dok crvena boja predstavlja Hristovu krv). Toči se crno vino, suvla se okreće na ražnju i jede sa tradicionalnim kiparskim uskršnjim hlebom “cureki pashalino”. Postoji mnoštvo lokalnih varijacija ovog hleba čija osnova su brašno, mleko, jaja, šećer, kvasac, puter i arome (mahleb ili mastika).

Uskrs na Kipru suvla

Uskrs na Kipru cureki pashalino

Proslava Uskrsa obično traje tri dana, a Kiprani koji žive u inostranstvu će, u skladu sa mogućnostima, pokušati da se vrate kući kako bi ovaj veliki praznik proslavili sa svojim porodicama.

Καλό Πάσχα!

Autor: Moj Kipar Događaji na Kipru 0 komentara

0 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *